Mária Butinová, foto: ČT
Aktuality, Bezpečnosť,

Zahraniční agenti budú od marca napĺňať ruský rozpočet. Poďakovať za to môžu Spojeným štátom

Slovensko, 26. február 2021 (AM) – V správnom poriadku Ruska sa uskutočnili zmeny, ktorých cieľom je zabezpečiť, aby zahraniční agenti v Rusku aktívne dopĺňali ruský rozpočet, píše Alexander Travnikov. Predpokladá sa, že teraz vo federálnom rozpočte bude dokonca samostatná položka príjmu.


 

Inovácia: zahraničný agent môže byť navyše aj občan – jednotlivec

Pokuty budú dopĺňať štátny rozpočet aj za uverejňovanie informácii na internete. Bude zaujímavé sledovať, ako to bude fungovať v praxi. Tu je priemerný sadzobník pre zahraničného agenta, ktorý zverejnil myšlienku, ale neoznačil, že ide o myšlienku zahraničného agenta.

 

Pokuty pre právnické osoby sú stanovené až do výšky 5 miliónov rubľov. Distribúcia materiálov neziskoviek – zahraničných agentov bez uvedenia štatútu „agenta“ sa bude trestať pokutami vo výške 100 – 300 tisíc rubľov pre vedúcich týchto mimovládok a 300-500 tisíc rubľov pre právnické osoby.

 

Za šírenie informácií o akomkoľvek zahraničnom agentovi, alebo jeho materiáloch bez uvedenia tohto stavu to bude stáť 2 – 2,5 tisíc rubľov pre bežných občanov, pre úradníkov – 4–5 tisíc rubľov a pre právnické osoby – 40 – 50 tisíc rubľov.

 

Hovoríme o šírení informácií nielen v médiách, ale aj na internete. Zákon nadobúda účinnosť 1. marca 2021, počas tohto obdobia ho musí schváliť Rada federácie a podpísať prezident. Veľké vďaka za túto inováciu v legislatíve môžu ruskí liberáli a nasledovníci Navaľného povedať všeobecne spojeným štátom a osobne Márii Buttinovej (ruská väzenkyňa v USA). Poďakovať môžu, ako sa hovorí, za tip. Viem si predstaviť, koľko protestov čoskoro nastane.

 

 

Delenie USA pokračuje: Bidenovci vyštvali z New Yorku najstaršie americké združenie vlastníkov palných zbraní – NRA

 

Ruska Mária Butinová sa zdržiavala v Spojených štátoch na základe študentského víza. V júli 2018 ju zatkli a v apríli 2019 odsúdili na 18 mesiacov odňatia slobody za špionáž. Ruská vláda tvrdí, že americké orgány Butinovú k priznaniu donútili. Butinová (30) sa priznala k sprisahaniu, v rámci ktorého mala v Spojených štátoch pôsobiť ako neregistrovaná zahraničná agentka. Pripisujú jej vytváranie väzieb s lobistickou skupinou Národné združenie držiteľov zbraní (NRA) v súvislosti s presadzovaním snáh Kremľa o ovplyvnenie kampane pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016. Butinovú prepustili v októbri 2019 z väzenia v americkom štáte Florida.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov