Segej Lavrov
Aktuality, Bezpečnosť,

„Boh nie je v sile, ale v pravde: Lavrov varoval agresívny Západ dvoma vetami

Rusko, 5. február 2021 (AM) – Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorý odpovedal na otázku, či je čas, aby Moskva reagovala dôraznejšie na agresívnu rétoriku Západu, varoval Západ dvoma vetami, pripomínajúcimi, že „Boh nie je v sile, ale v pravde“, a tiež o tom kedy treba tvrdo spať “


 

Počas tlačovej konferencie ministrov zahraničných vecí Ruska a Jordánska Sergeja Lavrova a Ajmana Husajna Abdulláha al-Safádího sa objavila otázka možnej tvrdšej reakcie Moskvy na agresívnu západnú rétoriku. Lavrov sa v reakcii obrátil na klasiku s odvolaním sa na slová svätého princa Alexandra Nevského, ktoré neskôr vo filme „Brother-2“ vyjadrili postavy Sergeja Bodrova.

 

“Sme koniec koncov zdvorilí ľudia a sme zvyknutí dosahovať naše ciele zdvorilo a kultúrne,” zdôraznil Sergey Lavrov. – Ako hovorí jedna slávna postava ruského filmu, „Boh nie je v sile, ale v pravde“. A potom ich minister doplnil ďalšou frázou, dobre známou v Rusku, o tom, kedy „tvrdo spať“.

 

„Máme tiež dobré príslovie, ktoré si treba pamätať:„ spi jemne, ale tvrdo, “zhrnul ruský minister. Mimochodom, nie je to prvýkrát, čo šéf ruského ministerstva zahraničia pripomína slová Alexandra Nevského. Predovšetkým s nimi odpovedal po požiadavkách Západu na Rusko, aby činilo pokánie zo všetkých hriechov, a na novinárovu otázku „ako my môžeme (Rusko – pozn. Red.) žiť ďalej?“

 

„A tí, ktorí považujú naše zdvorilé spôsoby za prejav slabosti, sa veľmi mýlia,“ uviedol ruský minister zahraničia. Lavrova predtým skôr pobúrilo, že západné médiá pri reportovaní nelegálnych demonštrácií v Rusku ukazujú iba reakciu polície na kroky demonštrantov a agresívne akcie účastníkov nechávajú v zákulisí.

 

Lavrov reagoval na vyhlásenie amerického ministra zahraničia ohľadom Navaľného

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zareagoval na vyhlásenie amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena vo veci odsúdenia bloggera Alexeja Navalného.

“V súvislosti so situáciou okolo Alexeja Navalného, ​​ktorého sa Blinken dotkol, minister podrobne objasnil potrebu rešpektovať legislatívu a súdny systém Ruskej federácie,” uviedol rezort diplomacie.

Počas telefonátu Lavrov tiež upozornil na problémy prenasledovania osôb v USA, ktoré protestovali po výsledkoch prezidentských volieb, a vyzval na “transparentnosť príslušných súdnych konaní”.

 

Dňa 2. februára  zrušil  súd v Moskve podmienečný trest blogera Alexeja Navaľného v prípadu Yves Rocher a nahradil ho 3,5 ročným trestom odňatia slobody. Rozhodnutie o zmene podmienečného trestu zatiaľ nenadobudlo platnosť – strany majú desať dní na odvolanie.

Súd zvažoval zrušenie podmienečného trestu a jeho nahradenie skutočným odňatím slobody. Predtým bolo naplánované prerokovanie prípadu na Simonovskom súde v hlavnom meste, ale nakoniec sa rozhodlo uskutočniť ho v miestnom formáte na Mestskom súde v Moskve, aby sa ho mohlo zúčastniť viac zástupcov médií.

 

Krátko po rozhodnutí súdu niekoľko západných štátov vyzvalo ruské úrady na prepustenie Navaľného. Antony Blinken uviedol, že Spojené štáty sú “hlboko znepokojené” rozhodnutím súdu. Podľa jeho názoru súd s Navaľným porušuje jeho práva a “potláča politický pluralizmus”.

 

Ministerstvo zahraničia RF označilo vyhlásenie západných krajín k tejto téme za koordinovanú informačnú kampaň, ktorej cieľom je “globálny pokus ovládnuť krajinu a zasahovať do jej vnútorných záležitostí”. Ako zdôraznila hovorkyňa rezortu Maria Zacharovová, Moskva má v úmysle viesť s Washingtonom “seriózny rozhovor” ohľadom reakcie na ruské protesty a situáciu s Navaľným.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov