Alexej Navaľnyj
Aktuality, Bezpečnosť,

Navaľnyj má strach – nečakal 3,5 roka väzenia a nemusí z neho vyjsť živý

Rusko, 4. február 2021 (AM) – Na moskovskom mestskom súde už Alexej Navaľnyj nevyzeral šťastne a spokojne s tým, čo sa deje okolo neho. Bol nervózny, napätý, bolo badať, že všetko neprebiehalo podľa jeho plánu. Je zrejmé, že keď sa vracal do Ruska, mal istotu, že „z neho neurobia mučeníka“ a pôjde na prechádzku za slobodou. Podmienečný trest bol ale nahradený skutočným. Dostal 3,5 roka väzenia – 3,6 si vyžiadali prokurátori FSIN (Federálna väzenská služba). A tiež pokutu. Bloger sa však o peniaze príliš neobáva. Termín je strašne desivý, a nemusí byť jediný, môže sedieť celé desaťročia.


 

„Prečo z neho urobili mučeníka?!“ – pýtajú sa mnohí. Ale v Rusku, nie sú mučeníci. Sú ľudia, na ktorých každý zabudol, pretože sedia, a nikto ich nepotrebuje. Existuje veľa takýchto príkladov.

 

Navaľnyj už na súde vyhlásil, že zmenil miesto pobytu na SIZO č. 1  (ústav na výkon trestu) a požiadal svoju manželku, aby mu povedala, čo na to píšu na Twitteri. Ďalej uviedol , že „to bol on, kto zorganizoval vysielanie zo súdnej siene do celého sveta“ – veľmi unáhlené vyhlásenie, ďalšie porušenie, ktorých Federálna väzenská služba (FSIN) napočítala viac ako 60.

 

Hovorca služby tiež uviedol, že FSIN päťkrát vydal Navaľnému varovanie pred možným nahradením podmienečného trestu skutočným za porušenie pravidiel dohľadu nad podmienečnými trestami.

“Počas svojho dohľadu sa Navaľnyj sedemkrát nedostavil na registráciu na penitenciárnom inšpektoráte, bolo mu vydaných päť varovaní o možnosti nahradiť podmienečný trest skutočným,” uviedol hovorca. Dokedy si myslel, že to vydrží s podmienečným trestom?!

 

Ak Navaľnyj dúfa, že jedného dňa bude prepustený, potom sú jeho nádeje márne. Systém ukázal silu a hlavne absolútny pokoj. Nezaujíma ho „hojdanie loďou“ a malá búrka. Ako zhromaždenia v Chabarovsku vybledli postupne aj v Moskve zmiznú. Hlavné je konať v súlade so zákonom. A to robia.

 

Nie, Navaľnyj nebude o tri roky podmienečne prepustený. Počas jeho pobytu sa bude odhaľovať nový prípad podvodu, na ktorý sa už zhromažďujú zväzky spisov a silných dôkazov.

“Ako to?, poslal som mu na prezidentskú kampaň 50 tisíc rubľov a on šiel za nich oddychovať do Grécka ?!” – napríklad aj takéto záznamy sú v jeho prípade.

 

Pre západných politológov, analytikov, ministerstvo zahraničia aj CIA – sa dnes udiala ďalšia lekcia o tom , že oni v Rusku ničomu nerozumejú. Je tiež celkom možné, že majú medzi sebou zabudovaných agentov  – ilegálov, ako bol napríklad ruský prezident, na ktorého dohliadali, keď pracoval v zahraničí, v Nemecku a Rakúsku. A títo ľudia im úmyselne miešajú karty ešte viac.

 

V zariadeniach FSIN zatiaľ panuje značná panika. Nikto nechce, aby k nim Navaľnyj išiel. Každý sa bojí, že väzenie neprežije: zabitý podľa pokynov Západu – ako „posvätná obeť“. Alebo uškrtený vlastencami Ruska, ktorých majú takisto plné väzenia – a ktorí nenávidia opozíciu. Alebo, jednoducho zabitý niekým zo systému, kto vyšiel spod kontroly – no chce si získať znova priazeň.

 

Pripomíname, že moskovský súd zmenil v utorok pre Navaľného podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal ruský opozičný politik v roku 2014 v kauze Yves Rocher, na nepodmienečný.

„Súd rozhodol, že vyhovie návrhu Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) na zmenu podmienečného trestu pre Alexeja Navaľného. Dovtedy, ako rozsudok nadobudne právoplatnosť, zostane vo väzbe,“ oznámila sudkyňa Natalia Repnikovová, ktorú citovala tlačová agentúra TASS. Sudkyňa dodala, že trest zohľadňuje čas, ktorý Navaľnyj predtým strávil v domácom väzení, čo podľa jeho tímu znamená, že ho čaká odňatie slobody v rozmedzí najmenej dva a pol roka. Podľa tlačovej agentúry AFP si Navaľnyj (44) svoj trest odpyká v bližšie nešpecifikovanej trestaneckej kolónii.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov