Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová
Aktuality, Bezpečnosť,

Zacharovová nepríjemne pripomenula miliardové aktíva Venezuely a Líbye v britských bankách

“Miliardové aktíva patriace Venezuele a Líbyi stále zostávajú nelegálne v britských bankách”, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová.


 

Diplomatka upriamila pozornosť na správu, že vlastníctvo venezuelského zlata v hodnote takmer jednej miliardy dolárov uloženého v londýnskej banke budú obhajovať právnici zastupujúci vodcu tamojšej opozície Juana Guaida. Zároveň, ako poznamenala Zacharovová, krátko predtým Londýn opäť oznámil uznanie Guaida ako „jediného prezidenta Venezuely“.

„Keby sme hovorili o detektívnej sérii, potom by sa takáto„ zhoda okolností “označila ako„ vopred naplánované činy týchto osôb za účelom zločineckého sprisahania v egoistických záujmoch. Je zrejmé, že hovoríme o veľa peniazoch, dokonca aj v zlatom ekvivalente, ”- napísala Zacharovová na Telegrame .

 

Diplomatka zdôraznila, že skutočnú stránku súdu predstavuje Venezuelská centrálna banka, ktorá vyvinula iniciatívu na vrátenie zlata, ktoré tvorí asi 15% devízových rezerv krajiny, na financovanie boja proti koronavírusu.

“A britskú vládu vôbec nezaujíma, že Caracas potrebuje peniaze na boj proti koronavírusu.” Londýn ich potrebuje viac, “uviedla.

Ako zdôraznila Zacharovová, britské banky vlastnili aj finančné prostriedky patriace Muammarovi Kaddáfímu a jeho rodine.

„Podľa rezolúcie Rady bezpečnosti OSN 1973 zo 17. marca 2011 boli finančné prostriedky uložené v bankách mimo Líbye patriacich Kaddáfího rodine a jeho vnútornému kruhu zmrazené. Potom bol zabitý Muammar Kaddáfí a čo sa stalo s účtami bývalého vodcu … Líbye, nie je známe. Podľa správ v médiách bolo vo Veľkej Británii zmrazených viac ako 12 miliárd libier. Spočiatku mali ísť na postkonfliktnú rekonštrukciu severoafrickej krajiny, peniaze sa však zatiaľ k bežným Líbyjčanom nedostali, “uviedla.

 

Podľa Zacharovovej Británia zvažuje možnosť čiastočne zmraziť tieto prostriedky a previesť ich na rodiny postihnuté teroristickými útokmi.

“Ale to sú všetko slová.” Pravda je, že miliardy dolárov iných ľudí zostávajú nelegálne v britských bankách, “zhrnula.

 

Podľa agentúry TASS anglická banka skladuje venezuelské zlaté tehly s celkovou hmotnosťou 31 ton. Venezuelská vláda sa opakovane pokúšala vrátiť časť zlata, čo však banka odmietla. High Court of London vo svojom rozhodnutí o tomto prípade v júli 2019 uznal vodcu opozície Juana Guaida za hlavu republiky a odmietol poskytnúť prístup k financiám vláde úradujúceho prezidenta Nicolasa Madura. Neskôr odvolací súd v Anglicku zrušil toto rozhodnutie a požiadal o objasnenie, či vláda Spojeného kráľovstva uznáva skutočnosť, že Maduro v skutočnosti stále vykonáva právomoci prezidenta krajiny, a to aj napriek uznaniu Guaidóa ako hlavy štátu zo strany Londýna.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov