.
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Sýria: Rusko-Iránska pasca pre izraelské F-16

 


Rusko, 26. november 2020 (AM) – Podľa zdrojov blízkych sýrskej armáde pravdepodobne raketový úder proti juhozápadu Damasku spôsobí nový bod obratu vo vojenskom pakte podpísanom v júni s Iránom, ktorý otvoril dvere Sýrskeho neba Iránskym systémom protivzdušnej obrany. Ten na seba nenechal dlho čakať a 17. novembra Bavar – 373 skutočne presvedčil sýrsku armádu, že si zaslúži kvalifikáciu ochranného štítu.

Podľa ruskej tlače, ktorá sa vyjadrila k izraelskému náletu sa Ruské systémy PVO =PANCIR-S= osvedčili ich spoľahlivosťou. Avšak sa zdá, že boli prekonané technologickým pokrokom a už nespĺňajú požadovanú úroveň. Totiž počas nedávneho izraelského útoku, ktorý sa zameral na 51. pluk sýrskej armády juhozápadne od letiska v Damasku, sa Pancir preukázal ako neschopný zamerať a odraziť izraelské riadené strely. Len Iránsky systém BAVAR-373 dokázal reagovať na útok. Úspešne zachytili izraelské F-16, ale Pancir sa ani nepohol, aby ochránil základňu. Sýrske velenie sa preto uistilo v rozšírení spolupráce pri ochrane svojho vzdušného priestoru iránskymi komplexami.

Môže sa stať, že systém jednoducho zlyhá. K tomu môže napomôcť niekedy nešťastná zhoda náhod, ktorá spôsobí zlé vyhodnotenie, alebo žiadne vyhodnotenie nebezpečenstva po ktorom nasleduje ohňostroj v priamom prenose viditeľný z okna obslužného auta v ktorom operátor sedí.

Lenže pri tomto =nevydarenom= obrannom manévri si treba všimnúť to, že Irán vedie s Izraelom nekonečnú vojnu a tá sa deje aj na území Sýrie. Dá sa povedať, že hlavne na území Sýrie. Tam Irán skutočne utrpel istú sériu prehier v čase, keď nemohol ešte vyvážať svoje technológie a jeho pomoc bola hlavne v oblasti dodávania bojovníkov, v jednoduchosti povedané.
Rusi v tom celom zohrali pravdepodobne úlohu návnady, aby Iránci mohli otestovať svoje obranné systémy BAVAR-373. Zostáva totiž nepochopiteľné, že sa Ruský Pancir údajne ani nepohol. Dôvodov môže byť celá rada, ale jeden z najpravdepodobnejších je zorganizovaný test Iránskeho systému. Izraelčania sa nepustia do priameho konfliktu s Iránskymi PVO, kvôli možnosti, že ich stroje budú zničené a Irán by ich otvorene potopil.

Táto udalosť však odhaľuje aj inú skutočnosť. Ide o to, že sa Izraelci stále viac odvažujú operovať v blízkosti Ruských obranných zariadení. Dôvodov môže byť opäť viacero. Možné sú tajné dohody s Rusmi, alebo že Izraelci odhalili slabiny ruských PVO, prípadne celá rada ďalších možností. Rusi však videli útoky Izraela po boku Turecka v Karabachu. Turci si to už vyžrali zničením výcvikových centier Turkami podporovaných teroristov. Preto sa javí ak vysokopravdepodobné, že Rusi takto vracajú úder Izraelcom za Karabach. A bojovníci stojaci proti Rusom zostanú vždy zaskočení tým, ako je nemožné dlhodobo štekliť Ivana. Táto udalosť preto môže znamenať obrat v dohodách medzi Ruskom a Izraelom čo sa týka ich operácii nad Sýriou.

Tiež sa zdá sa, aj keď sa o tom nehovorí, že Izrael je bezmocný proti Iránu a jeho spojencom pevne usadeným v Sýrii a „má tendenciu čoraz viac upriamovať pozornosť na ruskú armádu v Sýrii. Izraelské velenie tiež vyjadrilo svoju maximálnu nespokojnosť s ruskou podporou Sýrii a Iránu. Izrael pohrozil Rusom, že v prípade, že budú sabotovať ich útoky v Sýrii, podniknú vážne kroky proti ruskej armáde”. Tieto hrozby môžu a nemusia byť pre Rusov v Sýrii hrozbou. Je pravda, že Izralci sú špecialisti na prieniky do nepriateľského územia. Mnoho krát to dokázali a pravdepodobne to budú ešte dokazovať aj v budúcnosti. Ale to tiež nemusí byť natrvalo, aspoň už nie na Sýrskom nebi, ktoré sa stane ešte nebezpečnejšie nie len pre Izraelské lietadlá. A druhá vec je, že Rusi už ukázali v Karabachu čo urobia vo vzduchu, keď sa rozhodnú ho skutočne chrániť.

Izrael už použil ruské vojenské lietadlo IL-20 ako štít a sýrska PVO ho zostrelila. Bol to fikaný ťah zo strany Izraelského pilota aj keď to vraj neurobil úmyselne, čomu sa dá len ťažko veriť, vzhľadom na ich neustále hľadanie štrbín v nepriateľskej obrane.
Veliteľ izraelských vzdušných síl sa v rozhovore z 19. novembra vyhrážal, že Izrael už nebude tolerovať Asadovu vládu „Tento útok nie je namierený iba proti Damask a Teherán, ale určite by to malo zahŕňať nevôľu Tel Avivu voči ruskej podpore Asadovej vlády. Tento veliteľ však zabudol, že Asad, ktorého vlastný ľud tak nenávidí, ho zvolili s drvivou väčšinou hlasov v posledných voľbách čo sa žiadnemu z =démonkratických= tyranov nikomu nikdy nepodarilo.

Faktom zostáva, že Ruská obrana nereagovala na izraelské nálety zo 17. novembra. Niet však pochýb o tom, že veci sa môžu veľmi rýchlo zmeniť. Prítomnosť ruských námorných síl a lietadiel v Stredozemnom mori mala obrovský vplyv na geostrategickú situáciu v tejto oblasti, ktorá už nie je taká istá v roku 2020 akou bola v roku 2015. Takéto útoky na Rusko očividne nevedú k normalizácii situácie v regióne, ale ak to Izrael chce, Rusko je pripravené dať lekciu aj jemu. Počkať na vhodnú príležitosť Rusi dokážu.

A na záver možno pripomenúť toľko, že Netanjahu pravdepodobne pozabudol na to, ako sa cítil v septembri 2018 po zostrelení ruského IL-20 v dôsledku izraelských akcií. Nemal by zabúdať, že Rusko môže zasiahnuť izraelské lietadlá na oblohe Golanských výšin, Libanonu, alebo dokonca nad územím Izraela. V prípade potreby Rusko ponúkne Libanonu, aby v južnej časti svojho územia nainštaloval svoje systémy protivzdušnej obrany s cieľom chrániť svoj vzdušný priestor pred izraelskými dronmi a stíhačkami. Je na škodu, že nestačí pohroziť, ale treba vždy niečo zničiť, prípadne niekoho zabiť, aby sa šialenci zobudili z ich sna v ktorom sa chovajú bez akýchkoľvek zábran. Dobrá facka často krát stačí, nie však vždy vedie k vytriezveniu.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov