Ilustračné foto: Su-30SM, ťažké stíhacie lietadlo pre vybojovanie vzdušnej prevahy
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Ruská stíhačka zničila v Sýrii turecký tank M60 priamym zásahom

Ruské vojenské lietadlá obnovili útoky na pozície teroristov v sýrskej provincii Idlib. V oblasti nasadenia džihádistov bol zničený turecký tank M60, ktorý predtým militantom presunuli turecké jednotky. Úder bol taký presný, že obrnené bojové vozidlo bolo roztrhané na kusy.


 

 

Na zverejnených videozáznamoch môžeme vidieť moment útoku stíhačky ruských vzdušných síl na tank protureckých džihádistov v oblasti Jebel al-Zawiya. Ťažké bojové vozidlo militantov tu bolo zrejme nasadené na ďalší presun do sektoru frontu, avšak doslova niekoľko minút po tom, čo sa tank objavil na otvorených priestranstvách, bol zničený priamym úderom ruskej stíhačky. Pred pár dňami turecké tanky vstúpili na územie kontrolované militantmi a časť vojenskej techniky a zbraní bola odovzdaná džihádistom. Napriek tomu sú teroristi vďaka úderom ruských lietadiel rýchlo zbavení tureckých zbraní, čo vyvoláva hnev na strane Ankary.

 

Turecko v Sýrii ignoruje riziko stretov s ruskou armádou
Turecká armáda presúva do oblasti Ayn Issy veľké množstvo techniky a zbraní, napriek tomu, že sa v oblasti nachádzajú základne s ruskými vlajkami. Napriek tomu, že na pozorovacích stanovištiach a kontrolných stanovištiach sýrskych Kurdov v oblasti Ayn Issa sú vztýčené ruské vlajky, čo znamená prítomnosť ruských jednotiek v regióne, turecké jednotky majú v úmysle zaútočiť na Ayn Issa, ignorujúc nebezpečenstvo zo strany ruských jednotiek. Svedčí o tom rozsiahly presun tureckých zbraní a munície do regiónu.

 

Podľa údajov kurdských ozbrojených skupín Turecko sťahuje svoje vybavenie a zbrane do regiónu druhý deň po sebe a podľa situácie sa útok na Ayn Issa má začať v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní. Ignorovanie týchto skutočností zo strany Turecka vytvára reálne predpoklady pre možné strety medzi Ruskom a Tureckom na území Sýrie, pričom Ankara bola už skôr varovaná, že ruská strana je kategoricky proti akejkoľvek eskalácii v regióne.

 

Turecká armáda, ktorá mala začať ofenzívu v severnej časti Sýrie, bola nútená útočnú operáciu obmedziť a dokonca útoky v severných oblastiach arabskej republiky úplne zastaviť potom, ako prakticky po celej línii zóny bojových operácií tureckých ozbrojených síl „Olivová ratolesť“ a „Štít Eufratu“ boli rozmiestnené ruské kontrolné stanovištia. Neexistujú k tomu žiadne oficiálne vyhlásenia velenia ruských ozbrojených síl, podľa niektorých správ sa však ruskí vojaci skutočne mohli objaviť na niektorých pozíciách kurdských skupín, zatiaľ čo na iných boli jednoducho umiestnené ruské vlajky, teda akákoľvek agresia sa v tomto prípade môže stať pre Turecko a Ankaru osudnou. Proturecké médiá už označili kroky Kurdov a Ruska za provokáciu proti Turecku, ruská strana sa však rezolútne stavia proti akejkoľvek tureckej agresii v Sýrii, čo by si mal Erdogan jasne uvedomiť.

 

Tri turecké drony monitorujú situáciu v sýrskom Idlibe

 

Pred dvoma dňami bolo nad oblasťou Qamishli, kde sa nachádza ruská vojenská letecká základňa, spozorované turecké útočné bezpilotné lietadlo „Anka-S“.

 

Ruský dron zabil vodcu sýrskych teroristov
Pred niekoľkými hodinami bol v blízkosti sýrskeho mesta Al-Raqqah zlikvidovaný kľúčový poľný veliteľ teroristickej skupiny „Jahbat Al-Nusra“ Abdulhamid Al-Matar Al-Mahmud. Terorista bol zlikvidovaný neďaleko osady Suluk a súdiac podľa trosiek dronu išlo o pomerne miniatúrne ruské bezpilotné lietajúce zariadenie „Kub-BLA“, ktoré sa mimochodom už skôr používalo pri vysoko presných útokoch na sýrskych militantov.

 

 

Na zverejnených záberoch je vidno zlikvidovaného teroristu a miesto zásahu dronu. Militant sa podľa všetkého pokúsil ruskému dronu uniknúť, no podarilo sa ho zlikvidovať silným výbuchom. Ruská strana fakt likvidácie teroristu zatiaľ nepotvrdila.

 

 

 

V poslednej dobe ruská strana aktívne likviduje kľúčových sýrskych militantov, čím vytvára vážne problémy pre existenciu teroristických skupín v Sýrii. Zároveň sa objavili aj nepotvrdené informácie, že za útokom môže byť americká armáda – útok rakety „Hellfire“, pričom však odborníci upozorňujú na relatívne malé následky výbuchu, čo je pri útokoch takýchto rakiet netypické.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov