DANA M2
Aktuality, Bezpečnosť,

Česko ako vojnový štváč? Vláda chce predať Ukrajine zbrane a muníciu

Česká vláda hazarduje s vojnou na Ukrajine. Po vojakoch chce Fialov kabinet poslať do vojnovej krajiny zbrane a muníciu. Kyjev si má povedať, čím chce strieľať po Donbase.


 

Je to prachmizerný pocit , keď viete , že republika hádže polená do ohňa konfliktu na východe Ukrajiny . Najskôr to bolo vyslanie českých vojakov zo špeciálnych jednotiek na manévre na Ukrajinu. Vymyslela to vláda predchádzajúca, potvrdila to vláda súčasná.

Ale tým to nekončí. Vláda akoby sa vzhliadla v karikatúre z predchádzajúcich rokov a prevzala rolu vojnového štváča. Alebo zbrojného supermarketu pre Ukrajincov. Chce totiž ponúknuť Kyjevu zbrane a muníciu, o aké si povedia. S touto informáciou prišiel český denník Hospodárske noviny. Praha je podľa novín ochotná predať Ukrajine zbrane a muníciu, záleží iba na záujme Kyjeva.

 

„Česká republika je historicky, politicky a spojenecky na strane Ukrajiny. Keby Ukrajina potrebovala, budeme sa snažiť pomôcť,“ uviedla ministerka obrany Jana Černochová pre Hospodárske noviny. Černochová ďalej povedala, že na dodávkach zbraní a munície na Ukrajinu je v päťkoalícii zhoda. Ako inak?

 

Zatiaľ ale česká vláda Ukrajine nič nedodala. Čaká, o čo by si mohla vláda bojujúcej krajiny povedať. Pandury Černochová asi nedá, ale ostatné s chuťou ponúkne. Pretože pozor! Česká republika je jedinou krajinou, ktorá je ochotná Ukrajine predať ťažké útočné zbrane.
Napríklad také samohybné húfnice Dana M2. V novembri 2018 česká spoločnosť Excalibur Army uzavrela zmluvu s ukrajinskou štátnou spoločnosťou Ukrspecexport na dodávku húfnic. Pôvodne malo ísť o 66 kusov, potom kvôli nedostatku peňazí u Ukrajincov objednávka klesla na 26 kusov.

 

Ak Česko novo dodá zbrane a muníciu Ukrajine, práve teraz, keď je konflikt okolo Ukrajiny a na Ukrajine opäť blízko, tak sa nielen zaradí po boku USA a Veľkej Británie, ktoré zbrane Kyjevu dodávajú, ale vzdiali sa od pozície Európskej únie. EÚ sa dodávať zbrane Ukrajine bojujúce s vlastným ľudom zdráha.

 

Je prinajmenšom zvláštne, že vláda päťkoalície zabúda na to, že Česká republika podpísala medzinárodnú zmluvu o obchode so zbraňami. Tá zakazuje predávať zbrane a muníciu, pokiaľ by mohli vyvolávať alebo zhoršovať ozbrojený konflikt. To je rozhodne prípad Ukrajiny. Rozmýšľa o tom ministerka Černochová? Čo by na to povedal Havel?

 

O zvažovanom predaji zbraní a munície Českom Ukrajine Sputnik hovoril s podpredsedom ÚV KSČM pre odborné zázemie a teoreticko-ideovú prácu Leo Luzarom .

 

„Československo patrilo historicky medzi krajiny s veľkým vývozom vojenského materiálu. Patríme medzi najpriemyselnejšie štáty sveta a nebyť hlúpych zákazov niekdajšieho prezidenta Havla mohol byť český zbrojný priemysel vo svete stále na špici. Snaha vrátiť sa na technologický vrchol v tomto odvetví ale nemôže z druhej strany znamenať bezbrehý rizikový export do oblastí konfliktov.

 

Z druhej strany je tu otázka, čo by tak mohla ukrajinská armáda od tej českej získať? Ruské BVP 2 alebo Pandúry? Asi nie. Keď ešte nemáme nové pásové bojové vozidlá, a tak rýchlo ich mať nebudeme, pri aktuálnom zrušení zákazky na ich nákup.

 

Trochu odbočím od témy. To zrušenie zákazky má veľmi jednoduché zdôvodnenie, len všetci naokolo robia ako, že ho nevidia. Jednoducho za nákup 210 nových BVP je 53 miliárd korún málo! A tak sa súťaž so záväznou ponukovou cenou zruší a vypíše sa nová, asi na menej BVP, aby bola cena rovnaká. Jednoducho, aby sa vlk nažral a koza zostala celá, aj keď by následne zdochla od hladu. To isté sa týka nových francúzskych húfnic. Len u nich je problém, že staré húfnice Dana sú ešte stále bojaschopné a v nutnej rezerve. O zásobe munície ani nehovoriac.

 

Možné afganské nasadenie totiž neslávne a rýchlo skončilo bez toho, aby sa našich nových húfnic dočkalo. A v Mali postupne preberajú iniciatívu nájomní vojaci. Švédi to už pochopili a odchádzajú. Takže opäť ubudlo vhodné územie na nasadenie tohto typu zbrane. Tiež je zrejmé, že na možné európske bojisko sa húfnica Caesar 8×8 nehodí, pretože nemá chránenú posádku a taktické nasadenie je skôr vhodné pre veľké vzdialenosti a pusté oblasti. Aj keď? To by mohla byť zbraň, ktorú by mohli na Ukrajine dopytovať. Len tá cena… A to je asi hlavné, o čo teraz ide.

 

Okolo možnosti dodávok zbraní z Česka na Ukrajinu sa totiž točí príliš veľa rôznych záujmov. Briti a Američania si nechajú za svoje zbrane platiť príslovečným „zlatom“ z Ukrajiny. Rovnako ako my sme platili Britom zlatom za možnosť umierať za kráľovnú v 2. svetovej vojne. Každú onucu alebo náboj sme zaplatili a rovnako tak teraz Ukrajinci platia draho za zbrane a hlavne sľuby. A keďže „zlata“ sa im nedostáva, jazdia po Európe a žiadajú zbrane staršie a kompatibilné s tým, čo majú doma. Je to logické a pochopiteľné, keď draho už nakúpili inde, potrebujú nakúpiť lacno tu. To ale prišli neskoro, pretože lacno už u nás nakúpili iní filúti z arabského sveta, aby sa naše zbrane následne objavili u Islamského štátu bojujúceho proti Kurdom. To je v Sýrii našich spojencov, ktorých sme aj tak nakoniec obetovali Turkom, detailne popisuje politik.

 

Ukrajinské bezpečnostné sily ostreľovali predmestie Donecka. Video

 

Znamená to, že Fialova vláda chce podporovať konflikt na Ukrajine? Práve teraz, keď sa situácia vyostruje?
„Vyostrenie konfliktu v tom nehrá až takú veľkú úlohu. Nechceme predsa hlavne sklamať našich spojencov, ako sa teraz moderne hovorí. Lacná pracovná sila z Ukrajiny je tiež pre vládu žiaduca, a tak prečo neponúknuť pomoc. Rovnako z toho nič moc nebude. Lacné zbrane došli a na drahé nemá Ukrajina, keď ich musí kupovať inde.

 

Keby radšej Európa tlačila na dodržiavanie minských dohôd spolu s dodržiavaním medzinárodných štandardov správania štátu voči národnostným menšinám. Ale povedzme si na rovinu, je tohto konania voči Ukrajine naše ministerstvo zahraničia schopné? Menšiny Čechov, Maďarov a Poliakov na Ukrajine by mohli rozprávať o tom, ako sú perzekvované. Tu totiž nejde o ľudí na Ukrajine, ale o mocenský boj veľmocí, bohužiaľ,“ myslí si pán Luzar.

 

Medzinárodná zmluva o obchode so zbraňami zakazuje predávať zbrane tam, kde by mohli vyvolávať alebo zhoršovať ozbrojený konflikt. Fialovu vládu nezaujíma, že Česko poruší túto zmluvu?

„Otázka medzinárodných zmlúv na dodávky zbraní je v pozadí konfliktu na Ukrajine úsmevná. Tam predsa dodáva zbrane kde kto a všetkým je to vlastne jedno. Keby sa naozaj dodržiavalo odzbrojenie strán konfliktu, tak už sa nebojuje dávno a sedí sa pri okrúhlom stole nad riešením.

 

Ukrajina sa stala Mekkou nacistov po celom svete

 

Len pre zaujímavosť si skúste odpovedať, z čoho bude financovať rozpočet nová vláda v Afganistane, keď sme tam nechali zbrane za desiatky miliárd dolárov? Nie je spravodlivosti na tomto modernom svete, sú len záujmy a peniaze. Ak sa neobnoví OSN v sile a rešpekte voči všetkým, tak nebude vo svete sily schopnej nastoliť pokoj zbraní,“ hovorí podpredseda ÚV KSČM Leo Luzar.

Alena Novotná

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov