.
Aktuality, Bezpečnosť,

Živí budú závidieť mŕtvym: Satanovskij o vražde iránskeho atómového vedca

Irán, 29. november 2020 (AM) – Politológ a orientalista Jevgenij Satanovskij sa domnieva, že útok na život iránskeho vedca Mohsena Fachrizadeha môže mať pre Teherán hrozné následky.


 

K vražde otca iránskeho jadrového programu došlo na predmestí hlavného mesta Islamskej republiky Absard. Podľa oficiálnych informácií neznáme osoby zablokovali priechod Fachrizadovho auta, pričom popri jeho ceste vyhodili do vzduchu nákladné auto a následne auto roustrieľali. Napriek všetkému úsiliu lekárov vedec zomrel na jednotke intenzívnej starostlivosti na svoje zranenia.

 

Iránske úrady z incidentu rýchlo obvinili Izrael a vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby venovalo osobitnú pozornosť problému jeho „štátneho terorizmu“….

 

Pre Jevgenija Satanovského nie je vyhlásenie iránskych predstaviteľov prekvapujúce. Podľa neho pokus o atentát na Fakhrizadu zostane záhadou, Teherán však v každom takomto incidente uvidí americkú alebo izraelskú stopu. Expert zároveň nevylúčil možnosť, že Spojené štáty americké sa skutočne podieľali na vražde jadrového vedca, pričom pripomenul, že Pentagón už bol za podobné činy odsúdený.

 

Tento incident napriek tomu zaujíma politológa nie z hľadiska výsledku atentátu, ale z dôvodu následkov, ktoré sa teraz môžu vyskytnúť. Podľa Satanovského môže Irán čeliť oveľa vážnejšej hrozbe ako len vražde váženého vedca. Toto je útok USA v plnom rozsahu.

„Teraz sme na dosť zaujímavej ceste, keď musíme čakať, či Trump zaútočí na Irán alebo nie. Nie na jednotlivé postavy, dôležité pre iránsky jadrový program, ale na Irán, “uviedol expert v rozhovore pre agentúru FAN s tým, že v takom prípade budú živí ľudia závidieť mŕtvym….

 

Veľké cvičenie protivzdušnej obrany – varovanie pre narušiteľa

Koncom októbra iránske ozbrojené sily spustili rozsiahle manévre PVO s názvom Obrancovia oblohy Velayat 99. Cvičenie na rozdiel od iných zahŕňa odhalenie iránskych schopností A2/AD pred očami americko-izraelských radarov a satelitov.

 

Americký minister obrany Mike Esper vtedy uviedol, že normalizácia s Izraelom je ďalší krok k vytvoreniu tejto proti iránskej koalície, ktorú sa Amerika pokúsila vytvoriť v roku 2019, ale vtedy sa jej to nepodarilo. Ide stále o to isté, získať peniaze z krajín Perzského zálivu za prázdne a nesplniteľné sľuby. Rovnako ako poisťovne, kde stačí keď človek platí, zbytok je nepodstatný. A najlepšie sa poisťujú úplné nezmysly.

Manéver „Velayat 99“ má okrem iného odhaliť nepriateľom Iránu, aby sa v týchto „pro, alebo proti F-35“ hádkach príliš nestratili, či sú utajené, alebo nie, nijaký vzdušný objekt neunikne „Iránskej PVO, ktorá sa teraz rozprestiera na obvode takmer 2 000 kilometrov po celom Iráne s neuveriteľnými schopnosťami elektronického boja, ktoré môžu spôsobiť, že každý lietajúci objekt bude úplne zbavený svojich akýchkoľvek schopností (bojových, manévrovacích a pod).

 

Brigádny generál Abbas Farajpour, hovorca veliteľstva tohto cvičenia, tiež sľúbil prekvapenia v schopnostiach iránskych protivzdušných síl. Narážal pravdepodobne nato, že Iránu skončilo embargo na zbrane, čo samozrejme rozviazalo ruky ich ruským a čínskym spojencom, ktorí ochotne dodajú čokoľvek, čo bude v záujme ich spolupráce ako civilnej tak aj vojenskej. Dá sa preto predpokladať, že hovoríme o bezprostrednej integrácii Ruských S-400, alebo dokonca S-500 do iránskeho proti-raketového štítu a že Irán chce, aby všetci pochopili, že táto integrácia je vítaná ako =plus= k už existujúcej infraštruktúre PVO ktorú Irán intenzívne rozvíja a modernizuje.

 

„Počas prvej fázy tohto cvičenia,“ uviedol 21 októbra ráno generál, „sú nasadené raketové, radarové a PVO systémy s ohľadom na využitie ich bleskovej schopnosti sa premiestniť a reagovať tak na okamžité potreby vzhľadom k vývoju situácie. Týmto chcú ukázať, že nebudú ľahkým cieľom. V ďalšej etape bude nadviazaná bezpečná viacúrovňová komunikácia medzi obrannými systémami a integrovanou sieťou PVO v krajine s cieľom prijať príslušné rozhodnutie z hľadiska možnej hrozby”.

 

To znamená veľmi jasne, že bojová flotila USA a Izraela by sa nepriblížila k iránskemu vzdušnému priestoru bez toho, aby neokúsili veľké straty. Za pripomienku stojí zostrelenie amerického =Global hawk= z júna 2019. Ďalšie faktory, na ktorých Irán intenzívne zapracoval je odhaľovanie falošných cieľov zo strany nepriateľa a možné zlyhania v detekcii skutočných cieľov od falošných. Ide o prípad Ukrajinského lietadla z Januára 2020, keď bolo civilné lietadlo omylom prevzaté protivzdušnou obranou ako objekt na zničenie.

Cvičenie „Velayat 99“ sa netýka len obrany iránskeho neba, ale rovnako odhaľuje aj svoje ofenzívne schopnosti PVO v spojení s palebnou silou. To znamená, že najmenšia nepriateľská vzdušná akcia, bude okamžite zachytená, odrazená a opätovaná masívnymi útokmi zahŕňajúcimi rakety, drony, lietadlá a námorné jednotky.

 

Podľa generála Farajpoura bude integrovaná iránska PVO so sídlom na základni Khatam ol-Anbiya pilotovať taktické a obranné operácie prostredníctvom prieskumných a obranných systémov umiestnených na zemi a z veliteľského centra.

Celý systém v rovnakej pohotovosti ako by sa Irán nachádzal v skutočnej vojne. Budú tam všetky stupne PVO, prieskumné, detekčné a špionážne, ako aj bojové a elektronickej vojny. Budú zapojené tiež taktické zariadenia „Fakour“ a „Achoura“, iránske mega radary „Moraqeb“, „Fath-2“ a „Bachir“ s dlhým a stredným dosahom, ako aj taktické informačné a prieskumné systémy , elektrooptické systémy, systémy elektronického boja a sieť vizuálneho sledovania.

 

A keďže os USA a Izraela sa hodnotí seba samých, že sú kráľmi elektronického rušenia, Iránski vojaci testovali vlastné drony na elektronický boj. Vytvárali tiež vysokú záťaž na vlastné radarové systémy, aby testovali ich schopnosť prekonať takéto útoky.

 

Ďalšou časťou manévru, ktorá by mala byť stále zaujímať fanúšikov F-35 a F-22, bude časť venovaná =odchyteniu= a =neutralizácii= všetkých nepriateľských lietadiel prípadne dronov. Súčasťou tohto testu, bude predvedenie schponosti prebrať kontrolu nad nepriateľským dronom a odvrátiť ho proti svojej pôvodne vlastnej základni.

 

A potom pekné iránske drony „Karar“ so svojimi inteligentnými bombami zaistili, že oblasť operácií bola „čistá“, to znamená ďaleko od infiltrácie prieskumnými a špionážnymi lietadlami z USA. Iránska protivzdušná obrana má už schopnosť nájsť a zostreliť nepriateľské stroje aj vo vysokých výškach vďaka systému Khorad-3 IRCG a Khorad-15. Generál Farajpour poznamenal, že Iránske protivzdušné systémy sú pravidelne aktualizované a to čo niekto videl pred mesiacom, môže byť dnes už len minulosťou. A cieľom tohto cvičenia je predviesť, čo dokážeme a ako sa vysporiadame s narušiteľom.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov