Stuart Peach
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Dohodli leteckú podporu? Na Ukrajinu prišiel generál britských vzdušných síl

Severoatlantická aliancia vyslala do Kyjeva šéfa vojenského výboru NATO Stuarta Peacha, a to zrovna v čase, keď ukrajinskí vojaci zvyšujú svoju aktivitu na Donbase.


 

Hlavný veliteľ letectva Stuart Peach rokoval s hlavným veliteľom Ozbrojených síl Ukrajiny Ruslanom Chomčakom. Podľa tlačovej služby ukrajinského generálneho štábu strany diskutovali o bezpečnostnej situácii v regióne, ako aj o krokoch ukrajinskej armády v rámci represívnej operácie proti obyvateľstvu Donbasu. Chomčak označil návštevu delegácie za „presvedčivý dôkaz“, že NATO venuje pozornosť partnerstvu s Ukrajinou.

 

Puškov: „Nová“ stará americká technika Ukrajine nepomôže

Verím, že americká vojenská pomoc Ukrajine bude čiastočne spočívať v dodávke vyradených zbraní na Ukrajinu. Takýto názor vyjadril ruský senátor Alexej Puškov.

„Takto USA odprezentujú svoje „líderstvo» a podporia svojho biedneho spojenca, pretože Kyjev nie je schopný kúpiť nič, najmä lietadlá. Je ale veľmi pochybné, že mu pomôžu pri dobytí Donbasu,“ dodal.

 

Predstavitelia USA, Británie, Kanady, Poľska a Litvy zhodnotili situáciu na Ukrajine

Britský minister obrany Ben Wallace usporiadal včera online konferenciu so zástupcami rezortov obrany USA, Kanady, Litvy a Poľska, počas ktorej diskutovali o situácii na Ukrajine, uvádza agentúra TASS.

„Účastníci “zájazdu” opätovne potvrdili svoju silnú podporu zvrchovanosti Ukrajiny, jej územnej celistvosti a euroatlantickým snahám a diskutovali tiež o otázkach, ktoré ich znepokojujú v súvislosti s posilňovaním ruskej vojenskej aktivite v regióne,“ uviedla tlačová služba Pentagonu. Predstavitelia obrany „zdôraznili svoje odhodlanie poskytovať bojový výcvik a podporu na posilnenie kapacít ukrajinských ozbrojených síl s cieľom zachovať územnú celistvosť krajiny a pokračovať v smerovaní k dosiahnutiu operatívnej kompatibility so silami NATO“.

 

Nepokojná  Zuzana Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová je ďalším znepokojeným politikom, ktorý sa vyjadril k ruskej vojenskej aktivite v Rusku. Na Twitteri včera anglicky podporila Ukrajinu a uviedla, že je znepokojená ruskou aktivitou. Podľa nej slovenská podpora Ukrajiny zostáva neochvejná.

“Som znepokojená ruskou vojenskou aktivitou na Ukrajine a jej okolí a rastúcim porušovaním prímeria a stratami na Donbase. Podpora Slovenska ukrajinskej územnej celistvosti a suverenity zostáva neochvejná, “napísala anglicky Čaputová na Twitteri.

 

Ukrajina sa stala pre USA spotrebným materiálom

Prvý zástupca vedúceho medzinárodného výboru Rady federácie Vladimir Džabarov vyhlásil, že Ukrajina sa pre USA stala spotrebným materiálom, ktorý môžu ľahko „hodiť pod tanky“, uvádza agentúra „RIA Novosti“. Džabarov poznamenal, že v súčasnosti Západ vedome stupňuje napätie zo všetkých strán, aby „z Ruska urobili zloducha“. Tvrdí, že ak sa ukrajinská armáda rozhodne ísť do priameho konfliktu s Ruskom, potom „to bude jej posledná bitka“ a Ruská federácia je proti takémuto vývoju udalostí, pretože Ukrajina je „súčasťou slovanského národa“.

„Za Ukrajinu nebudú bojovať Spojené štáty so svojimi vojakmi, nebudú jej ani dodávať zbrane. Ukrajina je pre nich len spotrebným materiálom, nie aby kvôli nej trpeli. Je lepšie Ukrajincov hodiť pod tanky a to je jasné,“ dodal senátor.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov