.
Aktuality, Bezpečnosť,

IRAK : Ďalší americký konvoj nedorazil

 


Irak, 25. január 2021 (AM) – 22 januára bol zničený ďalší logistický konvoj, ktorý bol zničený v regióne Abou Ghraib, západne od Bagdadu. Išlo v poradí už o 5 konvoj, ktorý nedorazil do cieľa. Iracké zdroje tiež potvrdili ďalšie napadnuté americké konvoje v Iraku. USA sa už na pieskovisku nebudú cítiť bezpečne, napriek snahe niektorých vládnych činiteľov udržať ich vojská v krajine.

Logistické konvoje, prichádzajú do Iraku zo Sýrie, alebo z juhu, z pohraničného pásma s Kuvajtom. Tieto sú v posledných dňoch častými terčmi rôznych útokov, počínajúc hodenými kameňmi až po domácky vyrobené nálože uložené v okolí ciest.

Tieto početné útoky na US konvoje sú odozvou na vypršané ultimátum pre Irackú vládu pod vedením Mustafa al-Kazemi, od ktorého chcú, aby vyhostil americké jednotky. Podľa mnohých vládnych činiteľov je americká prítomnosť v krajine už ilegálna a prikláňajú sa k ich odchodu. Tento rozpor v najvyšších riadiacich štruktúrach môže viesť krajinu do ešte väčšej neistoty a tiež nebezpečenstva ako pre civilných obyvateľov, tak aj amerických jednotiek.

Je celkom dosť známe, že samotné vlády organizujú istú mieru teroru na vlastnej pôde so zámerom udržať populáciu v istej forme napätia, aby sa ľahšie vzdali ďalších slobôd, prípadne presadili prítomnosť iných záujmov na vlastnej pôde. Podobnými slovami to povedal aj sám bývalý prezident Francúzskej republiky François HOLLANDE ešte v čase, keď prezidentom nebol.

Útok vo forme výbuchu z 21 januára v Bagdade bol podľa všetkého len snaha o simuláciu teroristickej činnosti vo vnútri štátu s úmyslom legitimizovať prítomnosť US jednotiek v krajine. Ťažko povedať, kto a čo sa za tým skrýva. Práca tajných služieb a nimi podporovaných diverzných akcii je v plnom prúde po celom svete a obzvlášť v týchto citlivých zónach môže byť mimoriadne vysoká.

Podľa iných zdrojov je to práve Saudská Arábia, respektíve jej vedúci činitelia, ktorí sa snažia vniesť opäť vojnu do Iraku s cieľom znormalizovať vzťahy s Izraelom. Iracký odpor však nie je pripravený len tak sa vzdať len preto, aby sa pod nálepkou normalizácie s vzťahov s Izraelom zmiernilo napätie v krajine. To by mohlo tiež vyzerať, že Izrael je strojcom tohto zla: buď mier s nami, alebo vojna na Vašom území.

Podľa vyjadrení niektorých pohlavárov Irackého odporu je nutné zotrvať v boji za oslobodenie Iraku od amerických okupantov. Kam to až povedie nikto zatiaľ nevie. Aspoň oficiálne nie. Hry veľkých hráčov zostanú pre nás -šedú masu zatiaľ utajené. Pravidlo veľkých agresorov ako je USA je udržať vojnu za každú cenu mimo územia USA. Prínos neustálej vojny je aj vo výrobe a predaji zbraní v ktorom sú americké firmy skutočnými ekonomickým prínosom pre ekonomiku. Keby nebolo vojny, kto vie, koľko ľudí by prišlo o prácu.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov