Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Strategická zmluva: Rusko povolí indickému námorníctvu vstup do Arktídy a jeho vojenských základní

Počas rusko-indického summitu strany podpísali dohodu o vzájomnej výmene v oblasti logistiky (RELOS). Podľa zdroja News 18 bude mať táto dohoda veľký význam pre indické ozbrojené sily v kontexte ich nasadenia vo viacerých dôležitých strategických regiónoch.


 

Dohoda stanovuje osobitný režim využívania vojenských zariadení navzájom, aby sa zjednodušilo tankovanie, parkovanie, technická údržba lodí a lietadiel. V tomto prípade bude najväčšiu preferenciu dostávať indické námorníctvo, ktoré bude prijaté na ruské vojenské základne v Arktíde.

 

“Dohoda RELOS s Ruskom umožní Indii prístup k ruským námorným prístavom v Arktíde, čím sa zvýši dosah a skúsenosti indického námorníctva v polárnych vodách” uviedla správa Inštitútu Manohar Parrikar pre výskum a analýzu obrany.

 

V dôsledku uzavretia dohody bude môcť India vybudovať arktickú stanicu na ruskom území. Okrem toho sa rozšíri spolupráca medzi Naí Dillí a Moskvou v oblasti energetiky v arktickom regióne. Podľa odborníkov možno takéto kroky Indie v Arktíde považovať za vytvorenie strategickej protiváhy Číne. Zároveň v rámci dohody budú môcť ruské lode a lietadlá využívať zodpovedajúce zariadenia indickej vojenskej infraštruktúry.

 

Prečo Rusi automat Kalašnikova “prispôsobujú” pre muníciu NATO?

 

India začne vyrábať samopal Kalašnikov typu AK 203

Ako v sobotu potvrdili indické vládne zdroje, výbor indického kabinetu pre bezpečnosť definitívne schválil dohodu s Ruskom o výrobe viac ako 600 000 útočných pušiek typu AK-203 (Kalašnikov) v Indii. Indický vládny zdroj uviedol, že: „V snahe poskytnúť veľkú podporu sebestačnosti v obrannej výrobe v Indii vláda schválila plán výroby viac ako päťstotisíc útočných pušiek AK-203 v meste Korwa, v kraji Amethi, v štáte Uttarpradéš,“.

 

Automatické pušky AK-203 kalibru 7,62 x 39 mm z radu typu Kalašnikov nahradia pušky INSAS, ktoré boli uvedené na trh pred tromi desaťročiami. Pušky majú účinný dostrel 300 m a sú to ľahké, robustné a ľahko použiteľné moderné útočné zbrane. Podľa Indie tieto zbrane „zlepšia operačnú efektivitu indickej armády v boji proti povstalcom/protiteroristickým operáciám,“.

 

Kalašnikov testuje nový ľahký guľomet RPL-20

 

Rusko a India sa vzdali dolára pri uzavretí zbrojných kontraktov

Rusko a India sa vzdali amerického dolára vo vzájomnom zúčtovaní. Všetky platby sa vykonávajú v rubľoch a rupiách, oznámil v utorok novinárom v Indii generálny riaditeľ Rosoboronexportu Alexander Michejev

„Všetky transakcie uvádzame tradične v dolároch pre jednoduchšie výpočty. V reálnej činnosti sa Rosoboronexport prakticky na sto percent vzdal americkej meny. Čo sa týka Indie, všetky platobné styky sa vykonávajú v rubľoch a rupiách. Okrem toho aktívne praktizujeme offsetové projekty, ktoré sú tiež v kontraktných dokumentoch, ktoré sme dnes podpísali. To je normálna moderná prax, jeden z trendov svetového trhu,“ povedal Michejev. Podľa jeho slov s takým prístupom „nevzniká u nás riziko zadržania platieb pri plnení prevzatých zmluvných záväzkov pred našimi partnermi“.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov