Gibka-S
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko začalo sériovú výrobu protilietadlového komplexu Gibka-S s ultrakrátkym dosahom

Ruský systém protivzdušnej obrany krátkeho a ultrakrátkeho dosahu „Gibka-S“ vstúpil do štádia sériovej výroby. Ako zdôraznil Rostec, ide o prvý systém protivzdušnej obrany typu VSHORAD (Very Short-Range Air Defense) vyvinutý v Rusku.


 

 

Komplex protivzdušnej obrany Gibka-S je úplne pripravený na sériovú výrobu, povedal Bekchan Ozdoev, priemyselný riaditeľ klastra zbraní Rostec, citovaný agentúrou TASS . Nič sa nehovorí o dodávke komplexu ruskej armáde, systém protivzdušnej obrany môže byť dodaný zahraničným zákazníkom, bola vyvinutá exportná verzia komplexu. Testy raketového systému protivzdušnej obrany boli ukončené v decembri 2019, zároveň armáda dala vývojárom množstvo odporúčaní na implementáciu do komplexu. Plánovalo sa, že náprava nedostatkov a príprava na sériovú výrobu komplexu nebude trvať príliš dlho, pilotná dávka mala byť vojakom doručená v roku 2020.

 

Bojové robototechnické komplexy „Uran-9“ pôjdu do výzbroje na budúci rok

 

Komplex “Gibka-S” je umiestnený na podvozku obrneného automobilu “Tiger”, je určený špeciálne pre pozemné sily a je určený na pokrytie kolón techniky na pochode, alebo vojenských poľných táborov. Okrem samotného systému protivzdušnej obrany je súčasťou komplexu aj prieskumné a riadiace vozidlo, ktoré zabezpečuje riadenie a koordináciu akcií protilietadlových strelcov a bojových vozidiel jednotiek MANPADS. Je vybavený vstavaným radarovým prieskumným nástrojom na detekciu vzdušných cieľov a počítačovým komplexom schopným fungovať autonómne aj v taktickom systéme riadenia vojenskej protivzdušnej obrany.

 

Úspechy sovietskej protivzdušnej obrany po roku 1945

 

Konštrukcia komplexu umožňuje strieľať na vzdušné ciele z miesta aj v pohybe rýchlosťou až 30 km / h. Komplex využíva rakety “Verba” a “Igla” / “Igla-S”. Systém sa spúšťa diaľkovo a môže použiť aj protitankové rakety “Ataka”. Posádku bojového vozidla tvorí čata – 4 osoby: veliteľ čaty, dvaja protilietadloví strelci a vodič obrneného auta.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov