Náboj 6,8 Western
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

6.8 Western: nový lovecký kaliber s dlhým dosahom od spoločností Browning a Winchester

Náboj 6,8 Western Winchester / Browning bol navrhnutý pre lov na veľké vzdialenosti a športovú streľbu a má viac energie ako veľká väčšina konkurentov rovnakého kalibru.


 

S rýchlo rastúcim globálnym záujmom o tieto disciplíny na celom svete a s puškami dostupnými na všetkých civilných trhoch a to aj na tých s najprísnejšími predpismi sa inžinieri oboch spoločností spojili a hľadali riešenie, ktoré by dokázalo ponúknuť výkon na vysokej úrovni s moderným projektilom s vysokým balistickým koeficientom.

 

 

Model 6.8 Western bol od základu navrhnutý ako náboj s dlhým doletom, s fľaškovitou nábojnicou s krátkym a širokým hrdlom , ktorá je vhodná pre lov a skvelo sa hodí pre tých, ktorí majú radi streľbu na veľké vzdialenosti.

 

Nový náboj 6,8 Western je k dispozícii so strelami v hmotnostiach 165, 170 alebo 175 grainov, takže  strely sú o niečo dlhšie a ťažšie ako u iných nábojov kalibru 6 mm (vrátane 6,5 Creedmoor, 6,5 PRC a 270 Winchester Short Magnum). Je ideálny pre lov a presnú streľbu na veľké vzdialenosti, s menším spätným rázom ako iné populárne náboje, vrátane 300 Winchester Short Magnum, 300 Winchester Magnum a 300 PRC.

 

S úsťovou energiou dosahujúcou až 3226 ft-lbs (približne 4373 Nm), v závislosti od navážky , nový 6,8 Western má dosť energie na to, aby usmrtil aj najťažšiu korisť na veľkú vzdialenosť.

 

 

“Vývoj náboja 6,8 Western definuje inováciu založenú na spolupráci ,“ uviedol Matt Campbell, viceprezident pre predaj a marketing spoločnosti Winchester Ammunition.
” Navrhli sme náboj pre rastúci segment strelcov a lovcov na veľké vzdialenosti, ktorý ponúka významné vlastnosti a výhody. Snažíme sa zavádzať nové produkty, ktoré zvyšujú hodnotu pre našich zákazníkov, a veríme, že to 6.8 Western dosiahne .”
” Náboj Western 6.8 prináša nový pohľad na lov a streľbu na veľké vzdialenosti ,“ uviedol Ryan Godderidge, senior viceprezident pre predaj, marketing a strelné zbrane spoločnosti Browning.
” Poskytuje výkon na vysokej úrovni , čo dáva strelcovi vysoko efektívnu energiu, dokonca aj na dlhšie vzdialenosti, a zároveň umožňuje ľahšiu platformu zbrane. Sme nadšení z uvedenia tohto produktu na trh.”

 

Browning a Winchester začnú s distribúciou nového náboja 6.8 Western ;na severoamerickom trhu na jeseň roku 2021.

 

 

Počiatočná ponuka bude obsahovať dve varianty nábojov od Winchesteru a to 165 grainový Expedition Big Game Long Range, ktorý ponúka úsťovú rýchlosť 2970 fps (905,2 m / s) a 170 grainový Ballistic Silvertip, ktorý ponúka úsťovú rýchlosť 2920 fps ( 890 m / s) a jeden od spoločnosti Browning a to 175 grainový Long Range Pro Hunter ponúkajúci úsťovú rýchlosť 2835 fps (864,1 m / s).

 

 

Približne v rovnakom čase budú dostupné aj pušky komorované na náboj 6.8 Western a budú to verzie pušiek Winchester Mod.70 a XPR. a pušky Browning X-Bolt.
Ondrej Antolík

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov