Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Hlavná hrozba je Čína: Washington žiada na obranu v budúcom roku 715 miliárd dolárov

USA, 11. apríl 2021 (AM) – Americká vláda zamýšľa požiadať Kongres USA o vojenské výdavky vo fiškálnom roku 2022 vo výške 715 miliárd dolárov, podľa návrhov rozpočtu Bieleho domu, ktoré boli dnes zaslané vedeniu Kongresu. Ako je uvedené v týchto dokumentoch, požadované rozpočtové prostriedky na obranu v stanovenej výške „uprednostňujú boj proti hrozbe z Číny ako hlavnej výzvy“ Pentagonu.


„Americké ministerstvo obrany sa bude tiež snažiť potlačiť destabilizujúce správanie Ruska,“ uvádza sa v návrhoch. Pokiaľ ide o fiškálny rok 2021, predchádzajúca vláda USA pod vedením prezidenta Donalda Trumpa požadovala od Kongresu výdavky na obranu v hodnote 740,5 miliárd dolárov.

 

 

.

 

USA sú presvedčené, že majú právo sa rozťahovať po celom svete

Ruský senátor Alexej Puškov sa vyjadril k obavám amerického ministerstva zahraničia o presunoch ruských jednotiek pozdĺž hraníc s Ukrajinou. Známy ruský senátor vo svojom Tg-kanáli poznamenal, že v USA úprimne veria, že sú výnimoční a môžu robiť čo sa im zachce.

„Vo Washingtone si žijú vo vlastnom svete. Blinkenovej tvrdenia teda ani nemožno nazvať pokrytectvom. Tento druh sebavedomia ďaleko presahuje pokrytectvo, je to politické náboženstvo,“ tvrdí Puškov.

 

Kissingerov Big Deal: USA a Čína „veľkú dohodu“ neuzavrú

Na pozadí rastúcich rozporov medzi USA a Čínou vyzerá myšlienka „G2 — veľkej dvojky“, ktorú predstavujú USA a Čína ako vyložene fiktívna konštrukcia, zvlášť keď by bolo potrebné dohodnúť sa na spoločnom riadení sveta. Aj tento názor vyjadril minulý týždeň ruský senátor Alexej Puškov.

 

„Preto nedávna výzva Henryho Kissingera adresovaná vedeniu USA na uzavretie dohody s Čínou o novom svetovom poriadku zostane nenaplnená. Scenár v dohľadnej budúcnosti bude iný: rivalita a konfrontácia medzi nimi, nie však „Big Deal“,“ uviedol politik.

 

Kissinger odporučil administratíve USA, aby čo najskôr zlepšila vzťahy s Čínou keď nechce ďalšiu svetovú vojnu

Bývalý minister zahraničia USA Henry Kissinger koncom roka odporučil administratíve prezidentského kandidáta Joea Bidena, aby čo najskôr zlepšila vzťahy s Čínou, informovala agentúra Bloomberg. Podľa Kissingera inak hrozí kríza, ktorá by mohla prerásť do vojenského konfliktu.

 

“Ak nebude existovať základ pre spoluprácu, svet upadne do katastrofy porovnateľnej s prvou svetovou vojnou,  ” uviedol  bývalý minister zahraničia počas otvorenia Fóra pre novú ekonomiku v Bloombergu. Dodal, že vďaka modernej vojenskej technológii by sa takáto kríza dala zvládnuť oveľa ťažšie ako doteraz.

„Amerika a Čína v súčasnosti čoraz viac inklinujú ku konfrontácii a svoju diplomaciu vedú konfrontačne,“ uviedol Kissinger a zdôraznil, že kríza by „mohla ísť za hranice rétoriky a zmeniť sa na skutočný vojenský konflikt“.

 

Čínske ministerstvo zahraničia predtým vyjadrilo nádej, že americká administratíva po zhrnutí výsledkov prezidentských volieb bude spolupracovať s Pekingom a bude dodržiavať zásadu vzájomného rešpektu.

Kissinger vždy považoval dvojité nepriateľstvo s Moskvou a Pekingom za recept na katastrofu americkej zahraničnej politiky

Americké elity preceňujú svoje sily, pretože USA dlho chýbali zdroje na kontrolu celého sveta. Philip Riker, námestník ministra pre európske a euroázijské záležitosti, predtým uviedol, že vzťah medzi USA a Ruskom „bude naďalej ťažký“, ale Washington je „na to pripravený“.

 

“Spojené štáty preceňujú svoje sily, neuvedomujú si, že už nemôžu vládnuť svetu,” uviedol ruský senátor Alexej Puškov. Pripomenul, že USA majú zložité vzťahy nielen s Ruskom, ale aj s Čínou, Iránom a ďalšími krajinami.

 

„Sú pripravení aspoň na zlé vzťahy s Ruskom aj Čínou? Ostrieľaný Henry Kissinger vždy považoval dvojité nepriateľstvo s Moskvou a Pekingom za recept na katastrofu americkej zahraničnej politiky. Súčasná americká administratíva si ale myslí, že to zvládne. Ale to je nepravdepodobné, “- uviedol Puškov.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov