Irán dodal Hizballáhu desiatky až stovky balistických rakiet s riadením Fateh-110, ktoré sú k dispozícii na TEL v Iráne. Tieto môžu presne zasiahnuť ciele na veľkej časti Izraela.
Aktuality, Pozemná technika,

Bohatý bojový arzenál Hizballáhu

Libanon, 29.December 2020 (AM) – Hizballáh je libanonská milícia, ktorú sponzoruje hlavne Irán a Sýria. Hizballáh má rozsiahly arzenál zbraní, ktorým je Izrael neuveriteľne ohrozený. Izrael je voči Hizballáhu taký opatrný, že len zriedka zasiahne jeho bojovníkov, ale skôr udrie na zásielky zbraní do Sýrie. Čo zahŕňa veľmi schopný arzenál Hizballáhu.


 

Verba

 

Prenosné protivzdušné obranné systémy Hizballáhu (Man Portable Air Defense Systems – MANPADS) sú celkom moderné. Prevádzkujú veľké množstvo MANPADOV Igla. Nedávno sa odhalilo, že Hizballáh prevádzkuje MANPADS Verba –  najvyspelejšie ruské. Oba systémy, najmä Verba, sú odolné voči protiopatreniam, ako sú svetlice. Verba má letový strop 15 000 stôp.

 

Toophan na hranici s Izraelom

 

Arzenál ATGM Hizballáhu je ešte pôsobivejší. Prevádzkujú Kornet, Malyutka, Konkurs, Toophan a Saeghe. Toto je jeden z najväčších odstrašujúcich prostriedkov Hizballáhu. Toophan je iránska kópia amerického modelu BGM-71 TOW ATGM. Má niekoľko variantov.

 

Toophan v Sýrii s bojovníkom Hizballáhu

 

Toophany sa počas prehliadky montovali na štvorkolky. SPG-9 sú namontované na predných dvoch štvorkolkách

 

Kornet je ATGM ruskej výroby, Iránci vyrábajú kópiu s názvom Dehlavieh. Obe prevádzkuje Hizballáh

 

Kornet ATGM s radarom na zisťovanie streľby

 

Kornet na štvorkolke

 

Kornety na štvorkolkách

 

Následky útoku Kornetov na vozidlá IDF v roku 2015

 

Hizballáh tiež prevádzkuje ATGM Saeghe čo je iránska kópia amerického M-47 Dragon ATGM.

 

ATGM Saeghe na chrbtoch bojovníkov Hizballáhu počas prehliadky

 

Hizballáh prevádzkuje aj ruské ATGM Konkurs a Metis-M.

 

Konkurs a Metis-M počas prehliadky namontované na štvorkolkách

 

Metis-M

 

Hizballáh je nekonvenčná milícia, ktorá prevádzkuje tanky a obrnené vozidlá. Najvýraznejšie sa to prejavilo na prehliadke v sýrskom Quasyr v roku 2016.

 

Samohybná húfnica a tanky T-72AV a T-55

 

M-113 namontované na ZPU-2s a T-55

 

Pancierové vozidlá vrátane niekoľkých ZSU-57-2

 

BMP-1 a T-55

 

Hizballáh T-55

 

Najväčším odstrašujúcim prostriedkom Hizballáhu pre Izrael je jeho raketový arzenál. Predpokladá sa, že Hizballáh má viac ako 100 000 neriadených rakiet pripravených vystreliť do Izraela. Tiež sa predpokladá, že má navádzané balistické rakety dodávané Iránom. Prevádzkujú tiež protilodné rakety.

 

.

 

.

 

.

 

Irán dodal Hizballáhu desiatky až stovky balistických rakiet Fateh-110, ktoré sú k dispozícii v TEL v Iráne. Tieto môžu presne zasiahnuť ciele na veľkej časti Izraela.

 

Fateh-110

 

Od poslednej vojny s Izraelom v roku 2006 Hizballáh zosilnel. Bojové skúsenosti získal počas sýrskej občianskej vojny a do Libanonu naďalej prúdia zbrane z Iránu a Sýrie. Je vysoko pravdepodobné, že Izrael by neuspel v ďalšej vojne proti libanonským milíciám, z ktorých sa stala už skôr armáda.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov