Helena af Klercker a Lou Åberg
Aktuality, Námorníctvo,

Švédka natáča film o sovietskych námorníkoch ktorí ich zachránili na mori. Musela mlčať 35 rokov

Švédska režisérka Helena af Klerker natočí film o tom, ako sovietska nákladná loď Dagestan zachránila pred smrťou dve dievčatá, ktorých čln sa ocitol na šírom mori. Príbeh sa stal so samotnej Helene a jej priateľke Lou Åberg, ale incident musel ostať utajený 35 rokov.


 

 

Švédska režisérka začala nakrúcať film o tom, ako ich sovietski námorníci zachránili pred smrťou. Príbeh sa stal Helene v roku 1984, keď mala 19 rokov. S priateľkou sa rozhodli ísť loďou po zálive pri švédskom ostrove Veddo, ale prúd ich uniesol na otvorené more kde zostali dva dni. Zúfalé dievčatá mrzli, ale zachránili ich námorníci sovietskej lode Dagestan, ktorá patrila Murmanskej lodnej spoločnosti.

 

 

Keď sa ale zachránené dievčatá vrátili domov, zástupcovia švédskych úradov ich kontaktovali a nariadili im, aby o incidente 35 rokov mlčali. Po uplynutí tejto lehoty začala kontaktovať ľudí z nákladnej lode a nakrúcať.

 

Námorná základňa Muskö

 

Plánuje aj druhý film, tentokrát však o záhadnej ponorke, ktorú dievčatá videli prvú noc. Predpokladá, že posádka ponorky dala signál, ktorý ich neskôr zachránil. Film sa bude pred Vianocami premietať vo švédskej televízii.

 

Námorná základňa Muskö

 

 

Prechod medzi Ålandom a Švédskom, kde boli dievčatá zachránené je strategicky dôležitý pre tých, ktorí chcú ovládať severné Baltské more. Blízko je švédska námorná základňa Muskö, jedna z najväčších podzemných vojnových základní na svete.  Zariadenie sa nachádza na ostrove Muskö v obci Haninge a bolo dokončené v roku 1969, po 19 rokoch výstavby, ako strategická základňa pre švédske námorníctvo . Zariadenie je väčšinou odstrelené do skalného podložia v meste Muskö a je veľké ako staré mesto v štokholmskej štvrti .  V skalnom zariadení sa nachádza množstvo podzemných dokov, ako aj dielne, kancelárie, nemocnica, čistiarne. Mimo hory sú kancelárske budovy, kasárne a rôzne miestnosti na podporu zamestnancov.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov