Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Izrael presunul svoju útočnú ponorku do Červeného mora – objavila sa v Eilate. Video

Izrael, 06. január 2020 (AM) – Objavilo sa video s ponorkou izraelského námorníctva v Eilate – po návrate z Červeného mora. Niektoré správy naznačovali, že naposledy bola blízko Bab Al Mandeb neďaleko Jemenu.


 

 

Ponorka izraelského námorníctva triedy Delfín-II vošla do Eliatu, jediného izraelského prístavu v Červenom mori. tento krok umožňuje izraelskému námorníctvu nasadiť ponorku do Červeného mora, Indického oceánu, alebo dokonca do Perzského zálivu bez toho, aby bolo potrebné najskôr prejsť Suezským prieplavom.

 

Správy naznačujú, že 19. decembra prešla Suezským prieplavom, takže bude v Červenom mori viac ako 2 týždne. Trieda Delfín sa považuje za najsilnejšie plavidlo izraelského námorníctva. Hovorí sa o nich, že sú vybavené riadenými strelami, môžu mať jadrové hlavice a byť súčasťou taktiky odstrašenia.

 

Rovnako ako predchádzajúca trieda Gal, aj trieda Delfín sú nemecké  ponorky. Plánovanie výmeny triedy Gal sa začalo v polovici 80. rokov, zakrátko sa však odložilo. Počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991 bol Izrael terčom irackých balistických rakiet. Ukázalo sa, že nemecké firmy boli čiastočne zodpovedné za dodávku kritických technológií do Iraku. Z tohto dôvodu a z ďalších ekonomických dôvodov sa nemecká vláda rozhodla financovať izraelskú výmenu triedy Gal. Nové ponorky sú oveľa vyspelejšie ako vtedajšie štandardné ponorky Type-209. Tri ponorky triedy Delfín-I boli nadobudnuté a uvedené do služby od roku 1999; INS Dolphin, INS Leviathan a INS Tekumah.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov