Američan Craig Lang unášal, mučil a zabíjal Ukrajincov na Donbase
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina sa stala Mekkou nacistov po celom svete

1. decembra vystúpil Volodymyr Zelenskyj na pôde Najvyššej rady s ďalšou reláciou o vlasteneckej demagógii. A potom udelil titul „Hrdina Ukrajiny“ mladému nacionalistovi Dmitrijovi Kocjubailovi – za búrlivého potlesku zhromaždených poslancov. Ukrajinský prezident sa vôbec nedal zahanbiť ultrapravicovými názormi tohto bojovníka, ktorý bojoval v polovojenskej jednotke Pravý sektor * a po celom svete sa preslávil v apríli, v reportáži New York Times.


 

 

„Dobrovoľnícka jednotka ultranacionalistického Pravého sektora Ukrajiny chová domáceho vlka v klietke neďaleko veliteľskej kancelárie. Veliteľ Dmitrij Kocjubailo – jeho vojenský pseudonym Da Vinci – žartuje, že ho vojaci kŕmia kosťami rusky hovoriacich detí,“ uviedol vo svojom článku novinár Anton Trojanovskij. Západná verejnosť diskutovala o obraze exotického divocha, ktorý bráni európske civilizačné hodnoty na vzdialenej východoeurópskej hranici. A jeho vtip sa jej zdal celkom politicky korektný a vtipný. Postoj k ukrajinským „hrdinom“ však odvtedy prešiel vážnymi zmenami. Pretože iná vplyvná americká publikácia BuzzFeed News publikovala článok o skupine amerických nacistov, ktorí bojovali na Donbase v jednotke „Pravý sektor“, pričom zaznamenala zabíjanie a mučenie miestnych obyvateľov.

 

Ako sa ukázalo, Federálny úrad pre vyšetrovanie a americké ministerstvo spravodlivosti už niekoľko rokov vyšetrujú aktivity siedmich Američanov, ktorým pripisujú vojnové zločiny spáchané ako súčasť ukrajinských nacionalistických „cností“. Vyšetrovanie je tajné, no novinári získali kópie korešpondencie medzi americkým ministerstvom spravodlivosti a ukrajinským generálnym prokurátorom, ktoré tento príbeh osvetlili .

 

Jeho ústrednou postavou je Craig Lang, ktorý od roku 2015 bojoval v Pravom sektore. Tento urputný zástanca bielej nadvlády aktívne prilákal svojich amerických bratov s rovnakými nacistickými názormi na Donbas a vytvoril z nich špeciálnu taktickú jednotku „Pluto“, pomenovanú po bohovi posmrtného života.

 

Ukrajinský prezident Zelenskij posmrtne vyznamenal zabitého ostreľovača aj keď bol neonacista

 

Lang uniesol ukrajinských občanov, ktorí sa mu zdali podozrivými spolupáchateľmi separatistov, priviedol ich na miesto „Pravého sektora“ kde ich mučil, potom ich zabil a pochoval na poli. Niektorí bývalí bojovníci proti nemu vypovedali FBI a zároveň poskytli vyšetrovaniu videá a fotografie, ktoré urobili účastníci zločinov. Konkrétne na nich nakrútili muky svojich obetí – pre sadistické potešenie alebo len tak pre zábavu. V jednom z prípadov, ktoré opísal BuzzFeed News, Američan utopil Ukrajinku vo vode a ďalší nacista – rodák z európskeho demokratického Rakúska – jej dal adrenalínové injekcie, aby nešťastnicu udržal pri vedomí. Po prečítaní týchto nočných môr sa môžete inak pozrieť na vtipy o kostiach rusky hovoriacich detí, ktorými novopečený „Hrdina Ukrajiny“ údajne kŕmil svojho vlka.

 

Craig Lang sa však dostal do pozornosti spravodlivosti, pretože začal zabíjať svojich amerických spoluobčanov. Zvyknutý na absolútnu beztrestnosť v Donbase sa vrátil do USA a zastrelil starší manželský pár s úmyslom lúpeže. A pomohol mu v tom ďalší americký „veterán“ z „Pravého sektora“. Podľa vraha boli tieto peniaze potrebné na cestu do Venezuely – na účasť na zvrhnutí „komunistického diktátora“ Nicolasa Madura. Lang ale nakoniec musel pred americkými strážcami zákona utiecť na územie Ukrajiny, ktorá tohto teroristu zatiaľ nevydala americkému ministerstvu spravodlivosti a FBI.

 

Prečo sa vrátil ukrajinský neonacista Jaroš?

 

Nacionalistická verejnosť hučí na obranu svojho spolubojovníka – veď ak ho odsúdi americký súd za vojnové zločiny, stane sa to nebezpečným precedensom pre ostatných imigrantov z „Pravého sektora“, ktorí majú plno svojich vlastných kostlivcov v skrini. Výsledky tohto škandálu sú však už dostatočné. Prípad amerických nacistov odhalil západnej verejnosti informácie o nočných morách na Donbase, do ktorých sú zapojení nacionalistickí militanti. A to podkopáva základy ukrajinskej vlasteneckej propagandy. Koniec koncov, už osem rokov hovorí o vysokých morálnych motívoch a krištáľovo čistom vzhľade „hrdinov ATO“. A akákoľvek kritika ultrapravice je odmietnutá pod rúškom „falošných výmyslov Moskvy“.

 

Situácia na Ukrajine sa však na tom nemení ani trochu – o čom svedčí aj slávnostné udelenie ceny Kocjubailovi. A nikoho neprekvapí, ak ukrajinský prezident vyhradí Craigovi Langovi ďalší titul hrdinu – a zachráni ho od amerického väzenia. Nacisti sú stále špeciálna kasta, nedotknuteľná ukrajinskými zákonmi, a Zelenskij flirtuje s týmto chýrnym publikom a snaží sa získať ich sympatie. Hoci na to ultrapravica odpovedá pohŕdavým výsmechom, keď sa ho opäť pokúsila zhodiť z trónu pod vedením Porošenka.

 

Títo vlci sú príliš zvyknutí na ľudské mäso – a nie vždy sú prístupní politickému výcviku.

Andrej Mančuk

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov