.
Aktuality, História, Pozemná technika,

Vojnový nosič letákov – nemecký raketomet 73mm Propaganda Werfer 41

Nemecko, 31. január 2021 (AM) – Nemecký 73mm Propaganda Werfer 41 (PrW41) bol raketomet pre pridruženú nesmrtiacu raketu Propagandagranate 41. Odpaľovač a raketa boli ľahký prenosný systém používaný špeciálne vycvičenými propagandistickými jednotkami počas druhej svetovej vojny, ktorý slúžil na distribúciu letákov.


 

.

 

.

 

Propagandawerfer 41 pozostával z ľahkej oceľovej rúrkovej konštrukcie s hmotnosťou 12,26 kg. Základňa odpaľovacieho zariadenia mala trojuholníkový tvar a mala cez stred priečku so závesom, ktorý spájal základňu s kruhovou nosnou klietkou. Na konci základne sa nachádzalo nastaviteľné rameno na zdvíhanie štartovacej klietky a v strede štartovacej klietky bol žľab, z ktorého bola vypustená raketa Propagandagranate 41. Raketa spočívala na vrchu klietky, kým posádka neutiahla šnúrku, raketa potom skĺzla dole, až kým nenarazila na úderník, ktorý raketu spustil.

 

.

 

.

 

.

Propagandagranate 41 bol skonštruovaný z plastového nosového kužeľa, ktorý držal 200 letákov s hmotnosťou 0,23 kg, ktoré boli navinuté okolo vinutej pružiny a kovového základu, ktorý držal pevnú raketu. Keď bola raketa vystrelená, hnacie plyny boli pretláčané cez oceľovú základovú platňu, so šikmým ústením, aby sa zaistila rotácia. Zapálila sa aj oneskorovacia poistka a praskajúca nálož oddelila nosový kužeľ od základne vo výške 100–150 m, pružina sa potom rozvinula a rozptýlila letáky.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov