Príslušníci Ľudových milícií DĽR na frontovej línii pri okraji obce Jasnoje na predmestí Dokučajevska
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské bezpečnostné sily ostreľovali predmestie Donecka. Video

Ukrajinské bezpečnostné sily vypálili vo štvrtok desať mín na predmestie Donecka , povedal novinárom v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu prímeria predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky.


 

 

“O 11.35 bolo zaznamenané ostreľovanie z ozbrojených formácií Ukrajiny v smere na osadu Spartak (predmestie Donecka – red.). Bolo vypálených desať mín kalibru 120 milimetrov a boli použité aj guľomety veľkého kalibru,“ uviedol zástupca rezortu.

 

 

V apríli 2014 ukrajinské úrady spustili vojenskú operáciu proti samozvanej DĽR a LĽR , ktoré vyhlásili nezávislosť po prevrate v Kyjeve vo februári 2014. Podľa najnovších údajov OSN sa obeťami konfliktu stalo asi 13-tisíc ľudí. O otázke riešenia situácie na Donbase sa diskutuje okrem iného aj na stretnutiach kontaktnej skupiny. Aj po dohodách o prímerí však potýčky pokračujú, v DĽR ohlásili ostreľovanie obytných štvrtí ukrajinským ťažkým delostrelectvom.

 

 

Moskva opakovane vyhlásila, že Kyjev nedodržiava minské dohody a naťahuje rokovania o vyriešení konfliktu. Ruské ministerstvo zahraničia poznamenalo, že Kyjev poslal polovicu celého personálu ozbrojených síl Ukrajiny na Donbas. Moskva vyjadrila znepokojenie nad presunom vojenskej techniky z krajín NATO k ruským hraniciam a nárastom počtu západných inštruktorov na Donbase. Západné krajiny naďalej poskytujú Ukrajine vojenskú podporu, a to aj dodávkami zbraní, ktoré sa používajú na Donbase.

 

https://twitter.com/i/status/1482498033783042048

 

Ukrajina so zahraničnou pomocou pripravuje rozsiahlu diverziu na Donbase
Šéf Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin povedal, že Ukrajina plánuje útoky na infraštruktúrne objekty republiky. „Ukrajina podľa našich spravodajských informácií vycvičila niekoľko sabotážnych skupín za pomoci zahraničných špecialistov a ich cieľom sú teraz tie osady, ktoré sa nachádzajú pozdĺž línie kontaktu, vrátane Horlivky, Donecka a Dokučajivska,“ zaznelo z jeho strany vo vysielaní televíznej stanice Rossija 24

 

Pušilin zároveň dodal, že sa v republike pripravujú na diverziu a posilňujú bezpečnostné opatrenia. Podľa jeho mienky sa stanú cieľom útokov infraštruktúrne zariadenia: plynovody, vodovodné potrubie, elektrické vedenie.

„Teroristické útoky vo svojom najzjavnejšom prevedení,“ uzavrel danú vec šéf DLR.

 

Pripomeňme, že americký minister zahraničia Antony Blinken v stredu po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve povedal, že USA poskytnú Ukrajine v nadchádzajúcich týždňoch ďalšiu bezpečnostnú pomoc. Moskva pritom opakovane žiadala Washington, aby zastavil dodávky zbraní do Kyjeva.

 

Rusko navyše registruje, že Ozbrojené sily Ukrajiny sťahujú ťažké zbrane ku kontaktnej línii na Donbase. Moskva preto nevylučuje, že ukrajinské úrady v súvislosti s dodávkami západných zbraní a návštevami vojenských inštruktorov plánujú silové riešenie konfliktu.

 

Zároveň Kyjev blokuje prácu kontaktnej skupiny, odmieta priamy dialóg so samozvanou Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou a vypracováva zákony, ktoré sú v priamom rozpore s minskými dohodami, vrátane návrhu zákona o prechodnom období.

 

 

Británia dodáva protitankové rakety, vojaci sa hromadia na okraji obce v Donbase
Veľká Británia dodala na Ukrajinu niekoľko tisíc ľahkých protitankových striel. Na Facebooku o tom informovalo Ministerstvo obrany Ukrajiny. Dopravné lietadlo Royal Air Force pristálo na ukrajinskom letisku dňa 18. januára. Do krajiny dodal náklad tvorený ľahkými protitankovými zbraňami.

 

 

Predtým šéf britského ministerstva obrany Ben Wallace povedal, že Spojené kráľovstvo dodá Ukrajine ľahké protitankové obranné zbrane pre „sebaobranu“.

„Rozhodli sme sa dodávať Ukrajine ľahké, protitankové, obranné systémy. Malé množstvo anglického personálu čoskoro vykoná výcvik a potom sa vráti do Spojeného kráľovstva,“ vyhlásil britský minister obrany Ben Wallace pri prejave v Snemovni.

 

Prečo sú ukrajinské ženy povolané do armády?

 

Dodávky budú prebiehať v rámci plánu vojenskej spolupráce medzi Londýnom a Kyjevom s názvom Orbital. Funguje od roku 2015. Do roku 2019 vycvičila britská armáda ukrajinských kolegov a vycvičila viac ako 22 000 ľudí. Potom Orbital doplnili o námornú zložku. Ukrajina prišla o významnú časť svojej flotily a Anglicko ju pomáha obnoviť, povedal Wallace. Jeho oddelenie sa dohodlo s Kyjevom na dodávke dvoch protimínových lodí a na spoločnej výstavbe ôsmich nových lodí s modernými zbraňami. Teraz k nim pribudli pozemné zbrane.

 

Kanada poslala na Ukrajinu jednotku špeciálneho určenia na zadržanie Ruska

 

Námestník ministra obrany Ukrajiny pre európsku integráciu Anatolij Petrenko poznamenal, že poskytnuté prostriedky použijú výhradne na obranné účely. Vysvetlil, že majú na mysli ochranu vojakov, civilistov a kritické infraštruktúry, ako aj pred „akýmikoľvek akciami, ktoré by mohli viesť k eskalácii“.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov