Ilustračné foto
Aktuality, História,

O plánoch ZSSR odovzdať Japonsku časť Kurilských ostrovov

Kvôli Čínskej ľudovej republike bol ZSSR vraj pripravený odovzdať Japonsku dva zo štyroch Kurilských ostrovov, na ktoré pretenduje Tokio, uviedla nedávno agentúra Kyodo s odvolávkou sa na odtajnené dokumenty, ktoré sa jej dostali do rúk.


 

Agentúra uvádza, že Moskva chcela dosiahnuť podpísanie mierovej zmluvy s Tokiom kvôli zlepšeniu vzťahu Pekingu a Tokia. ZSSR vraj v tom čase zastával tvrdý postoj neakceptácie nárokov Tokia na veľké ostrovy Kunašir a Iturup.

 

Uvádza sa, že na zasadnutí Predsedníctva ÚV KSSZ 3. 8. 1972 bol vytvorený návrh mierovej zmluvy, podľa ktorej ZSSR bol pripravený odovzdať Japonsku ostrovy Šikotan a Habomai, požadujúc od Tokia a vojsk USA, nachádzajúcich sa na japonskom území, záruk nenapadnutia. Návrh dokumentu, okrem toho, zakazoval stranám vyhrážať sa jedna druhej nasadením zbraní, a aj poskytovať iným štátom svoje územie na vojenskú činnosť proti ktorejkoľvek z nich. Zároveň sa požadovalo, aby Japonsko demilitarizovalo svoje ostrovy po ich odovzdaní a aby obe strany v budúcnosti neuplatňovali nové územné nároky jedna voči druhej.

 

Lenže, dodáva agentúra Kyodo, keď začalo byť zrejmé, že Tokio trvá na odovzdaní všetkých štyroch ostrovov a že návrh mierovej zmluvy nebol predstavený ministerskému predsedovi Tanakimu počas jeho návštevy v októbri 1973, postoj sovietskeho vedenia sa zmenil.

 

Slabina Japonska
Ministerstvo zahraničia Japonska sľúbilo viesť „urputné“ rozhovory o Kurilských ostrovoch s Ruskom a podpísať ich len na základe svojho východiskového postoja. V éteri rozhlasu Sputnik tento postoj vysvetľoval docent Finančnej univerzity pri vláde Ruska Gevorg Mirzajan a osvetlil, že to vychádza z postoja MZV Japonska a jeho „Modrej knihy diplomacie“ za rok 2021.

 

Problém „severných území“ (tak Japonci nazývajú ostrovy Kunašir, Šikotan, Iturup a Habomai) nazvali v japonskom ministerstve najzložitejším v rámci vzťahov s Ruskom. Rezort diplomacie sľúbil, že vzťahy medzi dvomi štátmi sa budú budovať s „ohľadom na potenciálne možnosti rozvíjať celý komplex japonsko-ruských vzťahov v širokom spektre oblastí, takých ako politika, vrátane problému severných území“.

 

Docent Mirzajan to vníma nasledovne: „Viesť ´úporné rozhovory´ znamená, že Japonci budú pokračovať v nastoľovaní kurilskej otázky počas akýchkoľvek diskusných formátov s RF a na trvaní vyriešiť ju ešte predtým, ako by mali pokračovať akékoľvek rozhovory v iných oblastiach. Toto je principiálny postoj Japonska. Lenže, zároveň je to aj slabosť Japonska,“ tvrdí Mirzajan a v ďalšom to vysvetlil.
„Japonská strana nastoľuje túto principiálnu otázku ako istú vládnu podmienku na akékoľvek ďalšie rozhovory s ruskou stranou.

 

Z pohľadu štátu ide o slabú pozíciu, pretože brzdí normalizáciu a zlepšenie rusko-japonských vzťahov. No a toto potrebuje nielen Rusko, ale aj Japonsko. Japonci súrne potrebujú nadväzovať vzťahy s Moskvou a upevňovať ich, aby tým mohli nejako vyvažovať rusko-čínske vzťahy. Pre Japoncov bude mimoriadne nevýhodné, ak bude Rusko príliš tesno spolupracovať s Čínou,“ poznamenal expert.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov