Nadzvukový strategický bombardér a nosič rakiet Tu-160
Aktuality, Letectvo,

Rusko vsadilo na dominanciu vo vzdušnom priestore ako podmienku úspešného vedenia bojových akcií

V Ruskej federácii aktuálne prebieha vývoj najnovšej leteckej hypersonickej strely dlhého doletu Ch-95. Informoval o tom vedúci vojenskej akadémie Generálneho štábu Ozbrojených síl RF, generálplukovník Vladimir Zarudnickij. Podľa jeho slov v dnešnej dobe je dominancia vo vzdušnom priestore podmienkou úspešného vedenia bojových akcií. Táto prevaha je zabezpečená najmä efektívnym využívaním útočných a stíhacích lietadiel.


 

“Pre tieto účely sú pre Vzdušno-kozmické sily Ruskej federácie vyvíjané a prijímané do výzbroje nové a modernizované modely zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky, ako je strategický raketový bombardér Tu-160M, hypersonický raketový systém Kinžal; vysoko presné vzdušné zbrane dlhého doletu, napríklad hypersonická raketa Ch-95, “uviedol Zarudnickij vo svojom článku o faktoroch dosiahnutia víťazstva v budúcich vojnách, ktorý bol uverejnený v časopise Vojennaja mysl.

 

Zároveň šéf vojenskej akadémie Generálneho štábu Ozbrojených síl RF poznamenal, že pre letecké sily sú vytvárané bezpilotné lietadlá rôznych tried, radary pre detekciu nad horizontom, protiraketové systémy a komplexy a ďalšia najnovšia vojenská technika. Ako uviedol zdroj z vojensko-priemyselného komplexu, nová hypersonická raketa dlhého doletu sa vyvíja pre použitie vo výzbroji modernizovaného bombardéra s dlhým doletom Tu-22M3M, modernizovaného strategického bombardéra Tu-160M a perspektívneho leteckého komplexu s dlhým doletom”.

“Prototypy nového stroja už boli testované s leteckým nosičom,” dodal zdroj.

 

V súčasnej dobe majú v ruskej armáde experimentálnu bojovú povinnosť bojové lietadlové komplexy s nadzvukovými raketami Kinžal, medzi ktoré patrí nosič MiG-31K a hypersonická raketa vytvorená na základe rakiet Iskander . Pri testovaní dosiahla rýchlosť 10-krát vyššiu ako rýchlosť zvuku. Na konci júna boli na leteckú základňu v Sýrii prvýkrát nasadené dva lietadlá MiG-31K s nadzvukovými raketami.

 

Pre stíhačku piatej generácie Su-57 sa navyše vyvíjajú vnútro-trupové hypersonické strely. Ako už skôr informoval ďalší zdroj vojensko-priemyselného komplexu, stíhacie lietadlo Su-57 absolvovalo niekoľko letov s funkčnými hmotnostnými a veľkostnými maketami. V Rusku dokončujú tiež testovanie lodného raketového systému s hypersonickou riadenou strelou Zirkon. Týmito raketami budú vyzbrojené lode a ponorky námorníctva. Posledný test Zirkonu bol vykonaný 19. júla z fregaty Admirál Gorškov. Ako uviedol vo februári ruský minister obrany Sergej Šojgu, rôznorodé hypersonické komplexy sa stanú základom ruských síl nejadrového zastrašovania.

 

Ruský elektronický komplex úspešne zaútočil na vojenský prieskumný satelit NATO

Pokus NATO uskutočniť prieskumnú operáciu v okolí Rostova na Done zlyhal po tom, čo ruský komplex elektronických protiopatrení úspešne zaútočil na vojenské prieskumné systémy kozmických zariadení. Podľa amerického núdzového výstražného systému bola 22. júla z oblasti Rostova na Done prerušená prevádzka satelitu „Sentinel-1“. Bol využívaný nielen ako civilný satelit, ale aj ako vojenský prístroj na diaľkový prieskum. Vyskytla sa porucha systémov kozmickej družice, pričom sa zistilo, že dôvodom bol zdroj silného rádio-elektronického rušenia.

 

Podľa odborníkov by mohlo ísť o ruský systém rádio-elektronického boja (REB), ktorý sa aktivuje špeciálne na skrytie ruských vojnových lodí nachádzajúcich sa v severnej časti Azovského mora. Ak vezmeme do úvahy údaje americkej strany, bolo to práve rušenie činnosti satelitu, ktoré bolo takýmto spôsobom realizované. Je pozoruhodné, že takýto prípad nie je zďaleka jediný: predtým bol prieskumný satelit „Sentinel-1“ terčom podobného útoku 10. a 16. júna, čo naznačuje, že rušenie aktivity satelitu sa deje pravidelne, keďže periodicita preletu satelitu po určitých dráhach je pevne daná. Podľa predpokladov ruských špecialistov mohli byť pri útoku na satelit NATO použité ruské komplexy rodiny Tirada.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov