Ribbentrop, Stalin, Molotov.
Aktuality, História,

Čo nesedí v tajnom protokole zmluvy Molotov-Ribbentrop?

Historicko-dokumentačná správa ruského ministerstva zahraničia po prvýkrát uverejnila originálne dokumenty (v ruštine) Zmluvy o nenapadnutí medzi ZSSR a Nemeckom.


 

– Doteraz sovietski a ruskí historici mohli pracovať len s nemeckými variantmi paktu Molotov-Ribbentrop z roku 1939. Čím sa líšia od ruskojazyčnej verzie a prečo je ruský variant uverejnený až dnes? Noviny Komsomoľská pravda požiadali o odpoveď historika Borisa Julina. Ten potvrdil, že ruský variant sa líši od nemeckého! „V ňom sa totiž priamo hovorí o rozdelení Poľska.“

 

Julin ďalej hovorí, že „podobné dohody existovali medzi rôznymi štátmi. Napríklad, Poľsko s Nemeckom podpísalo tajnú zmluvu o nenapadnutí v roku 1934 (svet sa o tom dozvedel v roku 1935). A v roku 1938 sa Varšava zapojila do rozdeľovania Československa. Zabúda sa aj na to, že Poľsko okupovalo Viľniuskú oblasť Litvy. Prečo sa to nespomína, prečo Poľsko vystupuje len v úlohe obete agresie Nemecka?

 

Keď mocnosti podpíšu zmluvu o nenapadnutí, ZSSR a Nemecko neboli výnimkou, aby sa vyhli konfliktu, tak si vymedzili sféry záujmov. Platilo to kedysi, platí to dnes a vždy. Ide o vymedzenie sfér vplyvu aby druhá strana nechápala zahraničné konanie prvej ako agresiu“.

 

Čiže sa vytvárajú parametre prípustného prenikania?
– Áno parametre toho, kam už netreba liezť. Pri akejkoľvek zmluve o nenapadnutí sa podobné záležitosti uvádzajú v detailoch. Inak by to bol zdrap papiera.

 

V treťom bode tajného protokolu sa hovorí, že Nemecko „odovzdáva“ ZSSR Besarábiu, čiže súčasné Moldavsko.
– ZSSR ani v 20-tych rokoch nepriznával za zákonnú okupáciu Besarábie Rumunskom. Nemcom to vtedy bolo v podstate jedno. Omnoho viac ich zaujímalo odstránenie protirečení medzi dvomi satelitmi, medzi Rumunskom a Maďarskom. Vzťahy medzi nimi sa usporiadali Viedenskou arbitrážou, avšak najdôležitejšie bolo vytrhnúť Rumunsko spod vplyvu Anglicka.

 

Prečo sú kópie protokolov uverejnené až teraz?
– Možno bolo treba opäť vytvoriť senzáciu okolo nich, a tak ju vytvorili. Opäť bolo treba poukázať na záležitosti stalinského režimu a ukázať, že dnes nie je tak zle, ako bolo vtedy.

 

V skutočnosti to nebolo prepílením Európy, bolo to pomerne presné rozhraničenie sfér vplyvu. Rozdeľovanie sa dialo vtedy, keď si Prusko, Rakúsko-Uhorsko a Rusko delili Poľsko.

 

Prečo pakt Molotov-Ribbentrop podpísali oni a nie Stalin a Hitlerom?
Historik Leonid Maximentkov: – Molotov bol v tom čase premiérom a v kompetencii mal aj ministerstvo (ľudový komisariát) zahraničných vecí. Aby to podpísal Hitler, to by bolo logické, no podpísal to minister zahraničia Ribbentrop.
Stalin vtedy zastával funkciu predsedu ústredného výboru strany (VKPb). Nešlo o to, žeby nemal právo podpisovať medzištátnu zmluvu, bol však ako pápež – nad tým. Preto, keď bol ZSSR zákerne 22. 6. 1941 napadnutý, tak k sovietskemu ľudu prehovoril nie Stalin, ale človek, ktorý pakt podpísal, čiže Molotov.
Vladimir Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov