Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Päť európskych krajín vytvorí ozbrojené sily rýchlej reakcie

Päť krajín EÚ vrátane Nemecka sa rozhodlo vytvoriť polovojenské sily rýchlej reakcie v prípade kríz a bezpečnostných hrozieb. Budú zahŕňať špeciálne, letecké a kybernetické jednotky.


 

Okrem Nemecka sa na iniciatíve podieľajú Holandsko, Portugalsko, Fínsko a Slovinsko. Nie je vylúčené, že sa k nej neskôr pridajú aj ďalšie štáty. Plánuje sa rozšírenie existujúcich bojových skupín EÚ, ktoré sú v súčasnosti zmiešanými jednotkami do 1 500 osôb. Nahradia ich brigády, ktoré už môžu zahŕňať až 5000 vojakov.

 

Podľa Deutsche Welle, aby sa proces právne formalizoval, strany sa prvýkrát v histórii obrátia na článok 44 Zmluvy o EÚ. Umožňuje  vytvoriť koalíciu členských štátov asociácie, ale s povolením iných krajín. Aktívne sa budú uzatvárať aj dohody o regionálnej spolupráci.

 

Predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell už skôr povedal, že EÚ by mala byť schopná rozmiestniť svoje vojenské sily nezávisle od USA a NATO.

 

Francúzsko – Nemecká spoločná letecká jednotka

17. septembra 2020 sa ministerka ozbrojených síl Florence Parly a ministerka obrany Nemeckej spolkovej republiky Annegret Kramp-Karrenbauer vybrali na leteckú základňu 105 za účelom položenia základného kameňa budúcej budovy francúzsko-nemeckej taktickej transportnej letky C-130J. Táto udalosť sa uskutočnila za prítomnosti generála Philippe Lavigne, hlavy Francúzskej vzdušnej a vesmírnej armády, a iných zástupcov oboch štátov.

 

„Dnes pridávame k tejto spoločnej budúcnosti ďalší kameň,“ uviedla ministerka ozbrojených síl. Po svojich vystúpeniach, Florence Parly a jej kolegyňa Annegret Kramp-Karrenbauerová zapečatili svoje prejavy vo valcoch, ktoré boli následne vložené do betónového bloku. Gesto, ktoré označuje symbolické položenie základného kameňa budúcej francúzsko-nemeckej eskadry, ale tiež mimoriadneho priateľstva.

 

Ide preto o prvý krok zo strany týchto motorov Európskej únie. Jednotka zložená z dvoch národov, ktoré môžu konať spoločne. Projekt zahájený v roku 2017, prvé lietadlá C-130J a letci, francúzski a nemeckí, dorazia do areálu Evreux v roku 2021. Eskadra nie je jediná, ktorá sa vynorila zo zeme. Základňa už začala so stavebnými prácami na ubytovacej budove. Taktiež sa má vytvoriť služba venovaná administratívnej podpore Nemcov v jednotke nazvanej Národný podporný prvok (NSE). Zároveň letecká základňa 105 vykonala renováciu, aby sa v tejto prechodnej fáze mohli ubytovať prví prichádzajúci. Napriek kríze Covid-19 sa robí všetko pre ďalší rozvoj tejto budúcej jednotky, živnej pôdy pre európsku spoluprácu v oblasti obrany.

 

Táto zmiešaná eskadra je bezprecedentným projektom v Európe, naznačil podplukovník Pierre-Marie, druhý vo velení leteckej základne 105 povedal: “Ukazuje našu schopnosť spolupracovať a adaptovať sa na dvoch úrovniach: ľudskej a materiálnej a posilňuje európsku spoluprácu v oblasti obrany“. Minister ozbrojených síl podporil aj toto vyhlásenie: “Európska obrana. Chceli sme ju vybudovať a dnes k tejto spoločnej budúcnosti pridávame ďalší kameň.” Francúzsko-nemecká spolupráca nepozná hranice: Jej príkladom je vysunutá letecká základni v Niamey v rámci operácie Barkhane. Zaujíma svoje miesto tiež pri výskume a technologických prácach týkajúcich sa najmä budúceho systému vzdušných bojov (SCAF).

 

Príchod tejto novej letky tiež znamená úzku spoluprácu medzi leteckou základňou 105 a mestom Evreux, ktoré sa vo veľkej miere podieľa na prijímaní nových prichádzajúcich. Do roku 2023 bude v Normandii usadených takmer 150 nemeckých rodín. Školy by mali rozvíjať francúzsko-nemecké smerovanie. Radnica plánuje prispôsobiť privítanie nemeckých obyvateľov nemecky hovoriacimi zamestnanami. “Mesto Evreux prispieva k tejto európskej výstavbe. To podporuje väzbu medzi armádou a národom,“vysvetlil Guy Lefrand, starosta mesta Évreux. Ten dostal od nemeckého ministra obrany cenu Bundeswerh und Gesellschaft. Táto cena odmeňuje ľudí, organizácie, alebo obce, ktoré pomáhajú sociálnym aktivitám v súvislosti s nemeckou armádou. Prvýkrát bol odovzdaný osobe mimo nemeckého územia.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov