Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

AUKUS – najnovšia vojenská aliancia USA, Veľkej Británie a Austrálie. Francúzsko zúri. EÚ chce svoju armádu

Americký prezident Joe Biden s austrálskym a britským premiérom Scottom Morrisonom a Borisom Johnsonom oznámili vytvorenie nového trojstranného bezpečnostného partnerstva — AUKUS, uvádza agentúra „Interfax“.


 

„Partnerstvo Austrálie, Veľkej Británie a USA — AUKUS – znie síce pri všetkých týchto skratkách zvláštne, ale je dobré… Naše krajiny obnovia a posilnia spoločnú schopnosť čeliť hrozbám 21. storočia, rovnako ako sme to urobili v 20. storočí: spoločne,“ povedal Biden počas spoločnej prezentácie novej aliancie.

 

Austrálsky premiér vyhlásil, že „svet sa stáva komplexnejším“, najmä v Indo-tichomorskom regióne.
„Aby sme zaistili bezpečnosť a stabilitu, ktorú náš región potrebuje, musíme teraz posunúť naše partnerstvo na novú úroveň.“
Podľa lídrov bude nová aliancia AUKUS schopná chrániť záujmy troch krajín v Indicko-tichomorskom regióne a umožní Austrálii prvýkrát postaviť jadrové ponorky, pričom upustí od svojich nákupov z Francúzska.

 

Austrália získa minimálne osem jadrových ponoriek v rámci obrannej aliancie AUKUS, uvádza sa v spoločnom vyhlásení premiéra Scotta Morrisona a ďalších troch ministrov krajiny. Informácie sú uvedené na oficiálnom webe austrálskeho premiéra. Prvou iniciatívou tejto aliancie bude vytvorenie jadrových ponoriek pre austrálske námorníctvo .
“V rámci AUKUS sa tri krajiny okamžite zameria na určenie optimálnej trasy pre dodanie minimálne ôsmich jadrových ponoriek do Austrálie,” uvádza sa vo vyhlásení austrálskej strany.

 

Televízna stanica ABC skôr informovala, že sa Canberra rozhodla vytvoriť flotilu jadrových ponoriek a vzdať sa kontraktu s francúzskou Naval Group v hodnote 90 miliárd austrálskych dolárov, namiesto toho uprednostní spoločný projekt s USA a Veľkou Britániou. Ako uvádza spoločnosť, ponúkala Austrálii “obyčajnú ponorku výnimočnej kvality”. V roku 2017 austrálska vláda informovala o výbere Naval Group na realizáciu najväčšieho obranného projektu obyčajných ponoriek . Canberra však nedávno informovalo, že vystupuje z dohôd o ponorkách s francúzskou spoločnosťou. Svoje rozhodnutie orgány vysvetlili “zrýchlením zmien v regionálnej bezpečnosti”.

 

Veľvyslanectvo Číny vo Washingtone v reakcii na vytvorenie obranného partnerstva USA, Veľkej Británie a Austrálie už vyzvalo, aby sa krajiny vzdali mentality studenej vojny a nevytvárali aliancie, či už sú namierené proti komukoľvek .

 

Francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian nazval ranou do chrbta rozhodnutie Austrálie o zrušení dohody s francúzskou spoločnosťou Naval Group o ponorkách. Zdôraznil tiež, že dôvera voči tejto krajine bola podkopaná.
“Je to skutočná rana do chrbta. Mali sme dôverné vzťahy s Austráliou. Táto dôvera bola podkopaná. Som veľmi nahnevaný kvôli zrušeniu tejto zmluvy, ” povedal Le Drian vo vysielaní rozhlasovej stanice France Info. Minister zdôraznil, že čaká na vysvetlenie zo strany Austrálie a tiež USA.

 

USA vybudujú v Austrálii nové vojenské základne
V južných oblastiach Austrálie budú vybudované nové americké námorné a letecké základne. Oznámil to 19. septembra austrálsky minister obrany Peter Dutton.

„Tisíce amerických vojakov už cvičia na vojenskej základni na severnom území, ale počet personálu amerického letectva a námorníctva sa výrazne zvýši,“ oznámil Dutton s tým, že nové vojenské základne budú postavené v južných oblastiach, kde krajina rozšíri možnosti miestneho priemyslu a umožní vytvárať nové pracovné miesta pre Austrálčanov. Minister tiež poznamenal, že sa rozšíria možnosti dvoch základní austrálskeho letectva nachádzajúcich sa na východnom pobreží.

„Hovoríme o presune rôznych typov lietadiel, vrátane bombardovacích a prieskumných, ktoré budú rozmiestnené na vojenských letiskách v Richmonde (50 km severozápadne od Sydney, Nový Južný Wales) alebo Amberley (50 km juhozápadne od Brisbane, Queensland),“ povedal Dutton v rozhovore pre „9 News“. Minister obrany tiež vyhlásil, že vojenská spolupráca medzi oboma krajinami sa rozšíri vytvorením infraštruktúry pre obsluhu „amerických lodí a ponoriek v Austrálii a logistiku spoločných vojenských operácií v regióne“.

 

Francúzsko zrušilo spoločný sviatok s USA
Francúzsko zrušilo spoločnú oslavu námorného výročia so Spojenými štátmi na protest proti strate multimiliardového kontraktu na dodávku jadrových ponoriek do Austrálie, ktorá uzavrela s Američanmi alternatívnu dohodu, informoval denník „New York Times“.

Oslavy 240. výročia bitky o Chesapeake, v ktorej francúzska flotila bojovala s britskou flotilou, príduc na pomoc novovzniknutým Spojeným štátom sa mali konať 17. septembra na francúzskom veľvyslanectve vo Washingtone a na palube francúzskej fregaty v Baltimore.

„Namiesto toho sa vysoký predstaviteľ francúzskeho námorníctva, ktorý prišiel do Washingtonu na spomienkové akcie, vracia predčasne do Paríža. Zrušenie osláv je priamym odrazom hnevu, ktorý francúzski politici a diplomati pociťujú kvôli zmluve o ponorkách,“ uvádza sa v článku.

 

EÚ chce vytvoriť vlastnú armádu
Európska komisia deklaruje potrebu vytvorenia európskej armády. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zdôraznila, že vlastné obranné spojenectvo je obzvlášť dôležité po odchode USA z Afganistanu. Predpokladá sa, že misie budú bez účasti USA.

„Európska únia je plnohodnotným zdrojom bezpečnosti. Máme pred sebou misie, v ktorých nebudú Spojené štáty a NATO, ale iba európske ozbrojené sily. Doteraz nás nebrzdil nedostatok príležitostí, ale nedostatok politickej vôle. Teraz je však čas prejsť na novú úroveň,“ povedala predsedníčka Európskej komisie.

 

Zdôraznila, že potreba vytvorenia európskej armády sa stala obzvlášť naliehavou po úteku USA z Afganistanu. Vtedy boli jednotky krajín EÚ tiež nútené odísť a Európa môže teraz čeliť novej migračnej kríze. Slová von der Leyenovej vyznievajú ako reakcia na neočakávaný nástup novej vojenskej aliancie medzi Spojenými štátmi, Veľkou Britániou a Austráliou. Generálny tajomník NATO už skôr varoval Európanov, že vznik európskych ozbrojených síl môže negatívne ovplyvniť bezpečnosť na kontinente.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov