Terminátor (BMPT)
Aktuality, Pozemná technika,

“Nahradí celú čatu.” Američania ohodnotili ruské bojové vozidlo Terminátor

Rusko, 7.December 2020 (AM) – Americký časopis Defense News ohodnotil bojové vozidlá Terminátor (BMPT) na podporu tankov, ktoré boli odovzdané do výzbroje ruskej armády.


 

 

 

Vozidlo je vybavené nadzvukovým protitankovým raketovým systémom Ataka schopným zasiahnuť ciele až na vzdialenosť šiestich kilometrov, a tiež dvoma delami o priemere 30 mm, ktoré možno použiť proti pechote a vrtuľníkom, dvoma granátometmi a guľometmi Kalašnikov . BMPT dosahuje rýchlosť až 60 kilometrov za hodinu a je riadené päťčlennú posádkou. Základom jeho konštrukcie je tank T-90, uvádza časopis.

 

Podľa názoru vojenských odborníkov môže jedno také BMPT nahradiť motorizovanú čatu tvorenú 40. vojakmi a šiestimi obrnenými vozidlami. Ruská armáda dostala osem vozidiel Terminátor , ktoré budú počas cvičenia testovaná.

 

Tanky, ktoré boli po prvýkrát predstavené počas každoročnej vojenskej prehliadky na Červenom námestí v roku 2018, sa zúčastnili ruskej operácie v Sýrii.

Ruský armádny generál Valerij Gerasimov, ktorý teraz zastáva funkciu prvého námestníka ministra obrany, uviedol , že bojové vozidlo Terminátor bolo vytvorené pred viac ako desiatimi rokmi, avšak doteraz sa moc nepoužívalo. Ako uviedol Gerasimov, neskôr spoločne s ministrom obrany Sergejom Šojgu bolo prijaté rozhodnutie o odovzdaní tohto stroja do výzbroje.

Počas strategicko-veliteľského a štábneho vojenského cvičenia Kaukaz 2020, náčelník ruského generálneho štábu informoval prezidenta Vladimira Putina o možnostiach Terminátora.

Názov Terminátor dostal stroj s označením “objekt 199 Ramka v Nižnotagilskej konštrukčnej kancelárii. Na začiatku nového milénia boli na základe T-72A a T-90 vytvorené Terminátor 1 a Terminátor 2.

Tretia generácia bojových vozidiel Terminátor má dostať 57milimetrové delo, a to s dosahom 16 kilometrov. Terminátor 3 dokáže napríklad zasahovať tanky aj do bočnej projekcie či do zadnej časti. Zvýšil sa aj potenciál vedenia boja proti lietajúcim zariadeniam, a to vďaka tomu, že do systému riadenia streľby boli aplikované rádiolokátory. Bezpochyby stojí za zmienku aj aplikácia platformy Armata . Nevylučuje sa takisto ani použitie modernejších striel, ako napríklad protitankovej riadenej strely Kornet.

 

60 ruských bojových vozidiel Terminator-2 získala Alžírska armáda

Rusko dodalo do Alžírska „60 obrnených vozidiel” protitankovej obrany BMPT-72 Terminator-2 na základe zmluvy zahŕňajúcej „stovky” vozidiel tohto typu, informoval v júli alžírsky vojenský spravodajský server Menadefense. Súčasťou dodávky bol aj simulátor pre výuku riadenia týchto vozidiel, aby sa zjednodušil proces prechodu obsluhy tanku na BMPT-72.

 

V rámci svojho plánu na posilnenie palebnej sily svojich obrnených jednotiek Alžírska národná ľudová armáda (ANP) práve dostala prvú várku z objednávky BMPT-72, píše Menadefense. Táto prvá dodávka prichádza v súvislosti s návštevou náčelníka štábu ANP, generálmajora Saida Chanegrihu v Moskve, aby sa zúčastnil osláv 75. výročia víťazstva nad nacizmom. Manadefense ešte uvádza, že  „Podľa našich informácií sa v súčasnosti vyrába pre ANP niekoľko stoviek terminálov BMPT-72 Terminator-2″.

Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov