Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Po čistkách v armáde Bielorusko začalo všeobecnú vojenskú mobilizáciu

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko podľa viacerých údajov na pozadí hromadného prepúšťania v radoch dôstojníkov ozbrojených síl a „vojakov na kontrakt“ kvôli augustovým udalostiam minulého roka vyhlásil všeobecnú vojenskú mobilizáciu. Informovala o tom tlačová agentúra „BelTA“.


 

Bieloruský líder nariadil zahájenie rozsiahlej mobilizácie obyvateľstva, v rámci ktorej bieloruská armáda zorganizuje činnosti na vybudovanie územnej obrany. Pred niekoľkými dňami bol zverejnený dokument bieloruského ministerstva zahraničia, ktorý naznačoval, že americký senát požadoval priamu inváziu do Bieloruska.

 

Od začiatku tohto roka sa už v Bielorusku uskutočňujú rozsiahle povolávania vojakov a rezervných dôstojníkov, čo však, ako vyplýva z informácií, ktoré sa objavili v segmente sociálnych sietí, spôsobilo iba ešte väčšie znepokojenie z dôvodu nízkej kvality organizácie týchto školení, zistených porúch vojenského vybavenia atď.

 

Špeciálne služby Ruska a Bieloruska už budú bojovať proti deštrukčným aktivitám Západu spoločne

Vedúci zvláštnych služieb Ruska a Bieloruska sa začiatkom mesiaca dohodli na spoločnom boji proti ničivým aktivitám Západu proti štátom SNŠ. Tlačová služba Bieloruskej KGB poznamenáva, že dohody boli dosiahnuté v „duchu tradične bratských vzťahov“ medzi krajinami. Deštruktívne kroky Západu by sa mali chápať ako destabilizácia politickej a sociálno-ekonomickej situácie. Vedúci osobitných služieb rokovali aj o interakcii tvárou v tvár americkej agresii. Samostatne sa zaznamenala potreba spoločne čeliť hrozbám pre bezpečnosť Spoločenstva nezávislých štátov.

 

V súvislosti s vyostrujúcou sa situáciou okolo Bieloruska pristúpil Západ k sprísneniu sankčného režimu voči krajine na východe Európy. Na Bielorusko sú uvalené sankcie od roku 2004, ktoré zahŕňajú zbraňové embargá, embargá na systémy používané donucovacími zložkami, spoločne so sankciami voči niekoľkým štátnym spoločnostiam a približne sto osemdesiatim občanom Bieloruska. V roku 2016 EÚ zrušila časť sankcií, okrem embarga na zbrane a štyroch jednotlivcov, ktorí majú byť zapletení do zmiznutí nepriateľov miestneho režimu na konci 90tych rokov.

 

Lukašenko: V prípade aktivácie NATO budú ruské jednotky presunuté do Bieloruska
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko začiatkom mesiaca oznámil, že v prípade potreby bude Rusko schopné presunúť svoje jednotky na územie republiky do 24 hodín, informuje agentúra „EADaily“.

Bieloruský líder poznamenal, že spolupráca vo vojensko-priemyselnom komplexe bola jednou z tém rozhovorov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Soči. Lukašenko zdôraznil, že o vytvorení ruských vojenských základní na území Bieloruska sa nehovorilo, pretože v koncepcii „vojenskej bezpečnosti Únie“ to nie je potrebné.

 

„Ak sa vyskytnú určité podozrenia, uvidíme aktiváciu v NATO, ktorá by mohla viesť až k vojenskému konfliktu, do 24 hodín (základne, letiská atď. sú k dispozícii) ruské jednotky a armáda budú presunuté do Bieloruska,“ povedal Lukašenko na stretnutí, kde informoval o spolupráci s RF.

 

Bieloruský prezident zdôraznil, že presun ruských vojsk sa uskutoční iba v prípade zhoršenia vojenskej situácie. Lukašenko poveril príslušných predstaviteľov, aby situáciu prekonzultovali s ruskými partnermi a rozhodli, aké moderné zbrane Bielorusko potrebuje.

 

„Aby nebolo insinuácií, že sa „vzdávame» svojej zvrchovanosti a nezávislosti. O tom nebolo ani reči. Vôbec sme sa o tom nebavili. Vyriešili sme konkrétne problémy, ktoré nám pomôžu priblížiť sa k Ruskej federácii. Pripomínam, že potrebujeme len jednu vec: rovnaké podmienky pre podnikateľské subjekty, fyzické osoby,“ zhrnul Lukašenko.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov