Uran-9
Aktuality, Pozemná technika,

Bojové robototechnické komplexy „Uran-9“ pôjdu do výzbroje na budúci rok

Komplexy „Uran-9“ sa na testovacie využitie dostanú do pozemných vojsk ruskej armády v roku 2022, pričom pracuje sa na tom už teraz, uviedol pre noviny „Krasnaja zvezda“ veliteľ tohto druhu vojsk generál Oleg Saľjukov a dodal, že výsledky testov ovplyvnia hlavne rozhodovanie o optimálnom počte ich nákupu.


 

Saľjukov zároveň pri príležitosti Dňa pozemných vojsk RF (1. október) prezradil, že komplexy „Uran-9“ boli spolu s komplexami „Nerechta“ v tomto roku po prvýkrát nasadené v bojových poriadkoch vševojskových jednotiek. Išlo o skutočne úspešné nasadenie, nakoľko zničili všetky ciele. „Ovládanie RTK (robototechnických komplexov) sa uskutočňovalo v reálnom čase operátormi, ktorí sa nachádzali v riadiacich bodoch 1,5 km od nich.

 

 

Roboty „Uran-9“ sú vyzbrojené 30 mm kanónmi, komplexom „Ataka“, guľometmi a reaktívnymi pechotnými plameňometmi „Šmeľ“. Komplex má bojovú hmotnosť 12 ton.

 

 

Vývoj ruských robotov pokračuje
V auguste tohto roka RIA Novosti uviedla, že v Rusku sa plánuje skonštruovanie aj robota pre protivzdušnú obranu blízkeho dosahu. Aj ten bude postavený na platforme „Uran-9“. Výzbrojou tohto robota môžu byť protilietadlové rakety „Igla“ alebo „Verba“ (ich prenosné verzie majú výškový dosah 3,5 km). Tieto rakety sa dnes používajú aj pre raketový komplex „Gibka-S“, nachádzajúcom sa na obrnenom aute „Tigr-M“.

 

 

Zdroj z vojensko-priemyselného komplexu prezradil, že roboty tohto typu môžu byť využité, dokonca v plnoautomatickom režime, na posilnenie vojskovej PVO, konkrétne v motostreleckých a tankových jednotkách.

 

Hlavným predurčením tohto robota v PVO bude boj s lietajúcimi aparátmi a prostriedkami vzdušného útoku, letiacimi na malých a absolútne malých výškach. V januári tohto roka dostali ruské ozbrojené sily päť komplexov bojových robotov „Uran-9“ čo predstavovalo 20 bojových mašín.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov