Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalšie vyhrážky Iránu? Biden sa rozhodol preskúmať svoje právomoci pre vojenské útoky v zahraničí

Americký prezident Joe Biden súhlasil s nutnosťou opráv zákona o právomociach hlavy štátu pre použitie vojenskej sily v zahraničí. Oznámila to v priebehu briefingu hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.


 

Podľa platného zákona (Authorization for Use of Military Force, AUMF), ktorý bol v  USA schválený po útokoch z 11. septembra 2001, má prezident právo použiť “potrebnú a úmernú vojenskú silu” proti tým, ktorí za nimi stáli.

“Prezident Biden súhlasí s tým, že AUMF, ktorý platí už 20 rokov, už bolo dávno potrebné opraviť,” zdôraznila Psakiová, tiež ďalej podotkla, že prezidentova administratíva povedie ohľadom tejto otázky konzultácie.

 

USA pred týždňom zaútočili na niekoľko budov na sýrsko-irackej hranici, ktoré využívali proíránské militarizované skupiny Kataíb Hizballáh a Kataíb Sajid al-Šuháda. Ruský senátor Alexej Puškov vyhlásil, že americký útok sa dá hodnotiť ako signál pre Rusko a rad iných svetových veľmocí o charaktere zahraničnopolitického kurzu amerického prezidenta Joea Bidena.

 

Nedávno Biely dom tiež oznámil, že Joe Biden predĺžil sankčný režim proti Iránu. Tento Bidenov krok bol však úplne očakávaný – sankcie, ktoré boli zavedené v roku 1995 za prezidenta Billa Clintona, sa predlžovali ročne po celú túto dobu, a boli nasledujúcimi administratívami mnohokrát modifikované.

 

“Činy a politika iránskej vlády, vrátane šírenia (zbraní) a vývoja rakiet a iných asymetrických a konvenčných zbraní, siete regionálnej agresie a kampane, ktorú vykonáva v tomto smere, podpory teroristických skupín a zhubné činnosti Iránskych revolučných gárd a ich pomáhačov – to všetko je aj naďalej neobyčajnou a extraordinárnou hrozbou národnej bezpečnosti, zahraničnej politike a ekonomike USA, “uvádza sa v dokumente, ktorý podpísal Biden.

 

 

„Prínos žiadny, hlúposť maximálna“: Satanovskij označil alarmujúce znamenie v rozhovore Putina s Bidenom

 

Joseph Biden pre desať múdrych mužov z NATO: Reagujte na nové výzvy

Minulý mesiac sa Joseph Biden po prvýkrát zúčastnil stretnutia zástupcov aliancie a vyzval ich, aby „reagovali na nové výzvy“. Na neverejnom stretnutí šéfov obrany NATO generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg slávnostne oznámil novú stratégiu. Boli okrem iného ohlásení hlavní protivníci NATO – spolu viac ako desať zdrojov nebezpečenstva. A na prvom mieste je Rusko. Čína sa považuje za menej nebezpečnú. A až potom – terorizmus a nebezpečenstvo novej globálnej pandémie. Výber priorít sa nezdá taký zvláštny vzhľadom na to, kto sa stretnutia zúčastní – nový americký prezident Joseph Biden.

 

Posledné štyri roky sa NATO snažilo dostať z turbulencií. Museli sa červenať pri slovách francúzskeho prezidenta Macrona „o mozgovej smrti NATO“ a od pravidelného bičovania, ktoré Donald Trump zariadil pre aliančné krajiny. Teraz však vo Washingtone pribúdajú noví najvyšší predstavitelia a bez toho, aby ste sa dostali na neverejné zasadnutie, nie je ťažké uhádnuť, čo na to Biden.

 

„Obnovíme naše spojenectvá a opäť budeme komunikovať so svetom – nie preto, aby sme reagovali na včerajšie výzvy, ale na výzvy dneška a zajtrajška. Nebudem viesť príkladom našej sily, ale silou nášho príkladu, “slávnostne vyhlásil americký vodca.

 

„Desať múdrych mužov“ je vyzvaných, aby oživili severoatlantickú alianciu – ako nazval Stoltenberg skupinu odborníkov, ktorá by mala vypracovať nezávislé odporúčania – ako s tým znovu rátať v NATO. Medzi „múdrych mužov“ patrí bývalý námestník ministra pre euroázijské záležitosti USA Wess Mitchell, ktorý počas svojej kariéry označoval Rusko, Čínu a Irán za hlavných nepriateľov Ameriky.

 

„Rusko je neustále zapojené do vojenských zastrašovacích operácií v tesnej blízkosti NATO a tiež si buduje svoje schopnosti ohrozovať vzdušný priestor a navigáciu v atlantickom priestore,“ uviedol Mitchell.

 

Aliancia už začala s rozložením síl – prvá skupina bezpilotných lietadiel sa už nachádza na leteckej základni na Sicílii. Ich úlohou podľa novej stratégie NATO je sledovať hranice Ruska.

 

Zdá sa, že svojimi odporúčaniami NATO vracia svet do éry studenej vojny. Aliancia zvyšuje financovanie a zvyšuje počet cvičení blízko ruských hraníc. Zároveň sa zástupcovia asociácie ani nepokúšajú osobitne dospieť k dohode s Ruskom – zásady, ktoré musia dodržiavať všetky členské štáty, sú už rozpracované a nemožno ich revidovať.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov