Ilustračné foto: PVO Patriot
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko kvôli izraelskej agresii dodá Sýrii ďalšie desiatky systémov protivzdušnej obrany

Kvôli neochote Turecka dodržiavať existujúce dohody o deeskalácii situácie v Sýrii je Rusko nútené uskutočňovať priame útoky vzdušnými silami pri podpore sýrskej armády, čo umožňuje nielen oslobodenie významnej časti sýrskeho územia, ale tiež ponúka možnosť obkľúčenia až okolo 2500 tureckých militantov. Z tohto dôvodu ruské letecké a vesmírne sily a sýrske delostrelectvo pôsobia v oblastiach nachádzajúcich sa južne od diaľnice M4 v provincii Idlib.


 

Odborníci upozorňujú na skutočnosť, že intenzívne údery ruských leteckých síl a delostrelecké údery SAA sú v skutočnosti vedené jedným smerom, pričom v poslednom čase sa intenzita útokov dramaticky zvýšila. Podľa niektorých informácií môže byť v regióne až 2500 tureckých militantov, a ak sa títo pokúsia o protiútok na pozície SAA, potom nastane skutočná príležitosť vziať teroristov do kotla a zničiť ich, čím sa oslobodí významná časť sýrskeho územia a získa sa kontrola nad diaľnicou M4.

 

Aktivita ruského vojenského letectva je výrazne sťažená skutočnosťou, že militanti majú vo výzbroji prenosné protilietadlové raketové systémy. Jedným nedávno militanti zostrelili ruský prieskumný lietajúci aparát „Forpost“. Odborníci poznamenávajú, že ak sa teroristov skutočne podarí obkľúčiť, bude to pre nich silná rana, pretože sa tým otvorí možnosť útokov z viacerých smerov naraz.

 

Sýria dostane kvôli izraelskej agresii niekoľko ďalších desiatok ruských systémov protivzdušnej obrany
Kvôli tomu, že nová izraelská vláda odmietla dodržiavať existujúce dohody s Ruskom ohľadne Sýrie, ruská strana má v úmysle výrazne znova vybaviť sýrske jednotky inštaláciou niekoľkých desiatok systémov protivzdušnej obrany na boj proti útokom a zničiť izraelské lietadlá. Informáciu priniesla agentúra Bloomberg.

 

„Hoci Izrael pravidelne upozorňuje Moskvu na útoky, aby neohrozil ruské jednotky v Sýrii, povolenie na vykonávanie svojich operácií si nežiada. Rusko môže zintenzívniť výcvik sýrskych posádok protivzdušnej obrany s cieľom obmedziť izraelské nálety na milície podporované Iránom,“ uviedol zdroj blízky ministerstvu obrany v Moskve, ktorý požiadal, aby nebol menovaný, pretože ide o dôvernú vec.

 

„Cieľom je prinútiť Bennetta, aby sľúbil koordináciu akcií Izraela s ruskou armádou,“ uviedol ďalší zdroj v Moskve oboznámený s touto záležitosťou. „Tieto dve krajiny sa už predtým stretli kvôli Sýrii. V roku 2018 sýrska protivzdušná obrana zostrelila ruské lietadlo a zabila 15 vojakov. Putin z incidentu obvinil Izrael, pretože jeho lietadlá v tom čase útočili na ciele v Sýrii. V reakcii na to Rusko nasadilo do Sýrie moderné protilietadlové systémy.“

 

Okrem školenia sýrskych špecialistov sa plánuje aj vážne posilnenie sýrskej protivzdušnej obrany ďalšími komplexmi. Odborníci poznamenávajú, že Sýria dnes potrebuje modernejšie a mobilné radary, ktoré budú sledovať rakety vypustené izraelskou stranou, aby mohli na ne zaútočiť. Ak sú informácie poskytnuté agentúrou Bloomberg spoľahlivé, potom podľa odborníkov Rusko pravdepodobne dodá do Sýrie komplexy Pancir-S, Buk-M2, Tor a pravdepodobne dokonca ďalšie systémy S-300 na rozšírenie obranyschopnosti Sýrskej arabskej republiky.

Rusko varuje Izrael, že jeho beztrestnosť skončila

Benjamin Netanjahu, ktorý pôsobil vo funkcii predsedu vlády 12 rokov (od roku 2009), prestal byť pri moci. A keďže sa moc zmenila, dohoda medzi Ruskom a Netanjahuom, podľa ktorej Moskva ignorovala útoky Izraela na proiránske sily v Sýrii, už neexistuje. Rusko je unavené mlčky sledovať drzé útoky izraelského letectva. Izrael začal „beztrestne strácať brehy“. Moskva už nie je ochotná tolerovať, ako sa Jeruzalem naďalej vzpiera ruským požiadavkám na jasné pravidlá. Ruské ozbrojené sily v Sýrii doteraz ignorovali izraelské útoky podľa pokynov Putina. Rusko neporušilo zmluvu ani tajnú dohodu medzi izraelským predsedom vlády a ruským prezidentom. Všetko sa však mení. Rusko tiež radikálne zmenilo svoj postoj k izraelským leteckým útokom. Ruský vojenský kontingent prítomný na území tohto štátu je takýmito izraelskými akciami neustále ohrozený. A aby sa minimalizovali náhodné straty ruskej armády a upratali IDF (Izraelské obranné sily), ktoré neuznávajú žiadne dohody a konajú podľa vlastného uváženia, bolo rozhodnuté zostreliť všetky izraelské rakety a izraelské lietadlá napádajúce Sýriu.

 

Ruské ministerstvo obrany minulý týždeň poslalo Izraelu správu, že už nemôže ďalej podnikať nálety na sýrsku armádu, ako aj na ciele zboru iránskych islamských revolučných gárd v Sýrii. Je ťažké povedať, ako Jeruzalem zareaguje na toto varovanie, ale súdiac podľa toho, že k raketovému útoku izraelských vzdušných síl v oblasti Aleppo došlo 21. júla, sa Izraelčania nevzdávajú. Alebo možno preverujú, aké nebezpečné sú varovania Ruska?

 

Za zmienku stojí, že z ôsmich rakiet vystrelených izraelskými lietadlami bolo sedem zadržaných sýrskym systémom PVO. Je to sýrska protivzdušná obrana, alebo je do toho zapojená ruská armáda, nie je to také dôležité? Izrael by sa mal nad sebou zamyslieť. Musí len pochopiť, že prázdne slová sa skončil. Lietadlá ešte neboli zasiahnuté, pretože z priľahlej strany vystrelili rakety.

 

Na nový postoj k Izraelu a jeho konaniu mala vplyv aj skutočnosť, že počas rokovaní s Bidenom dostal Putin signál z Bieleho domu vo Washingtone, že administratíva nového prezidenta USA už nesúhlasí s povzbudzovaním izraelských útokov v Sýrii. To tiež v nemalej miere ovplyvnilo obmedzenie Izraela, ktorý čelí vážnemu problému. Nielen Rusko, ale aj trvalý izraelský spojenec USA dramaticky zmenili svoj postoj k tomu, čo Izraelci robia v Sýrii. Akú reakciu bude mať v Jeruzaleme, ukážu ďalšie udalosti v tomto regióne.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov