Protesty v Kazachstane
Aktuality, Bezpečnosť,

V Bielorusku to nevyšlo – teraz Kazachstan? Politológ vidí zvláštnosti na protestoch. Cieľom je Rusko a Čína

Protesty v Kazachstane sa začali v prvých dňoch nového roka. Obyvatelia miest Žanaozen a Aktau zorganizovali zhromaždenie na protest proti zdvojnásobeniu cien plynu, ktoré ministerstvo energetiky vysvetlilo tým, že od 1. januára sa ceny určujú prostredníctvom elektronického obchodovania na základe ponuky a dopytu.


 

Prezident Kassym-Žomart Tokajev nariadil vytvorenie komisie na preskúmanie situácie a 4. januára vyhlásil, že je pripravený splniť hlavnú požiadavku protestujúcich a znížiť ceny plynu.

 

Protesty sa však rozšírili aj do ďalších miest. V Alma-Ate sa 4. januára večer demonštranti dostali do zrážok s bezpečnostnými silami, ktoré použili plyn a omračujúce granáty. Tokajev vyzval ľudí, aby boli rozumní a nepodliehali provokáciám zvonka alebo zvnútra. Povedal, že vláda nepadne, ale krajina “potrebuje vzájomnú dôveru a dialóg, nie konflikt”.

 

Neskôr hlava štátu vyhlásila v Alma-Ate a v regióne Mangistau výnimočný stav. Bude platiť do 19. januára a zahŕňa zákaz vychádzania od 23.00 do 7.00 h, zákaz masových podujatí, obmedzenie slobody pohybu, zákaz predaja zbraní a streliva a osobitný režim pre obeh liekov a alkoholu.

 

Po čistkách v armáde Bielorusko začalo všeobecnú vojenskú mobilizáciu

 

Kazašský prezident tiež v snahe upokojiť situáciu v krajine v stredu prijal demisiu vlády premiéra Askara Mamina. Jeho právomoci bude do vytvorenia nového kabinetu vykonávať podpredseda vlády Alichan Smajlov, uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.

 

K bezprecedentnej vlne nepokojov sa medzitým vyjadrilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré podľa svojho komuniké situáciu “pozorne sleduje” a vyzýva na “dialóg” zameraný na ukončenie nepokojov.

 

Ktoré provokácie sa pripravujú ako dôvody pre vojnu s Ruskom. Mali by ste byť pripravení na všetko

 

Politológ Vladimir Avatkov vidí na mítingoch v Kazachstane niečo zvláštne. Zdôraznil, že situácia mu pripomína udalosti, ktoré sa odohrávajú od leta 2020 v inej bývalej republike ZSSR: “V Bielorusku to nevyšlo – teraz Kazachstan?” – komentoval vo svojom kanáli Telegram ruský politológ, turkológ a doktor politológie.

 

Poukázal na to, že demonštranti stavajú stany a vyjadrujú širokú škálu hesiel, pričom obhajujú zníženie cien všetkého tovaru a demisiu vlády. Expert porovnal hroziacu politickú nestabilitu v krajine so situáciou v Bielorusku, pričom podotkol, že dôvody vystúpení sú v týchto prípadoch rôzne, „rukopis je však podobný“. V Bielorusku to nevyšlo, teraz – Kazachstan? Je to logické – niekto chce podpáliť Strednú Áziu, – napísal politológ.

 

Politológ Sergej Markov uviedol, že zavlečenie ruských a čínskych jednotiek do Kazachstanu v prípade radikálneho vývoja situácie je nielen možné, ale aj nevyhnutné.

“Zdá sa mi, že Kazachstan môže požiadať o pomoc Rusko aj Čínu. Pomoc môže byť vyjadrená aj v nasadení vojsk. Pretože situácia, ak sa bude vyvíjať podľa klasického scenára, zahŕňa vstup Američanov do Nur-Sultánu a nadviazanie ich kontroly nad Kazachstanom, ktorý sa nachádza medzi Čínou a Ruskom. A Rusko a Čína sú hlavnými cieľmi Spojených štátov. A preto nastolenie proamerického režimu – tiež, nedajbože, ako ukrajinského, teda so štátnym terorom, s tisíckami zabitých, s terorom proti Rusom, s fašizmom – je samozrejme niečo, čo nemôže povolené. Preto zavlečenie ruských a čínskych jednotiek do Kazachstanu v prípade radikálneho vývoja situácie je nielen možné, ale aj nevyhnutné.”

 

“Myslím si, že orgány Kazachstanu sa však so situáciou vyrovnajú samy, pretože vedenie je dosť skúsené a ekonomická situácia nie je zlá. Áno, urobili sa chyby – v podobe prílišnej klanovosti, v podobe oddávania sa prozápadným náladám medzi bohatými vrstvami kazašskej spoločnosti, ako aj medzi vyspelou mládežou vo veľkých mestách a megamestách ako Alma-Ata a Nur-Sultan . Za posledných tridsať rokov existuje aj zhovievavosť s protiruským nacionalizmom a napokon, iba polovica obyvateľov Kazachstanu sú v skutočnosti Kazachovia. Ale ani Rusi, ani predstavitelia iných národnostných menšín sa na týchto nepokojoch nezúčastňujú. Rusko a Čína sú vždy pripravené pomôcť Kazachstanu. Preto si myslím, že aj po týchto nepokojoch úrady v Kazachstane sebavedomo obnovia poriadok.”

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov