F-35
Aktuality, Letectvo,

National interest: Spôsoby odhalenia neviditeľných lietadiel na príklade F-35 a F-22

USA, 28. január 2021 (AM) – “Neviditeľné” stíhacie lietadlá sú jedným z najvýznamnejších úspechov leteckého priemyslu, práve na nich kladie dôraz Letectvo USA. Nehľadiac na ich bojové možnosti však tieto stroje nie sú neviditeľné a nie sú ani víťazné. Spravodajca The National Interest Mark Episkopos vymenoval päť spôsobov, ako “nájsť a zlikvidovať” lietadlá s technológiou stealth.


 

Termín stealth zovšeobecňuje sadu konštrukčných špecifík, ktoré znižujú ukazovatele, ktoré robia lietadlo viditeľným. V lietadlách podobných F-35 je hlavná pozornosť venovaná neviditeľnosti pre radary , ktoré fungujú v pásmach X. To znamená, že teoreticky radary s nízkou priepustnou schopnosťou môžu ľahko objaviť minimálne približnú polohou “neviditeľného” lietadla.

 

“Existujú predpoklady, že zahorizontálne radary, ako je ruský Podsolnuch, dokážu objavovať stealth lietadlá na veľké vzdialenosti, ale presné charakteristiky týchto systémov zostávajú utajené,” poznamenal autor.

Ešte jednu šancu objaviť lietadlo poskytuje technológia infračerveného vyhľadávania (írski), ktorá je určená na sledovanie tepelných stôp lietadla. Za posledné desaťročie boli tieto technológie zdokonalené. Moderné infračervené systémy vyhľadávania a sprievodu môžu napríklad F-22 objavovať na celkom veľké vzdialenosti.

 

“Mínusom týchto systémov je neveľký rozsah, je nutné poznať oblasť hľadania. Navyše stealth lietadlá nie sú ochránené pred kontra opatreniami írski, “pokračuje Episkopos.

 

Zraniteľnými sa stealth lietadlá stávajú tiež v určitých režimoch letu. Pri F-22 a F-35 viditeľnosť prudko rastie pri použití zbraní. Hoci to nie je nadlho, tento okamih protivníkovi dáva šancu k namiereniu na cieľ. Navyše pri plnom bojovom vybavení sa F-35 stáva ešte viditeľnejšie.

 

Vo vzdušnom boji stealth lietadlá F-35 a B-2 môžu byť zlikvidované prednými stíhacími lietadlami, ako sú Su-57, ktoré sú určené na získanie vzdušnej prevahy. Podobný priamy stret nie je príliš pravdepodobný, ale podľa spravodajcu tiež musí byť braný do úvahy.

Za dôležitý nedostatok Episkopos považuje vysokú cenu ich vývoja a organizácie výroby. Napríklad B-2 Spirit stál dve miliardy dolárov a stal sa najdrahším lietadlom v histórii.

“Takže vzdušné sily jednoducho majú nedostatok takých lietadiel, čo sa môže stať citeľným operatívnom nedostatkom v prípade rozsiahleho konfliktu,” uzavrel spravodajca.

 

Šéf Pentagonu skritizoval stíhací bombardér F-35

Úradujúci minister obrany USA Christopher Miller krátko pred svojou demisiou označil stíhacie lietadlo piatej generácie F-35 za “kus …”. Stenogram tlačovej konferencie bol zverejnený na webových stránkach Pentagonu. V priebehu tlačovej konferencie Miller prehovoril o svojom rozhovore s americkým pilotom. Podľa jeho slov na otázku, v akom lietadle lieta, pilot odpovedal, že v F-35 .

 

“Ja mu hovorím: je to taký kus …. A ten … sa zasmial, ja som povedal, aby mi o ňom niečo povedal, “uviedol Miller. Dodal pritom, že pilot označil F-35 za “neuveriteľné lietadlo”.

“Myslím si, že sme vytvorili monštrá, to už ostatne viete,” povedal úradujúci minister obrany USA.

 

Miller bol menovaný do tejto funkcie vtedajším prezidentom Donaldom Trumpom 9. novembra roku 2020, podal demisiu po príchode novej americkej administratívy.

 

F-35 je stíhací bombardér piatej generácie, ktorý okrem USA majú vo výzbroji niektorí ich spojenci (len v malom množstve). Program vývoja Lockheed Martin F-35 Lightning II už stál približne 1,5 biliónov dolárov – je to najdrahší program výroby zbrane v dejinách.

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na správu Pentagonu pre skúšky oznámila , že americké stíhacie lietadlo F-35 má skoro 900 vád, ktoré podkopávajú jeho bojovú pohotovosť. Pri najdrahšej americkej zbrani bolo zistené veľké množstvo nedostatkov. Mnohé z nich boli objavené ešte pred etapami vývoja a demonštrácie, ktoré boli ukončené v apríli roku 2018, kedy malo lietadlo 941 vád, vyhlásil riaditeľ skúšobnej časti programu Robert Beler.

 

Teraz má stíhačka 871 vád – len o dve menej ako vlani. V článku sa spresňuje, že chyby sú spojené s programovým zabezpečením a zariadením lietadla a že desať z nich patrí k potenciálne vážnym problémom prvej kategórie: ide o kritické chyby, ktoré môžu ohrozovať bezpečnosť pilotov a znížiť efektivitu vojenských operácií.

 

Armádne letectvo USA chce nové stíhacie lietadlo, pretože náklady na životný cyklus lietadla F-35 sú veľmi vysoké

Lietadlo má pritom prejsť imitačnými cvičeniami potrebnými na potvrdenie jeho bojovej pohotovosti pred tvárou “veľmi tvrdých hrozieb zo strany Ruska a Číny”. Iba v tomto prípade môže byť zahájená rozsiahla výroba F-35. Už v terajšej etape stál program vývoja F-35 Spojené štáty 398 miliárd dolárov. Nehľadiac na tieto nedostatky spoločnosť Lockheed Martin uzavrela dohody na 970 lietadiel, časť z nich už bola dodaná zákazníkom. Pre potreby USA a iných krajín sa plánuje vyrobiť vyše 3 200 týchto stíhačiek.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov