Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Žiadna mediálna hra. O tomto teroristovi sa v Česku príliš nehovorí. Zlyhali tajné služby opäť?

 


Česko, 24.apríl 2021 (AM) – Terorizmus ako vyšitý. Správa, ktorá by mala otriasť Českom. A nejde o kauzu Vrbětice. Ide o islamského teroristu, o ktorom sa radšej málo hovorí. Ukazujú sa totiž nepríjemné súvislosti.

Kauza Vrbětice veľa vecí zakryla. Koronavírusová kríza ako by nebola. Pandémia sa moc nerieši. Októbrové voľby? Tiež sa preplietli s kauzou výbuchu muničného skladu. Hrozivá diera v štátnej kase? Na to si už nikto nespomenie. A čo imám terorista, ktorý je najväčšou bezpečnostnou hrozbou pre Česko? Mlčí sa.

O čo ide? Bývalý pražský imám Samer Shehadeh si za pomoc k teroristickému útoku a financovanie terorizmu odpyká 14,5 roka vo väzení. Tridsaťsedemročný Shehadeh sa k činom priznal. Uviedol, že ich ale neľutuje, pretože ich považuje za správne.
“Nie som žiadny terorista,” vyhlásil.

Dodal, že sa iba snaží bojovať proti zločineckému režimu v Sýrii, ktorý sa v krajine dopúšťa genocídy. Mužovi za pomoc k teroristickému útoku hrozilo až dvadsaťročné väzenie, prípadne i výnimočný trest. Shehadeh podľa obžaloby v roku 2015 odletel do Turecka, kde sa stretol s predstaviteľmi teroristickej organizácie an-Nusrat, neskôr známej ako Džabhat Fatah aš-Sam (Fronta dobytia Sýrie). Odovzdal im peniaze, ktoré vybral v moslimskej komunite v Česku a na Slovensku na liečbu zranených bojovníkov.
S teroristami sa zároveň podľa štátneho zástupcu Marka Bodláka dohodol, že pre organizáciu bude získavať nových bojovníkov a ďalej organizovať zbierky. Shehadeh sa chcel sám zapojiť aj do bojov v Sýrii, kvôli problémom so zrakom ale nakoniec pristúpil na to, že bude bojovníkom prospešnejší v Česku.

Obžaloba bývalého pražského imáma ďalej viní z toho, že podporoval sudánskeho muža žijúceho na Slovensku v tom, aby sa do organizácie an-Nusrat zapojil. Poskytol mu peniaze na výbavu a zaistil mu potrebné kontakty a informácie na cestu. Muž sa v máji 2016 dostal do Sýrie. Absolvoval výcvik a stal sa veliteľom jednotky prvosledových útočníkov, ktorí vykonávajú aj samovražedné útoky, a bojoval za nastolenie islamského práva šaría. V apríli 2017 bol v boji zabitý.

To je absolútne šialené. Nie je to žiadny vymyslený terorizmus. Žiadny nedokázaný zločin. Tu ide o veľmi vážnu vec. Medzi nami aj v našej republike sa pohyboval terorista najhlbšieho zrna, ktorý ponúkal zabíjať ľudí a sám bol toho schopný. Práve tento prípad by mal českú verejnosť desiť. O imámovi teroristovi Sputnik hovoril s Lukášom Lhoťanom , známym expertom na islam, publicistom a nakladateľom.

“Myslím si, že celá tá kauza je len obrovským a trápnym zlyhaním českej kontrarozviedky. Opäť sme svedkami toho, že je nejaký páchateľ trestaný až potom, čo realizoval všetky svoje trestné činy a už nič nevykonával. Ak by toto malo byť úspechom, tak podľa mňa iba v prípade, keby mu bolo zabránené organizovať výjazdy českých moslimov medzi teroristov a zabránené posielať peniaze teroristom. Lenže tu vidíme, že on zorganizoval výjazdy českých moslimov a zohnal pre teroristov peniaze a české tajné služby na to prišli a zasiahli, až bolo po všetkom. Otázkou je prečo? Vedeli a tolerovali české tajné služby podporu teroristov z Českej republiky, alebo o tom nevedeli?

Kto čítal moje texty o islamizme v Českej republike z roku 2010, tak uvidí, že som pred osobou Sámer Shehadeha a jeho radikalizmom varoval už vtedy a v prvom vydaní mojej knihy Islam a islamizmus v Českej republike z roku 2011 som na jeho extrémizmus tiež upozorňoval. Česká kontrarozviedka bola o jeho rizikovosti dostatočne informovaná, ale nijako na to nereagovala a on si tu v pokoji niekoľko ďalších rokov organizoval podporu teroristov, pýtam sa prečo? “Hovorí fundovaný expert na islamizmus.

Shehadeh sa k činom priznal. Uviedol, že ich ale neľutuje, pretože ich považuje za správne. Prečo sa médiá tak málo venujú tejto kauze? Máme tu skutočného teroristu, ktorý to ani neskrýva?

“Myslím si, že sú tri dôvody. Jedným je už vyššie spomínaná skutočnosť, že si tu v Českej republike organizoval podporu teroristov a české tajné služby nezasiahli, buď to vedeli a ticho tolerovali, alebo nevedeli a tým pádom je potrebné sa pýtať, koľko podobných teroristov a radikálov sa tu ešte pohybuje a ako v skutočnosti fungujú tajné služby, že ani takého amatéra neboli schopné odhaliť a zabrániť mu v podpore terorizmu?

Druhým dôvodom je, že to celé súdne konanie vyzerá čudne. Samer Shehadeha nebol žiadny obyčajný pešiak. Bol to jeden z najdôležitejších ľudí v Moslimskej obci v Prahe, jazdil do ďalších českých a slovenských mešít kázať a organizovať finančné zbierky a šíril ideológiu islamského radikalizmu. A zrazu sa nám tvrdí, že všetko robil sám? Veď to bol jeden z najbližších spolupracovníkov dnešného predsedu Moslimskej obce v Prahe pána Vladimíra Sáňky!

Neverím, že aspoň časť peňazí poslaných teroristom Samer nevybral v českých mešitách medzi veriacimi, ale to neznamená, že tí veriaci vedeli, že to vyberá na teroristov. Moja osobná skúsenosť je, že v mešitách sa vyberajú peniaze na rôzne charitatívne veci, ale neuvádzajú sa veľakrát v účtovníctve, sú to tzv. Čierne fondy mimo kontrolu účtovných, správcovia mešít ich môžu použiť, na čo chcú a nemusia dokazovať skutočný účel použitia, takto sa mohol Samer dostať na mnohé peniaze pre teroristov. Otázkou je, či práve toto vyšetrovali policajné orgány? A aj keby, tak asi tak nič moc nepreskújú, pretože moslimovia proti sebe svedčiť nebudú.

A tretím dôvodom je skutočnosť, že nám tu české médiá, hlavne verejnoprávne médiá, prezentovali Sámer Shehadeha ako umierneného predstaviteľa českých moslimov, ktorý má jednu z najlepších znalostí islamu a zrazu tento umiernený moslim je odhalený ako radikál! To sa rozhodne väčšine novinárov a médií nehodí, pretože to jednak vyvoláva dojem, že moslimovia sú klamári a pokrytci a tiež to spochybňuje kvalitu práce mnohých novinárov a hlavne verejnoprávnych médií, ktoré Sámerovi predtým robili zadarmo reklamu, “myslí si pán Lhoťan.

Ako je na tom Česká republika s islamským terorizmom? Teraz správy plnia inú tému, ale aj tak: je islamský terorizmus v Česku realita?
“Áno je. Otázkou je však nakoľko, z osobnej skúsenosti viem, že tu síce môžu pôsobiť jednotlivci a malé skupinky radikálov, ale väčšina českých moslimov je dosť liberálnych a nepodporuje radikálny výklad islamu, bohužiaľ tá malá skupinka radikálov dokáže aj tak urobiť veľké problémy. Pre veľa moslimských radikálov sa Česká republika stala veľmi príťažlivou krajinou, pretože české zákony prakticky neumožňujú postihovať šírenie islamského extrémizmu a radikalizmu, to sme videli aj na súde s predsedom Moslimské obce v Prahe Vladimirom Sáňkom kvôli vydaniu extrémistickej islamskej knihy, v ktorej sa volá po zvrhnutí neislamských vlád, nenávisti proti neislamským vládam, ničenia pamiatok (obdobne ako to robila teroristická organizácia Islamský štát) a podobne. A súd nielen nemohol ani súdiť samotnú knihu, pretože na to nie sú české zákony.

Viete, poslednou dobou pozorujem, že sa v Českej republike usídľuje veľa moslimov z bývalého Sovietskeho zväzu. Je ich tu stále viac a začínajú sa organizovať. Poznám napríklad trochu jedného z ich predstaviteľov – Amira Leonida Kušnarenka, a preto začínam mať nádej, že sa tu konečne začne vytvárať niečo ako skutočná komunita miestnych slovanských moslimov, ktorí budú pod dobrým vplyvom vzdelaných moslimských teológov z Ruska a ďalších krajín, a tým sa podarí čeliť šíreniu radikálnych a pokrivených interpretácií islamu, ktoré vznikli v posledných desaťročiach v arabskom svete a otravujú životy moslimov nielen v arabskom svete, Ale aj v Európe a u nás v Českej republike. Pretože inak sa bojím, že do budúcnosti bude u nás oveľa viac aktívnych islamských radikálov, ako je Samer Shehadeh, a môžu začať útočiť aj tu u nás. Pretože ako sám Samer povedal na súde, tak české zákony a štát neuznáva, “hovorí expert na islam Lukáš Lhoťan.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov