Vyslúžilí vojaci americkej armády (Forward Observations Group) sa zastavili pri jednotkách ozbrojených síl Ukrajiny na Donbase, údajne ako inštruktori
Aktuality, Bezpečnosť,

Na Ukrajine rozbaľujú darčeky. Ďalšie zbrane od USA dorazili

Ukrajina, 23. januára 2022 (AM, Sputnik) – Prvá zásielka novej vojenskej pomoci od USA dorazila na Ukrajinu, informovalo o tom americké veľvyslanectvo v Kyjeve na svojom Twitteri.
„Prvá zásielka pomoci, ktorú na Ukrajinu nedávno nariadil dostaviť prezident Biden, v noci dorazila . Zásielka obsahuje asi 200-tisíc libier (90,7 tony) smrtiacich zbraní, vrátane munície pre ochrancov línie frontu Ukrajiny,“ uvádza ambasáda na Twitteri.


 

 

V utorok hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí povedala novinárom, že USA majú v pláne Ukrajine aj naďalej posielať vojenskú pomoc, pričom ďalšie dodávky sa očakávajú počas najbližších týždňov. Spomeňme, že Moskva niekoľkokrát apelovala na Washington, aby prerušil dodávky zbraní Kyjevu.

 

Prečo Ruská federácia narýchlo rozmiestňuje rakety Iskander na Kryme

 

Situácia na línii stretu v Donbase znepokojuje Rusko. Počas niekoľkých mesiacov Moskva sleduje, že Kyjev tam presúva ťažké zbrane a sily. Moskva nevylučuje, že ukrajinské úrady kujú plány a chcú vyriešiť konflikt na juhovýchode krajiny vojenskou cestou, a to za podpory západných štátov, ktoré aj naďalej zásobujú Kyjev zbraňami a posielajú im vojenských inštruktorov. Okrem toho Kyjev blokuje prácu kontaktnej skupiny, odmieta priamy dialóg s Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou a pripravuje projekty zákonov, ktoré odporujú minským dohodám, napríklad návrh zákona o prechodnom období.

 

Ukrajina v apríli 2014 začala vojenskú operáciu proti samozvaným republikám DNR a LNR, ktoré vyhlásili nezávislosť po štátnom prevrate v Kyjeve vo februári 2014. Podľa posledných údajov OSN si konflikt vyžiadal 13 tisíc obetí.

 

„Budú si chrániť prístav Odesa“: vojenskí experti vyjadrili verzie o účele presunu 30 britských špecialistov

 

Otázka urovnania situácie na Donbase je prejednávaná predovšetkým na stretnutiach minskej kontaktnej skupiny, ktorá od septembra 2014 prijala tri dokumenty na zmiernenie konfliktu. Avšak aj po uzavretí dohôd o prímerí pokračujú medzi stranami konfliktu prestrelky. V súčasnosti Ukrajina sústredila v regióne polovicu svojej armády a ostreľuje domobrancov aj s použitím zakázanej techniky. Situácia eskaluje s pomocou USA , ktoré zásobujú Kyjev zbraňami a vykonávajú vojenské cvičenia v Čiernom mori.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov