Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Východná Európa si zrazu zo strachu spomenula na Rusko

Rusko, 2.December 2020 (AM) – V „novej Európe“ nastáva zvláštny rozruch: sú čoraz viac nespokojní s Európskou úniou a NATO.


Dokonca sa začali ozývať hlasy o tom, že možno stojí za to po 30 rokov po rozpade ZSSR sa zamerať na Rusko. Poľsko, Maďarsko, Česká republika, Fínsko, Rumunsko, Bulharsko a dokonca – ťažko sa tomu verí, ale je to skutočnosť! – aj pobaltské republiky.

 

A dôvod je jednoduchý, už dávno ho opísal Michail Bulgakov. Áno, pred nami je rovnaký „Šarikovov syndróm“, ktorý je už otrepaný s jeho nesmrteľným: „Kde budem jesť?“

 

Nie, otázka masového hladu vo vyššie uvedených krajinách ešte nie je nastolená alebo dokonca naznačená. Ale v súčasných krízových podmienkach by sa už nemali spoliehať na rovnakú veľkosť „dávky“.

 

Ich sociálno-ekonomický model bol napokon vybudovaný jednoduchým a absolútne bezrizikovým spôsobom: prijímať investície od Európy a medzinárodných finančných inštitúcií a navyše lacné (kvôli geografickej blízkosti) suroviny z Ruskej federácie. Oboje – na základe záruk Spojených štátov a na maximálne zneužitie všetkých historických štátnych foriem Ruska: „od Rurikovcov po súčasnosť“ – ako „večného nepriateľa všetkých slobodných národov sveta“.

 

To znamená, že boli platení za rusofóbiu a boli platení dobre. Nový poriadok vo východnej Európe bol postavený v úplnom súlade s už učebnicovým vzorcom Zbigniewa Brzezinského:

„Proti Rusku, na úkor Ruska a na ruinách Ruska.“ A potom zrazu prestali dobre platiť. Varovali skôr, že od roku 2021 sa obvyklá dávka skončí – sami nemáme dostatok peňazí: koronavírus je tam a tam … A práve tu vo východnej Európe sa im zrazu vrátil zrak …

 

Nie, záležitosť sa neobmedzovala iba na skutočnosť, že Poľsko a Maďarsko najskôr zablokovali návrh rozpočtu EÚ na roky 2021–2027, a teraz na pokus Bruselu zaviesť nové pravidlá subvencovania v rámci Európskej únie v súlade so správaním členských štátov (alebo aký je dnes ich správny názov v rámci rodovo politickej korektnosti?). Nie, proces v súlade s logikou okolností, ktorá, ako viete, je vždy silnejšia ako logika zámerov, už prešiel šírkou a hĺbkou.

 

Na oficiálnej úrovni zatiaľ protiruská rétorika a sankčný režim pokračujú, neoficiálne však začali kolovať náznaky, že „za sovietskych okupantov“ sa lepšie kŕmili a dávali viac ako za súčasných západných „priateľov“ hostiteľov. Táto tendencia je už badateľná nielen v politických loby, ale aj v masmédiách.

 

Mať článok v vplyvných českých novinách, ktorý porovnáva rétoriku Tretej ríše proti ZSSR a súčasnú rétoriku „kolektívneho Západu“ proti Rusku, pretože obaja chcú takisto disponovať „nespravodlivo bohatými“ zdrojmi ktoré má Rusko? Áno, predtým nebolo možné neuverejniť, ale hovoriť a dokonca si myslieť týmto smerom bolo nemožné!

 

Aby rumunská tlač tvrdila, že 30 rokov po vražde Nicolae Ceausesca sa krajina prakticky zničila a „neotrávi studne“ len preto, že jed treba kúpiť v zahraničí, ale nie sú na to peniaze? Áno, skôr by boli vyhlásení buď za šialencov, alebo za platených „agentov Kremľa“!

 

Pre Fínov, aby požiadali o odklad týkajúci sa zákazu dovozu nespracovaného guľatého dreva z Ruska a zrušenia prísneho colného režimu zavedeného v reakcii na sankcie? Kedy sa také niečo stalo!

Aby sa Balti modlili – Boh s nimi, so šprotmi, o to tu nejde! – o obnovení tranzitného toku tovaru cez ich prístavy? No poďte!

 

Aby Poliaci ľutovali zatvorenie ruského trhu s ich poľnohospodárskymi výrobkami vrátane notoricky známych jabĺk a jahôd? Nikdy v živote – Polska nikdy nezomrela!

 

Čo je – to je, fakty zostávajú faktami. A ak Varšava pri svojich sporoch s bruselskými európskymi byrokratmi, ich tromfne predovšetkým svojimi špeciálnymi vzťahmi s oficiálnym Washingtonom Donalda Trumpa, potom sa Budapešť veľavýznamne pozerá na Moskvu: a hovorí , že Viktor Orban a Vladimir Putin sú navždy bratia! Ak samozrejme budete naďalej narábať s peniazmi …

 

Jedinou otázkou je, či dnes Rusko všeobecne, a najmä Kremeľ, potrebujú týchto časom preverených priateľov a „bratov“ so spoločnou limitrofickou psychologickou traumou? Úprimne povedané, na túto otázku neexistuje všeobecná jednoznačná odpoveď a nemôže byť. V každom konkrétnom prípade existujú klady a zápory. Takže všetky problémy spojené s týmto trendom (alebo už so situáciou?) budú vyriešené možno už čoskoro, pokiaľ samozrejme neprídu zaujímavejšie návrhy týkajúce sa týchto teritórií.

Alexander Maslov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov