Ilustračné foto: F-22 Raptor
Aktuality, Bezpečnosť,

Americké letectvo pokračuje v náletoch na Taliban

Čínsky minister zahraničia Wang Yi sa v Čcheng-tu stretol so svojím pakistanským náprotivkom Shahom Mahmúdom Qureshim, uviedla 25. júla tlačová služba čínskeho ministerstva zahraničia. V sobotu sa uskutočnili rozhovory medzi ministrami zahraničných vecí oboch krajín. Podľa informácií bola jednou z hlavných tém rozhovoru situácia v Afganistane. Peking a Islamabad sú znepokojené nárastom násilia v susednej krajine, ku ktorému dochádza v dôsledku stiahnutia amerických jednotiek.


 

„Americká vojenská operácia nedosiahla cieľ potlačenia terorizmu v Afganistane a nepriniesla mier v regióne. Zo susedných štátov môže situácia v Afganistane najviac priamo zasiahnuť Čínu a Pakistan. V praxi musíme navrhnúť mier a zmierovací proces v Afganistane. Prímerie musí byť dosiahnuté čo najskôr,“ vyhlásil Wang Yi.

 

Ministri rokovali o otázkach protiepidemickej spolupráce, dodávkach čínskych vakcín do Pakistanu, ako aj o výstavbe čínsko-pakistanského hospodárskeho koridoru. Projekt v hodnote 65 miliárd dolárov spájajúci západnú Čínu s juho-pakistanským prístavom Gwadar pritiahol pozornosť globálnych médií v súvislosti s rastúcimi teroristickými hrozbami v regióne. V tomto rámci čínski stavitelia vodných elektrární stavajú vodnú elektráreň Dasu v provincii Chajber Paštunsko na severozápade Pakistanu.

 

14. júla vyletel do povetria autobus s čínskymi špecialistami pri výbuchu míny cestou na stavenisko. Zahynulo deväť čínskych občanov a štyria Pakistanci, ktorí ich sprevádzali. Strany sa okamžite dohodli na spoločnom vyšetrovaní. Čínski vyšetrovatelia pôsobia v Pakistane od 17. júla.

„Čína aj Pakistan sú obeťami tohto teroristického útoku. Musíme okamžite rozvinúť úzku spoluprácu a prijať potrebné opatrenia proti votrelcom,“ uviedol v tejto súvislosti Wang Yi.

 

USA budú vykonávať letecké útoky na podporu afganskej vlády

Americká armáda bude pokračovať v náletoch na podporu afganskej armády, ak Taliban nezastaví ofenzívu, uviedol na tlačovej konferencii v Kábule 25. júla generál Frank Mackenzie, veliteľ ústredného velenia USA.

„USA v posledných dňoch zvýšili počet leteckých útokov na podporu afganských síl a sme pripravení pokračovať v tejto zvýšenej úrovni podpory aj v nasledujúcich týždňoch, ak bude Taliban pokračovať v útokoch,“ citovala ho televízia „Al-Džazíra“. Mackenzie zároveň odmietol odpovedať na otázku novinárov, či americké jednotky budú pokračovať v náletoch po ukončení svojej vojenskej misie v Afganistane 31. augusta.

 

24. júla bola zverejnená informácia, že americký prezident Joe Biden a afganský prezident Ašraf Ghaní sa zhodli, že ofenzíva Talibanu je v rozpore s deklarovanou ochotou hnutia na politické urovnanie v krajine. V ten istý deň USA, členské štáty EÚ a NATO vyzvali Taliban, aby ukončil ozbrojenú ofenzívu v Afganistane a umožnil poskytovanie humanitárnej pomoci oblastiam pod ich kontrolou. Taliban bol požiadaný, aby zaistil bezpečnosť diplomatov, novinárov, medzinárodných organizácií a letísk v islamskej republike.

 

Afganské ministerstvo obrany informovalo o likvidácii členov Talibanu

Ministerstvo obrany Afganistanu oznámilo, že zlikvidovalo 89 Talibancov. Informovala 26. júla agentúra „Interfax“ s odvolaním sa na tlačové stredisko afganského ministerstva obrany. Podľa zverejnených informácií bolo navyše počas bojov v provinciách Kunar, Kandahár, Herát, Farah, Faryab, Samangan, Helmand, Nimruz, Takhar a Kapisa zranených ďalších 82 teroristov. Do bojov bolo zapojené veľké množstvo zbraní, streliva a techniky, ktorej veľká časť bola tiež zničená. Len v severovýchodnej časti krajiny bolo v Talukane zabitých viac ako 20 extrémistov, vrátane jedného z vodcov hnutia. 12 ďalších teroristov vrátane kľúčového veliteľa Ahzarullaha a tieňového sudcu provincie Takhár menovaného Talibanom, bolo vážne zranených.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov