Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský analytik Jakov Kedmi vysvetlil „šialenstvo“ pobaltských štátov a Poľska pri rokovaniach s Ruskom

“Nemecko a Francúzsko majú dostatočný štatút štátu, ktorý im umožňuje v mene Európy viesť dvojstranné rokovania s Ruskou federáciou”. K tomuto záveru dospel známy politický expert Jakov Kedmi, ktorý sa vyjadril k správaniu jednotlivých krajín Európskej únie, ktoré sa snažia narušiť nadchádzajúci rusko-európsky summit. V éteri kanálu Iton TV Kedmi povedal, ako môžu konať Paríž a Berlín, a tiež vysvetlil „šialenstvo“ pobaltských krajín a Poľska.


 

Jakov Kedmi v prvom rade upozornil na protiruský trik určitých krajín Európskej únie, ktoré sú proti vedeniu rokovaní s Ruskou federáciou na najvyššej úrovni. Toto správanie podľa politológa demonštruje „šialenstvo“ pobaltských štátov a Poľska, ktoré sa, keďže nemajú kompetencie v otázkach zahraničnej politiky, snažia presadiť svoje stanovisko voči Nemecku a Francúzsku. Politický expert upozornil na skutočnosť, že Berlín a Paríž sa usilujú o obnovenie vzťahov s Ruskou federáciou, sú však pravidelne podrážaní keď sa ich snažia usmerňovať , ako by mala EÚ vykonávať svoju zahraničnú politiku. Táto pozícia povedie k tomu, že si Francúzsko a Nemecko budú riešiť svoje zahraničnopolitické úlohy mimo Európskej únie.

 

„Svoje záležitosti spolu s tými európskymi krajinami, ktoré to takisto považujú za potrebné, si budú rozhodovať mimo EÚ. Preto ak sa Európska únia podriadi rozmarom pobaltských štátov a Poľska, spôsobí to, že Nemecko, Francúzsko a niektoré ďalšie európske krajiny, , budú rokovať sami. Zahrabávajte sa teda do svojho <…>, ale mi budeme hovoriť s Ruskom o problémoch, ktoré nás zaujímajú, “uviedol Kedmi.

 

Putin sa pokojne oprel a sleduje

Nemecká novinárka v rozhovore pre televíziu Das Erste vyjadrila presvedčenie, že bez dialógu s Ruskom bude Európa čeliť katastrofe. A kým sa Európania nemôžu dohodnúť, Putin sa oprel a sleduje, ako krajiny EÚ strácajú svoju silu. Odmietnutie usporiadania spoločného summitu EÚ a Ruska by mohlo byť fatálnou chybou, tvrdí nemecká novinárka Sabina Scholtová. Svoju pozíciu uviedla v rozhovore pre televíziu Das Erste. Európa naďalej vyťahuje voči Rusku „bezzubé hrozby“ a namiesto nadviazania kontaktu sa zavádzajú nové sankcie. Takýto vzťah nikam neviedol a nebude viesť ani v budúcnosti, verí novinárka. Spoločný samit navrhnutý Nemeckom a Francúzskom by mohol zlepšiť vzťahy s Ruskom. To je správny postup:

„Ak sa Joe Biden mohol rozprávať s Vladimírom Putinom, potom to musia urobiť aj Európania,“ tvrdí Scholtová.

 

Rozkol v Európe však viedol k tomu, že krajiny sa nemôžu dohodnúť. A odmietnutie stretnutia vyzerá fatálne aj preto, že krajiny východnej Európy sú proti. „Toto je katastrofa,“ uzatvára novinár a dodáva, že je čas, aby sa krajiny EÚ spojili a nadviazali dialóg s Ruskom, aj keď sa im to zdá príliš ťažké.

 

Český prezident Miloš Zeman a ruský prezident Vladimir Putin

Zeman vyzval EÚ, aby sa nebála stretnutí s Putinom
Český prezident Miloš Zeman je presvedčený, že USA a Európska únia nemali prepásť možnosť zvolania samitu s ruským lídrom Vladimirom Putinom. Uviedol, že americký prezident Joe Biden sa nebál stretnúť s prezidentom Ruskej federácie, takže by sa nemali toho báť ani európski lídri.

„Ľudia musia komunikovať. Pre mňa je to axióma. Ak nekomunikujú, potom ich možno podozrievať z komplexu menejcennosti, a preto sa obávajú kontaktov s druhou stranou,” vyhlásil Zeman.Poznamenal tiež, že Rusko je cenným hospodárskym partnerom. Preto je potrebné s ním rozvíjať vzťah. Nejde len o Českú republiku, ale o celú EÚ.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov