.
Aktuality, História,

Beneš ako zbabelec

Česko, 3. december 2020 (AM) – V rozhovore s prezidentom asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu a prezidentským kandidátom Jiřím Hynkom sa v roku 2017 dali čítať aj tieto slová: Edvard Beneš sa zachoval ako zbabelec, pretože podľahol Mníchovskému diktátu v roku 1938.


 

Literarky.cz mu však takýto striktný postoj vyčítali s odôvodnením, že „človek s takými ambíciami by mal vnímať udalosti v trochu širších súvislostiach“.

 

„Ona je to jednoduchá otázka (bojovať s nacistickým Nemeckom v roku 1938, alebo nie?), ale odpoveď na ňu je aj pre vojenských historikov nie vždy taká jednoznačná – nehovoriac o obyčajných ľuďoch, ktorí sa nepozerajú na prezidentskú funkciu cez optiku vrchného veliteľa ozbrojených síl a vidia nielen armádu, ale celý národ, zložený zo starších ľudí, detí či žien.“

 

Pripomeňme si telegraficky rok 1938:
1. Nedostatočná úroveň československého letectva.
2. Lavírovanie Chamberlaina a vlády Daladiera (osobitne Bonneta).
3. Plány na vyzbrojenie neboli dokončené, zo 14 pevností na severe štátu bolo dobudovaných len 8 (po anšluse Rakúska sa hranica s Nemeckom ešte viac predĺžila).
4. Nemecká menšina v Československu – pri spočítaní ľudí v roku 1930 bolo Nemcov 3 124 000, čiže 23,336 % obyvateľov („piata kolóna“).
5. Nepriateľsky naladené susedné štáty Poľsko a Maďarsko.

 

Z kníh o dejinách tohto obdobia sa môžeme dočítať, že ČSR by vydržala vzdorovať nacistickému Nemecku v najlepšom prípade mesiac.
Ak by sme bojovali, dodnes by sa o Československu písalo ako o vinníkovi 2. sv. vojny a pomoc od spojencov v roku 1938 by bola asi taká, akú poskytli Poľsku o čosi neskôr.

 

Spáchať hromadnú samovraždu so „cťou“ alebo polemizovať o „čestnej porážke“, ako to občas vypadne napr. od ľudí z Vojenského historického ústavu – otázkou je, či by tieto reči potom niekto viedol a mal ich kto aj počúvať – na to si musíme hľadať odpoveď každý sám.
Vladimír Mikunda, Literarky.cz, 8. 9. 2017 (výňatok)

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov