Emil Čečko
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľský dezertér: “Na hranici sme zabili vyše 240 utečencov”. Bielorusko iniciuje medzinárodné vyšetrovanie

Poľská armáda zabila na hraniciach viac ako 240 migrantov. Bieloruskému vyšetrovaciemu výboru o tom povedal Emil Čečko, vojak, ktorý požiadal o politický azyl.


 

Vyšetrovací výbor Bieloruska iniciuje rozsiahle vyšetrovanie po priznaní poľského vojaka, ktorý utiekol do tejto krajiny. Vyšetrovací výbor na základe získaných informácií iniciuje organizáciu zberu informácií a nápravu skutočností o zmiznutí občanov na ceste do Nemecka. Za účelom zistenia možných skutkových podstát trestných činov budú tiež zaslané príslušné vyšetrovania medzinárodným štruktúram a oprávneným orgánom krajín Blízkeho východu, Afganistanu.

 

“Počas vyšetrovania trestnej veci Emil Čečko uviedol, že od 8. júna 2021 sa spolu s kolegami podieľal na organizovaných vraždách v pohraničnom pásme a pri obci Semyanówka. Podľa slov vojaka vie o zavraždení viac ako 240 ľudí,“ uvádza správa výboru.

 

Chceli z neho urobiť „veľmi zlého človeka“. Poľský vojak preliezol cez ostnatý drôt a požiadal o azyl v Bielorusku

 

Čečko bol zadržaný 16. decembra v pohraničnom pásme. O politický azyl Minsk požiadal „v súvislosti s nesúhlasom so súčasnou politikou Poľska v súvislosti s migračnou krízou a praxou neľudského zaobchádzania s utečencami“. Muž obvinil Varšavu zo systematického zabíjania migrantov a dvoch dobrovoľníkov a priznal aj to, že on sám bol nútený strieľať na utečencov. Poľské úrady ho obvinili z dezercie a zaradili ho na zoznam hľadaných osôb. Hrozí mu až desať rokov väzenia.

 

V lete sa na hraniciach Bieloruska s Poľskom a pobaltskými krajinami zvýšil tok utečencov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa pokúšali preraziť do západnej Európy . Situácia sa vyhrotila začiatkom novembra, keď sa pri zátarase zišlo asi dvetisíc ľudí. Poľské bezpečnostné sily zmarili niekoľko pokusov o prielom, vrátane použitia slzotvorného plynu; ilegálni prisťahovalci založili spontánny tábor. Bieloruská pohraničná stráž opakovane hovorila o násilnom vyhostení migrantov Litvou , Poľskom a Lotyšskom na územie republiky.

 

Zakážeme pohraničníkom smartfóny: V súvislosti s popravami migrantov na hraniciach Ukrajiny sa konalo mimoriadne zasadnutie

 

Západné krajiny z toho, čo sa deje, vinia Bielorusov, Minsk všetky obvinenia odmieta. Prezident Alexander Lukašenko varoval, že krajina už nebude obmedzovať tok ľudí: kvôli západným sankciám „na to nie sú peniaze ani energia“.

V Bielorusku je pripravené dopravné a logistické centrum na ubytovanie migrantov, ktoré sa nachádza neďaleko hraničného priechodu. Niektorí z utečencov sa vracajú do svojej vlasti evakuačnými letmi a aj individuálne. Podľa oficiálnych údajov zostalo koncom minulého roka v tábore asi 600 utečencov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov