Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO poskytlo ukrajinskej armáde zimné oblečenie. NATO sa bude naďalej rozširovať

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg rokoval v Bruseli s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Aliancia podľa neho zabezpečila dodávky rôznych druhov vojenskej techniky na Ukrajinu.


 

„Vítam pomoc, ktorú NATO a spojenci NATO poskytujú prostredníctvom tréningov, cvičení a poradenstva, a skutočnosť, že spojenci NATO poskytujú rôzne typy vybavenia. Niekedy sa to deje prostredníctvom agentúry NATO a niekedy je vybavenie poskytnuté na dvojstrannom základe. Najdôležitejšie je, aby Ukrajina dostala toto vybavenie, ktoré je dôležité na posilnenie výkonu a schopností ukrajinských ozbrojených síl,“ povedal Stoltenberg.

 

Americká rozviedka zistila termíny ruského „vpádu“ na Ukrajinu

 

Dodal, že agentúra NATO pre podporu a zásobovanie (NSPA) pomohla zjednodušiť obstarávanie rôznych druhov vybavenia pre Ukrajinu, ako sú napríklad protidronové systémy, zimné oblečenie a mnoho ďalších druhov vybavenia, ktoré sú dôležité pre ukrajinské ozbrojené sily.
Stoltenberg zdôraznil, že vidí veľký potenciál pre spoluprácu a partnerstvo medzi Ukrajinou a NATO.

„V posledných rokoch sme to urýchlili a dohodli sa na užšej spolupráci. To je dobré pre Ukrajinu aj dobré pre NATO, sme tiež vďační za ukrajinský vklad do rôznych misií a operácií NATO,“ povedal.

 

Výsledkom rozhovoru Putina s Bidenom môže byť autonómia Donbasu. Gerasimov varuje Ukrajinské vedenie

 

V NATO sa chystajú potvrdiť právo Ukrajiny na vstup do Aliancie
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že dúfa, že nová strategická koncepcia potvrdí závažnosť takých partnerov ako Ukrajina a ich právo na vstup do Aliancie.
„Pripravujeme dnes novú strategickú koncepciu. Dúfam, že v tejto novej stratégii bude zakotvená závažnosť takých cenných partnerov ako Ukrajina, a tiež právo tretích krajín na zvolenie vlastnej cesty,“ povedal v odpovedi na otázku, či bude zohľadnené želanie Ukrajiny ohľadom vstupu do NATO v novej strategickej koncepcii Aliancie, ktorá má byť schválená na letnom summite v Madride.

 

“Severoatlantická aliancia mieni napriek ruským protestom pokračovať v expanzii.” Uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii po stretnutí s ukrajinským prezidentom Vladimirom Zelenským.

„NATO pokračuje v procese rozširovania. Čiernu Horu a Severné Macedónsko sme už prijali, napriek protestom Ruska,“ vyhlásil generálny tajomník NATO. Stoltenberg okrem toho prisľúbil, že NATO nepristúpi na kompromisy s Ruskom v súvislosti so situáciou s Ukrajinou a Gruzínskom, ktoré vstúpia do aliancie.

 

Spojené štáty sa snažia samy seba presvedčiť, že Rusko zaútočí na Ukrajinu. Zabúdajú však na zemepis

 

Ruský prezident Vladimir Putin 13. decembra pozval britského premiéra Borisa Johnsona, aby začal rokovania o vypracovaní dohôd, ktoré by vylúčili rozširovanie NATO na východ. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov odovzdal americkej strane návrhy Moskvy v bezpečnostných otázkach. Dnes sa na summite lídrov krajín EÚ v Bruseli diskutuje o „kompletnom súbore sankcií“ voči Rusku.

 

Americký Kongres schválil vojenský rozpočet. Obsahuje pomoc pre Ukrajinu

Americký Senát schválil návrh obranného rozpočtu na budúci rok, ktorý zahŕňa 300 miliónov dolárov na podporu ozbrojených síl Ukrajiny. Prijatý dokument bol zaslaný na schválenie americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

 

Vojenské výdavky USA v roku 2022 odhadli úrady na 770 miliárd dolárov. To je o päť percent viac ako minuloročný rozpočet. Z rozpočtu chcú nasmerovať štyri miliardy dolárov na podporu Európskej obrannej iniciatívy a 150 miliónov – na obranu pobaltských krajín. Vojenský rozpočet na budúci rok nepočíta so sankciami proti rusko-nemeckému plynovodu Nord Stream 2. Projekt plynovodu podľa amerických úradov ohrozuje energetickú bezpečnosť Európy a má poškodiť Ukrajinu – cez jej územie teraz prechádza tranzit plynu. Bidenova administratíva sa však postavila proti legislatívnej fixácii prípadných sankcií s tým, že by to mohlo skomplikovať vzťahy s Nemeckom.

 

Skupina republikánskych senátorov predložila 15. decembra návrh zákona, ktorý má uvaliť tieto sankcie v prípade rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu a výrazne zvýšiť bezpečnostnú pomoc Kyjevu. Návrh zákona zabezpečuje financovanie nákupu zbraní, výcviku a obranných reforiem na Ukrajine. Celkovo na to senátori navrhujú vyčleniť ďalších 450 miliónov dolárov. V roku 2021 vyčlenili Spojené štáty na podporu Ukrajiny 250 miliónov dolárov. O rok skôr – 200 miliónov.

 

Americký Senát pri prijímaní obranného rozpočtu schválil aj novelu, ktorá má bojovať proti zneužívaniu mechanizmov Interpolu z politických dôvodov. Predkladatelia novely, senátori Roger Wicker a Ben Cardin, uvádzajú, že niektoré krajiny – členovia Interpolu zaslali rezortu žiadosti s cieľom stíhať politických oponentov, ochrancov ľudských práv a novinárov. Senátori medzi najhoršie previnili Rusko, Čínu a Turecko.

 

Zneužívanie mechanizmov Interpolu viedlo podľa senátorov k tomu, že „nespočetné množstvo nevinných ľudí“ sa dostalo na medzinárodný zoznam hľadaných osôb a dostalo „červené upozornenie“ pre krajiny Interpolu. Ide o dokument požadujúci zatknutie osôb, ktoré sú na medzinárodnom zozname hľadaných osôb, ktorý zaväzuje zúčastnené krajiny vydať zatknutých do krajiny, ktorá podala oznámenie. Predkladatelia novely navrhujú zrušiť vydávanie zatknutých na území Spojených štátov len na základe „červeného oznámenia“.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov