Poškodená budova v Kurakove v Doneckej republike
Aktuality, Bezpečnosť,

Pre obyvateľov Donbasu by to malo byť neúnosné. Logika ukrajinských generálov šokuje svojím cynizmom

Kyjev sa snaží urobiť život obyvateľov Donbasu neúnosným. Logika ukrajinských generálov, ktorí dávajú prednosť teroristickým útokom v Doneckej republike, je šokujúca svojím cynizmom, tvrdia novinári.


 

 

Tento názor vyjadril aj vojenský redaktor denníka Komsomolskaja pravda  –  Alexander Kots, ktorý sa vyjadril k výbuchu plynovodu v Budyonnovskom okrese Donecka. Ukrajinské orgány podľa neho dlhodobo používajú taktiku štátneho terorizmu vo vzťahu k neriadeným územiam. To na jednej strane umožňuje spôsobiť škody ľudovým republikám, na druhej strane spôsobiť nároky obyvateľov na miestne orgány, ktoré neboli schopné zaistiť bezpečnosť.

 

 

Toto je logika ukrajinských generálov, ktorí riadia takéto kroky. Nie je v tom nič nové, ide o rovnakú taktiku štátneho terorizmu, pomocou ktorej sa na jednej strane snažia oslabiť autoritu miestnych orgánov, na druhej strane urobiť život obyvateľom Donbasu neúnosným, ” vysvetlil Kots.

 

 

Z výbuchu plynovodu, ku ktorému došlo v husto obývanej oblasti Donecka, šéf Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin obvinil ukrajinských sabotérov a incident označil za teroristický čin. Vyzval svetové spoločenstvo, aby venovalo pozornosť zločinom kyjevského režimu, ktorý nielen ignoruje minské dohody, ale uchyľuje sa aj k teroristickým metódam.

 

 

Delegácia USA navštívila zónu vojenských operácií na Donbase
Počas návštevy sa členovia americkej delegácie stretli s predstaviteľmi ukrajinského velenia. Informovala tlačová služba veliteľstva tzv. „Operácie spoločných síl (OSS)“. Americká delegácia pod vedením Georga Kenta, zástupcu námestníka ministra pre európske a euroázijské záležitosti a amerického chargé d’affaires na Ukrajine, navštívila predvčerom zónu kyjevskej vojenskej operácie na Donbase.

 

 

Strany tiež rokovali o efektívnosti využívania skúseností získaných počas cvičení v rámci programu „Spoločná internacionálna skupina pre výcvik — Ukrajina“ ukrajinskou armádou. Velenie OSS poďakovalo americkej delegácii za logistickú pomoc, ktorú im USA poskytujú od roku 2014. George Kent sľúbil, že USA budú naďalej poskytovať potrebnú pomoc, pričom poznamenal, že USA „neustále a pozorne sledujú situáciu na východe Ukrajiny“.

 

 

Po štátnom prevrate na Ukrajine vo februári 2014 začali obyvatelia Doneckej a Luganskej oblasti, ktorí odmietli uznať novú nelegitímnu vládu, masové protesty. Následne boli v regióne vyhlásené Donecká a Luganská ľudová republika. V apríli toho istého roku Alexandr Turčinov ohlásil začatie „protiteroristickej operácie“ na juhovýchode krajiny, ktorá do leta prerástla do bojov v plnom rozsahu pri použití ťažkých obrnených vozidiel a lietadiel.

 

 

V Kyjeve vypočítali, koľko ich stála strata Krymu
Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij poveril mimovládnu organizáciu „Centrum pre ekonomické stratégie“, aby vyhodnotila, o koľko Kyjev prišiel pri návrate Krymu do Ruskej federácie. Suma, ktorú analytici vypočítali, presiahla 135 miliárd dolárov.

 

„Toto je prvé komplexné zhodnotenie strát Ukrajiny z „dočasnej okupácie“ Krymského polostrova Ruskou federáciou, hoci Najvyššia rada v roku 2016 na základe výsledkov parlamentných vypočutí odporučila Kabinetu ministrov vypracovať metodiku na určenie škody,” tvrdí Dmitrij Gorjunov, hlavný ekonóm organizácie. Väčšinu prostriedkov predstavujú ložiská nerastných surovín — 52,3 miliárd amerických dolárov. Hodnota krymskej pôdy sa odhaduje na 3 miliardy dolárov, rezidenčné nehnuteľnosti — 42,7 miliárd dolárov, súkromné ​​spoločnosti — 18,4 miliárd dolárov, banky — 2,7 miliardy dolárov, miestne komunity — 1,7 miliardy dolárov. Straty vlády dosiahli 14 miliárd USD.

 

Odborníci poznamenali, že táto suma ešte nie je konečná, pretože nezahŕňa následky straty polostrova. Ak vezmeme do úvahy, že teraz sa Kyjev zaoberá predajom zeme, suma by mohla byť oveľa vyššia. Krym sa však včas rozhodol vrátiť do Ruskej federácie a zachránil tak svoje územia pred prevodom na cudzincov. Každopádne zvrátená logika uctievačov nacizmu im zrejme nedovolí pochopiť, že je to dôsledok krvavého štátneho prevratu a likvidácie štátnosti a suverenity Ukrajiny.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov