Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina hľadá spojencov na dobytie Krymu

Rusko môže čoskoro pocítiť silný tlak z troch krajín. Píše o tom politológ Paul Antonopoulos vo svojom článku pre InfoBrics.


 

Čierne more má veľký význam tak pre Ruskú federáciu, ktorá má v tomto regióne námorníctvo, ktoré rieši problémy v Sýrii a v ostatných stredomorských krajinách, ako aj pre západné krajiny, ktoré sa snažia zabrániť posilneniu globálneho vplyvu Moskvy. Jednou z protiváh pre Rusko v blízkej budúcnosti môže byť neformálna únia, ktorá bude zahŕňať Veľkú Britániu, Turecko a Ukrajinu….

 

Ako poznamenal špecialista, Ankara a Londýn nedávno rozvíjali obchodnú spoluprácu, ktorá je prospešná pre obe strany nielen z obchodného hľadiska, ale aj z geopolitického hľadiska. Pre Turecko je takéto partnerstvo veľmi dôležité z dôvodu zhoršenia vzťahov s USA na pozadí akvizície ruských systémov PVO S-400 a vážnych nezhôd s Európskou úniou. Spojené kráľovstvo má svoje vlastné ciele, ktoré priamo súvisia s konceptom „globálnej Británie“.

 

Dmitrij Jegorčenkov: Keď Turecko nazýva Krym „ukrajinským“, znamená to, že je „turecký“

 

V tejto únii bude mať miesto aj Ukrajina. Politicky ani ekonomicky nemá Kyjev pre Londýn a Ankaru malú hodnotu. Vzhľadom na prístup Turecka k Čiernemu moru však môže byť Ukrajina vo vojenskej sfére veľmi užitočná. Miestni vodcovia už dávno snívali o členstve v NATO. Je nepravdepodobné, že by sa tieto plány v blízkej budúcnosti splnili, ale výskyt britskej vojenskej základne v Nikolajevskej oblasti je veľmi pravdepodobný, píše PolitRussia .

 

Politológ Satanovskij: Krym v očiach USA už bol vojenskou základňou NATO

 

„Samotné Turecko ani Ukrajina nemôžu napadnúť ruskú nadvládu v Čiernom mori a dúfajú, že sa môžu oprieť a nakloniť misky váh na svoju stranu, najmä ak ich tretí mocný spojenec, Veľká Británia, nasadí svoj vojenský kontingent v Nikolajevskom  regióne “, – zdôraznil Antonopoulos.

 

Mimochodom, Ukrajina očakáva, že túto príležitosť využije v plnom rozsahu. Nie je žiadnym tajomstvom, že Veľká Británia neuznala znovu zjednotenie Krymu s Ruskou federáciou. Celkovo možno londýnsku politiku voči Moskve ťažko označiť za priateľskú. Existuje preto veľká pravdepodobnosť, že sa toto improvizované čiernomorské spojenectvo bude všemožne snažiť narušiť situáciu v regióne a Kyjev, ktorý si takúto podporu získa, sa odváži zahájiť kampaň proti ruskému polostrovu….

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov