Ramzan Kadyrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ramzan Kadyrov koordinátorom nepokojov v Kazachstane: „Vojna ničí a zabíja“

Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov vyzval obyvateľov Kazachstanu a koordinátorov nepokojov, aby zmenili názor, kým nebude neskoro. „Vojna ničí a zabíja,“ pripomenul.


 

Kadyrov usporiadal na Instagrame živé vysielanie s predsedom čečenského parlamentu Magomedom Daudovom. Rozhovor bol okrem iného aj o protestoch v Kazachstane. Šéf Čečenska poznamenal, že dianie v republike mu nie je ľahostajné. História jeho rodiny je úzko spätá s Kazachstanom: je tam pochovaný brat Kadyrovovho starého otca, a jeho otec sa tam narodil. Kadyrov vyjadril zmätok: prečo ničiť a zabíjať, používať metódy, ktoré teraz používa agresívne zmýšľajúce obyvateľstvo.

 

Protestujúcich vyzval, aby sa správali “čo najmierumilovnejšie”. Čečensko, podobne ako teraz Kazachstan, bolo kedysi vedené k vojenským udalostiam. Ľudia boli rozdelení, státisíce ľudí zomreli alebo sa stratili. „Žiaci špeciálnych služieb rôznych štátov“ sledovali cieľ zničiť Rusko cez Čečensko.

 

“My, čečenský ľud na čele s vedením ich žiadame, aby sa zamysleli, aby naši bratia nerobili chyby, aby sa zastavili a nepriviedli situáciu k vojenským udalostiam. <…> Vojna nikdy nevedie k dobru Vojna ničí, ničí a zabíja,” pripomenul. Ramzan Kadyrov tiež dodal, že skôr či neskôr sa bude musieť zodpovedať za všetko, čo sa urobilo.

 

Kadyrov dal tureckému prezidentovi Erdoganovi ultimátum: “Rozhodni sa”

 

Ruský orientalista Alexej Maslov napísal, že čínska verejná mienka o udalostiach v Kazachstane je jednoznačná – za všetkým sú Spojené štáty.

„A USA sa pokúsia urobiť to isté s Čínou — ale nebude to fungovať! Existujú dva dôvody na vážne obavy: Peking sa skutočne obáva, že podobný scenár sa môže zrodiť aj v Číne a po druhé, Čína má s Kazachstanom „veľmi priateľské vzťahy“ v otázke zemného plynu a ropy a teraz nepotrebuje žiadnu zmenu moci,“ napísal Maslov.

 

Ako je známe, v štruktúre obchodnej bilancie Kazachstanu Čína predstavuje 18,2% z celkového objemu, v štruktúre vývozu — 17%, dovozu — 20%. Čínski blogeri a komentátori vyjadrili svoje názory na dianie v Kazachstane.

„Nie je to tieň Spojených štátov, ktorý padá na organizáciu všetkých „farebných revolúcií“? Kde sú neporiadky, tam je táto zahnívajúca krajina, kde je vojna, tam je čierna ruka tejto zahnívajúcej krajiny, to sa v súčasnom svete stalo takmer štandardom! USA sú naozaj ako mucha, ktorá lieta okolo, nájde prasklinu vo vajci a obletuje očuchávajúc ho, aby si z neho odhryzla. Zamyslite sa nad tým, prečo neboli Spojené štáty za 200 rokov svojej existencie vo vojne len niečo vyše desať rokov. Nie je to tak, že svet je zlý a Amerika je spravodlivá, ale že samotná Amerika je zlá. Ak by nebola vojna, Amerika by zomrela v roku 1931 rovno počas Veľkej hospodárskej krízy. Tých 90 rokov, ktoré odvtedy a dodnes ubehli, si Spojené štáty „zarobili zadarmo“ vonkajšími vojnami, rozvratom iných vlád, okrádaním a drancovaním druhých štátov, očierňovaním a prekrúcaním sveta, a tým aj odvrátením vnútorných konfliktov.“

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov