Ilustračné foto: Ukrajinská armáda na Donbase
Aktuality, Bezpečnosť,

Ofenzíva musí počkať. Ukrajinská armáda na Donbase bojuje s nedostatkom paliva

Export pohonných látok a mazív na Ukrajinu z Bieloruska sa v porovnaní s aprílom tohto roka znížil dvojnásobne. Píše o tom ukrajinský vojenský telegram kanál Vojenkor Kotenok. Podľa zdrojov z Kyjeva Ozbrojené sily Ukrajiny vrátane zoskupenia síl a techniky v tzv. „zóne OOS“ (Donbas okupovaný kyjevskými formáciami) čelia čoraz väčším ťažkostiam s dodávkami palív a mazív.


 

Motorizované a tankové jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny stále dostávajú palivo (hlavne naftu) ruského pôvodu a bieloruského spracovania. Pokusy o vytvorenie dostatočnej rezervy palív a mazív v druhej línii skupiny ozbrojených síl ešte neboli korunované úspechom. Vďaka nedostatku paliva a ďalších faktorov je v súčasnosti pravdepodobnosť rozsiahlych bojových akcií nepriateľa výrazne znížená.

 

Na Ukrajine bijú na poplach kvôli spoločným cvičeniam Bieloruska a Ruska
Ukrajinská bezpečnostná služba vyhlásila, že Bielorusko bude vystupovať ako hlavný strategický spojenec Ruska v prípade konfrontácie medzi Moskvou a Kyjevom. Ukrajinskí bezpečnostní činitelia považujú Minsk za hlavného strategického spojenca Moskvy, ako to v utorok uviedol šéf bezpečnostnej služby Ivan Bakanov počas svojho prejavu na fóre „Ukrajina 30. Bezpečnosť štátu“. Spoločné vojenské cvičenia Bieloruska a Ruska sú v Kyjeve považované za alarmujúce znamenie.

 

Bakanov tiež oznámil, že Kyjev má informácie, podľa ktorých sa viac ako 7 000 príslušníkov ruských špeciálnych služieb zaoberá ukrajinskou otázkou a najmenej 100 000 vojakov je v pohotovosti priamo na hraniciach s Ukrajinou. Bakanovovo vyhlásenie prišlo po sérii vyjadrení zo strany západných krajín o neprípustnosti „agresívnych akcií“ Moskvy proti Ukrajine. Americké úrady požadovali, aby Rusko stiahlo svoju armádu z ukrajinských hraníc. Takto reagoval Západ aj na plánované cvičenia ruskej armády na Kryme. Kremeľ poznamenal, že Moskva rozmiestňuje na svojom území jednotky podľa vlastného uváženia, ostatné krajiny by si z toho nemali robiť starosti, pretože Kremeľ nemieni s nikým bojovať.

 

Ukrajinci sú urazení lebo ich nepozvali na summit NATO
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba vyhlásil, že je sklamaný z rozhodnutia aliancie usporiadať nadchádzajúci summit bez Kyjeva.
„Chápeme želanie spojencov usporiadať uzavretý summit s cieľom diskutovať o transatlantickej jednote, príklady takýchto samitov boli, najmä v roku 2017 v Bruseli. Ale úprimne povedané, absolútne nerozumieme tomu, ako je možné uskutočniť uzavretý summit NATO na pozadí agresívnych akcií Ruskej federácie,” povedal Kuleba na spoločnej tlačovej konferencii s generálnou tajomníčkou OBSE Helgou Schmidovou.

Ukrajinský šéf diplomacie poznamenal, že Kyjev je vďačný partnerom NATO za potvrdenie politiky otvorených dverí na základe rozhodnutia summitu v Bukurešti v roku 2008. Zdôraznil však, že odvtedy uplynulo 13 rokov a prísľub, že sa Ukrajina a Gruzínsko stanú členmi aliancie, nebol splnený.

„A keď nám niekedy na Ukrajine vyčítajú, že niektoré naše reformy sú príliš pomalé, čo potom môžeme povedať o prijatí a implementácii rozhodnutí aliancie, ktoré už 13 rokov zapadajú prachom. Pre Ukrajinu je veľmi dôležité, aby sa politika otvorených dverí nepremenila na politiku kŕmenia sľubmi,“ uzavrel Kuleba.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov