Mig-29
Aktuality, Letectvo,

Cvičenie NATO a ruská stopa. Predstavujeme hlavné verzie havárie bulharskej stíhačky MiG-29

Predvčerom bulharské médiá informovali o incidente, ktorý sa stal v noci v rámci cvičenia Sable-21. Pilot stíhačky MiG-29 si v noci precvičoval streľbu, ale potom, čo sa mu podarilo zasiahnuť cieľ, stratil kontakt s radarom. Stíhačka sa zrútila do Čierneho mora a pilot zomrel. V súčasnej chvíli existuje niekoľko verzií, prečo k tomu došlo.


 

Treba poznamenať, že zatiaľ neexistuje žiadna oficiálna verzia, ktorá by vysvetľovala dôvod havárie lietadla . Podľa ministra obrany Georgiho Panajotova bola samotná stíhačka MiG-29, rovnako ako zbrane, v poriadku.
“Stíhačka bola udržiavaná a v čase, keď bola misia zahájená, bola technicky v poriadku,” povedal Panajotov.

 

Dodal tiež, že bulharské MiGy-29 udržuje sám výrobca, teda ruská spoločnosť na výrobu lietadiel MiG. Zmluva zaručujúca kvalitu opravy vyprší na jar roku 2022. Následne sa vyjadril k otázke, že rakety vo výzbroji stíhačiek môžu byť chybné. Túto možnosť vyvrátil.
“Samozrejme sa môže stať, že nejaký mechanizmus nefunguje, ale to sa stáva aj u úplne novej techniky. Avšak, takéto vyhlásenia (v prípade havarovaného MiGu-29, pozn. Red.) Nezodpovedá skutočnosti, “uviedol Panajotov.

 

Pilot mohol stratiť orientáciu
Bývalý minister obrany Krasimir Karakačanov takisto pripustil, že len ťažko mohlo ísť o technickú poruchu stíhačky. Vysvetlil, že cvičenie streľby v noci je nesmierne ťažké, a nevylúčil, že pilot mohol stratiť orientáciu. Dôvody, prečo k nehode došlo, budú podľa neho zistené počas vyšetrovania.
“Nechajte príslušnú komisiu menovanú letectvom, nech robí svoju prácu, pretože všetko ostatné sú len špekulácie,” nechal sa počuť bývalý minister.

 

Mohol by byť havarovaný MiG-29 zostrelený?
Takýto dôvod nevylučuje napríklad šéf bulharskej mimoparlamentnej strany Ataka, Volen Siderov.
“Chcel by som vám povedať niekoľko slov o pozícii Ataky ku zostrelenému, alebo padlému, to sa stále nevie, bulharského MIG-29, ktorý sa pri cvičení NATO zrútil v Čiernom mori,” povedal Siderov vo vysielaní televíznej stanice.

 

Pripomenul, že nedávno došlo počas cvičenia k incidentu za účasti americkej armády, ktorá omylom vtrhla do dielne na výrobu slnečnicového oleja v dedine Češnegirovo.
“V súvislosti s tým sme včera zaslali všetkým médiám našu pozíciu, podľa ktorej by mali byť okamžite zastavené všetky cvičenia NATO na našom území a uzavreté americké základne (tým sa má na mysli spoločná základňa NATO v Bulharsku, pozn. Red.),” Dodal .
Daná strana tiež iniciuje zbierku podpisov za referendum, v ktorom budú Bulhari hlasovať pre pokračovanie členstva v NATO alebo vystúpenie z Aliancie.

 

Ruská stopa v havárii stíhačky MiG-29
Bulharské médiá zase nevylúčili možnosť, že by Moskva do havarovaného MiGu-29 nainštalovala čip. Atlantická rada Bulharska preto vyzvala úrady a vyšetrovacie orgány, aby preskúmali možnosť ruskej stopy v incidente.

 

Spravodajský web Faktor predstavil niekoľko nasledujúcich verzií toho, čo sa stalo. Dôvodom mohla byť vraj strata orientácie pilota v noci, priateľská paľba, alebo výbuch lietadla v dôsledku chybnej strely. Avšak, novinári kladú osobitný dôraz na možné zapojenie Ruska do incidentu: dôvodom havárie tak podľa nich môže údajne byť nekvalitná oprava samotného výrobcu alebo akcie ruskej armády.

 

Ako ďalej poznamenáva Faktor, “všetci sú si už dlho vedomí toho”, že ruské lietadlá s cieľom prieskumu lietajú až príliš blízko bulharského vzdušného priestoru.
“… Existujú dve možnosti: buď sa neznáme lietadlo dopustilo zlomyseľného činu proti nášmu MiGu-29, alebo si lietadlo letiace blízko stíhačky v čase cvičenia myslelo, že na neho bolo strieľané, a tak na paľbu reagoval fatálnym úderom,” píše denník.

 

Okrem toho Faktor prichádza i s pomerne “exotickou” verziou incidentu, “na pokraji tajomstva a konšpiračnej teórie”. Publikácia s odvolaním na zdroje vo “vojenských kruhoch” hovorí o čipoch, ktoré inštalujú na americké F-16, ktoré umožňujú vyhodiť do vzduchu lietadlo, ak sa ocitne v zajatí nepriateľských síl, aby skryl technológie a bojové schopnosti.

 

“Niektorí tvrdia, že ruská strana pri opravách starých sovietskych lietadiel tohto typu nainštalovala taký tajný čip, ktorý možno použiť v prípade, že je lietadlo namierené proti ruským vojenským silám alebo objektom. Toto vysvetlenie nie je úplne bez logiky, pretože vo vojenskej doktríne Ruskej federácie je NATO definované ako nepriateľ a protivník, teda vrátane Bulharska, “domnieva sa autor.

 

Atlantická rada Bulharska po zverejnení tohto článku taktiež vyzvala k okamžitej kontrole všetkých MiG-29 ktoré boli opravené v Rusku samotnou spoločnosťou MiG, rovnako ako k pozastaveniu všetkých letov na lietadlách MiG-29 opravovaných výrobcom, a to až do objasnenia príčiny incidentu.

 

Vyhlásenie bulharského prezidenta
Bulharský prezident Rumen Radev vyzval k zdržanlivosti a k túžbe vyhnúť sa špekuláciám v súvislosti s pádom MiG-29. Pripomeňme, že sám Radev stál pred nástupom do prezidentskej funkcie v čele bulharského letectva.

 

Čierna skrinka
Akcie pátracích a záchranných tímov sú teraz zamerané na nájdenie čiernej skrinky , vysvetlil šéf obrany. To by malo pomôcť zistiť príčinu incidentu a umožniť letectvu pokračovať v plánovaných rokoch. Veliteľ bulharského námorníctva Kiril Michajlov dodal, že mínolovky a korvety pokračujú v pátraní a do operácie boli zapojené aj súkromné ​​spoločnosti, ktoré chceli námorníctvu poskytnúť pomoc.

 

“Všetci vedia, že morské prostredie je veľmi agresívne a dlhodobé vystavenie čiernej skrinky vode je nežiaduce. Čím skôr ju teda nájdeme a dostaneme von, tým väčšia je šanca, že ju bude možné použiť, a zistiť príčinu incidentu, “povedal Michajlov. Pripomeňme, že komunikácia s pilotom MiG-29 Valentinom Terzijevom bola skončená po tom, čo počas cvičenia zasiahol cieľ. Uviedol to premiér Stefan Janev.

 

Podľa Janeva Terzijev práve plnil úlohu, ktorá spočívala v zasiahnutí letiaceho cieľa v noci. Zdá sa, že sa niečo zmenilo v dráhe letu samotného cieľa, čo od pilota vyžadovalo ďalší manéver. Je známe, že cieľ bol zasiahnutý, ale komunikácia s Terzijevom skončila po splnení úlohy.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov