Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Trump chce rozoštvať pred odchodom: Nové útoky na ruské zbrojovky

USA, 30. november 2020 (AM) – Moskva má byť potrestaná za vojenskú spoluprácu s Čínou. USA môžu uložiť nové protiruské sankcie ešte pred zmenou administratívy Bieleho domu. Návrh verzie prezidentského zákona je už pripravený. Stanovuje opatrenia proti ministerstvu obrany RF.


 

Tím Donalda Trumpa navrhuje zaradiť na čiernu listinu 28 ruských organizácií a podnikov z leteckého, raketového a jadrového priemyslu, ako aj niektoré vedecké strediská a strediská prístrojovej techniky a výroby motorov, uvádza agentúra RIA Novosti. Okrem štruktúr ministerstva obrany obsahuje návrh nového sankčného zoznamu dva ústavy Rosatom, ktoré sa podieľali na tvorbe pokrokových zbraní, a dva podniky Roskozmosu – vedecký ústav a výrobcu raketových a vesmírnych technológií. Sankcie sa môžu vzťahovať aj jeden z unitárnych podnikov federálneho štátu – dokument uvádza, že podnik je prepojený s kremeľskou správou.

 

Americká strana chce okrem toho zaviesť obmedzenia pre podniky civilného letectva v Rusku: výrobcov technológii pre vrtuľníky výrobcov a leteckých motorov, vývojárov a dodávateľov leteckých materiálov a systémov riadenia letovej prevádzky. Trumpov tím pripravuje sankcie takisto proti Číne a ruské spoločnosti, ktoré sú na tejto čiernej listine, spolupracujú s ČĽR vo vojenskej oblasti.

 

Analytici prišli s hypotézou, že Trump pred odchodom z prezidenta rýchlo pokazil vzťahy s Ruskom, aby tým zaťažil svojho nástupcu Joea Bidena. Mimochodom, to isté urobil aj Trumpov predchodca Barack Obama. Mesiac pred rezignáciou uvalil na Rusko obmedzenia a vyhostil 35 ruských diplomatov. Trump pred nástupom do funkcie sľúbil, že prehodnotí Obamove rozhodnutia, ale po svojej inaugurácii, naopak, iba pravidelne predlžoval sankcie.

 

Čína si s útokom na Trumpa počkala na najlepší čas – týždeň pred voľbami: Odmena za dodávky zbraní Taiwanu

Čína oznámila bezprostredné uvalenie sankcií na najväčšie americké spoločnosti. Je pozoruhodné, že sa tak stalo týždeň pred americkými prezidentskými voľbami. Je nepravdepodobné, že by Donald Trump mal čakať, že Čína, ktorú Trump všemožne démonizoval počas svojej predvolebnej kampane na prezidenta USA, nejako ponechá bez odpovede všetky tieto obvinenia Trumpa proti Číne vo všetkých problémoch ľudstva, ako aj sankcie USA proti ČĽR.

 

Čína so svojou vrodenou múdrosťou si nechala svoj čas a v predvečer posledného a rozhodujúceho týždňa pre americké voľby oznámila uvalenie sankcií na najväčšie americké spoločnosti. Trump chcel koniec koncov urobiť Ameriku opäť skvelou na základe rastu priemyselnej výroby a organizácie nových pracovných miest, preto sa Čína rozhodla zasiahnuť americký priemysel. Čína si ako dôvod uvalenia sankcií proti USA vybrala dodávky amerických zbraní na Taiwan.

 

Čína uvalí sankcie na gigantov amerického priemyslu, tam kde bude úder pocítený najakútnejšie. Ide o koncerny Lockheed Martin, Boeing a Raytheon. Všetky tri spoločnosti sú gigantmi amerického vojenského priemyslu a ekonomiky.

„Rozhodli sme sa podniknúť príslušné kroky na ochranu našich medzinárodných záujmov. Uložíme sankcie americkým spoločnostiam, ktoré v tomto procese zohrali významnú úlohu (dodávky zbraní na Taiwan – pozn. ), – “uviedol na tlačovom brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Zhao Lijian.

Dá sa teda konštatovať, že hospodárska vojna s Čínou, ktorú rozpútala administratíva Donalda Trumpa, vstupuje do novej fázy, a to sa začalo diať len v predvečer prezidentských volieb v USA, čo zohralo v Trumpovej volebnej kampani negatívnu úlohu. Vzhľadom na to, že jeho pozícia v týchto voľbách je dosť neistá, a nie je dôvera, že sa aj bez čínskych sankcií opäť postaví na stoličku šéfa Bieleho domu.

 

Donald Trump predtým inicioval zákaz čínskych sociálnych sietí v USA, ako sú Tik Tok a WeChat, uvalil sankcie na čínskeho giganta Huawei, sankcie proti výstavbe čínskych sietí 5-G, obvinil Čínu zo šírenia koronavírusu po celom svete a sľúbil, že z Číny vymôže bilióny dolárov ako náhradu škody za koronavírus, ako aj uvalenie sankcií na množstvo čínskych podnikov a pohrozil zavedením nových. Čína ukladá sankcie na USA tak, aby ich zasiahla najväčšou silou. USA, konajúce vo svete výlučne z pozície sily, rozumejú iba tejto sile.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov