Afgánsko Iránska hranica
Aktuality, Bezpečnosť,

Afganskí vojaci utekajú pred Talibanom do Iránu. Trofeje Talibanu po odchode Američanov

Americká CNN v piatok oznámila, že USA chcú previezť 8 000 svojich spolupracovníkov z Afganistanu do Kataru.


Americká administratíva pracuje na uzavretí dohody s Katarom o dočasnom umiestnení v krajine afganských občanov, ktorí poskytovali pomoc americkej armáde a ich rodinným príslušníkom. Podľa CNN ide asi o 8000 utečencov. Ak bude dohoda uzavretá, potom „čoskoro“ prvá skupina tisíc až 2 000 Afgancov odíde do hlavného mesta Kataru Doha, uviedla televízna spoločnosť. Ministerstvo zahraničných vecí USA informovalo, že zatiaľ nevedia pomenovať tretie krajiny, kde budú ubytovaní afganskí utečenci.

„Zvažujeme všetky dostupné možnosti. Nemáme doklady o umiestnení kandidátov na špeciálne imigračné víza z Afganistanu do tretích krajín,” uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí pre CNN.

 

Ambasáda USA v Afganistane začala likvidovať dokumenty
Americká armáda sa pripravuje na úplnú evakuáciu veľvyslanectva USA v Kábule a považuje tento scenár za nevyhnutný. Informoval o tom 13. augusta časopis „Politico“. Tri zdroje publikácie potvrdili, že Pentagon už pripravuje plán úplnej evakuácie diplomatov, ďalšie dva zdroje informovali, že ústredné velenie USA považuje takýto scenár za „nevyhnutný“.

 

Publikácia citujúc oficiálne memorandum určené zamestnancom americkej diplomatickej misie v Kábule, ktoré mala k dispozícii, tiež uvádza, že pred evakuáciou boli povinní začať likvidovať dôležitú dokumentáciu a vybavenie. Rovnako bolo potrebné zbaviť sa „predmetov s logom ambasády alebo oddelení [USA], vyobrazením americkej vlajky alebo predmetov, ktoré môžu byť zneužité na propagandistické účely“. Tieto predmety sa navrhujú spaľovať alebo inak likvidovať pomocou špeciálnych zariadení na drvenie a lisovanie odpadu.

 

Americké „National Public Radio (NPR)“ už skôr informovalo, že personál americkej ambasády v afganskom hlavnom meste dostal rozkaz zničiť pred evakuáciou dôležité dokumenty a počítače. Podľa zverejnených informácií by mala byť väčšina personálu diplomatickej misie, najmä tí, ktorí nemajú skúsenosti s konzulárnymi činnosťami, evakuovaní a na ambasáde by mal zostať len malý počet konzulárnych zamestnancov. Ako rozhlasová stanica poznamenala, v diplomatickej misii pracuje aj veľa Afgancov, o ktorých sa nevie, či budú tiež evakuovaní.

 

Americké úrady vo štvrtok oznámili zníženie počtu zamestnancov svojej ambasády v Kábule. Počas evakuácie zaistia bezpečnosť americké jednotky. Za týmto účelom sa očakáva, že do afganského hlavného mesta bude dočasne premiestnených asi 3 000 vojakov. Pentagon zároveň plánuje, že v Kábule zostane asi 1 000 vojakov, ktorí budú strážiť zamestnancov diplomatických misií, ktorí tam zostanú.

 

Irán vypomáha

Irán pomohol národným armádnym silám Afganistanu, ktoré sa stiahli z Heratu po tom, ako Taliban včera obsadil mesto. Afganskí vojaci utekajúci pred vojnou sa uchýlili do Iránu:

[

 

Video: Afganské vládne sily utekajú k hraničnému priechodu s Iránom:

 

Video: Bojovníci Talibanu prvýkrát používajú letectvo, posádka jedného z vrtuľníkov Mi-17 afganského letectva, ktorá prešla na stranu Talibanu, premiestňuje militantov:

https://twitter.com/i/status/1426221305830035464

 

 

Najnovšie trofeje získané Talibanom po odchode vládnych síl:

Taliban zajal afganskú helikoptéru UH-60 Black Hawk

Maroš Šolc

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov