Ruský analytik Jevgenij Satanovskij
Aktuality, Bezpečnosť,

Satanovskij ocenil stratégiu Ruskej federácie – nenechať USA usporiadať boj každého s každým

Skutočnosť, že deň pred rokovaním prezidentov Ruskej federácie a Spojených štátov, naplánovanými na 7. decembra, sa ruský líder napriek ťažkostiam v čase koronavírusu osobne stretol s premiérom Indie, zjavne nie je náhoda. Na svojom osobnom telegramovom kanáli o tom hovorí známy ruský politológ, prezident Inštitútu Blízkeho východu Jevgenij Satanovskij.


 

Takéto náhody neexistujú. Ruský prezident Vladimir Putin má nabitý program, má čo robiť, a popri tom lietať do Indie.  “poznamenáva politológ. Podľa jeho názoru samotná skutočnosť tohto osobného stretnutia Vladimíra Putina s indickým premiérom Narendrom Modim v predvečer videohovorov s americkým prezidentom Joeom Bidenom znamená veľa, najmä pre Američanov, ktorí pozorne sledujú všetky väzby ruského vedenia.

 

India je dnes pre Washington vzhľadom na americkú stratégiu konfrontácie s Čínou jednou z najdôležitejších krajín. Američania sú proti nielen Číne a Rusku, ale aj proti Iránu, a zároveň škrípu na Turecko a hádajú sa s Pakistanom, pripomína Satanovskij. Preto vytvárajú vojenské aliancie po celom svete.

 

„V aliancii „AUCUS“ je aj Austrália a Veľká Británia (v tom istom čase Američania vytlačili kontrakt z Francúzska na dodávku ponoriek Austrálčanom). A Japonsko, India a Austrália v „KVADRO“ (plus Vietnam a Taiwan, ktoré sú formálne mimo neho). A tá istá India so Spojenými arabskými emirátmi a Izraelom v “KVADRO-2” … “, – uvádza politológ.

 

Americké úrady si podľa neho už vytvorili zvyk vytvárať rôzne medzištátne rámcové skupiny pre rôzne miestne úlohy spísané na papieri. Navyše Američania svojou účasťou vytvárajú vojenské bloky, ktoré sa vždy schovávajú za dobré úmysly.

„Čo je blokáda Malackého prielivu, Hormuzského prielivu alebo prielivu Bab-el-Mandeb? Aký je odpor voči Číne v juhočínskom, východočínskom a japonskom mori? O čom to je?! Nehovoriac o pokusoch získať späť Tichý a Indický oceán od Číny a uzamknúť ho v pobrežných vodách. Od Ruska a postupu NATO v postsovietskom priestore až k našim hraniciam je jasné, o čo ide, “zdôrazňuje odborník.

 

Ale všetky tie krajiny, ktoré Američania zaťahujú do tejto hry, tiež dokonale rozumejú tomu, čo je čo, a spravidla nemajú chuť ľahnúť si pred Washington a dostať sa do problémov kvôli ambíciám USA, snáď okrem „takých idiotov“ ako Litva a Ukrajina…

 

 

Strategická zmluva: Rusko povolí indickému námorníctvu vstup do Arktídy a jeho vojenských základní

 

Rusko podľa Satanovského buduje svoju politiku úplne iným spôsobom. Ruská diplomacia je ako systém otvorených trojuholníkov.

“Moskva kontaktuje každého, s kým je možné nájsť spoločnú reč, aj keď sú všetci vo vzájomnom nepriateľstve, ako Irán a Izrael, Pakistan a India, Maroko a Alžírsko, Spojené arabské emiráty a Katar, Saudská Arábia a Turecko.” Azerbajdžan a Arménsko sa vyhýbajú vstupu do tvrdých konfrontačných schém, hoci kombinujú, napríklad v prípade Turecka. Je to veľmi pohodlné, úplne na rozdiel od starých sovietskych praktík, ale zjavne oveľa rozumnejšie ako to, čo už zo zvyku robia Američania, hlava-nehlava. Rusko používa vynikajúcu stratégiu, aby zabránilo Američanom začať boj všetkých proti všetkým. A úspechy Moskvy sú veľmi viditeľné v spôsobe, akým nedávno interagovala s Izraelom, Mongolskom a Vietnamom. A tiež vo vzťahu medzi Ruskom a Indiou. Americký prezident Joe Biden má preto teraz o čom premýšľať,” uzatvára Satanovskij.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov