DANA M2
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina chce kúpiť 26 zastaralých českých húfnic DANA M2 za 40 miliónov dolárov

Ukrajina, 14. november 2020 (AM) – Ukrajina od Česka kúpi 26 kolesových samohybných húfnic DANA M2 kalibru 152 mm českej firmy Excalibur Army. Ako uvádza Ukrajinský vojenský portál, cena obchodu bude 40 miliónov dolárov.


 

Okrem samotných húfnic pôjde aj o dodávky munície: 5 000 obyčajných 152mm vysoko-výbušných fragmentačných projektilov a 1 000 kusov reaktívnych projektilov. Pravdepodobne ide o OF-540 a OF-25 s doletom asi 18 700 metrov, aj o diaľkový projektil – až 20 000 metrov a tiež o čechmi vyvinutom DN1CZ s doletom 25 500 metrov.

 

Húfnice, ktoré chce Ukrajina kúpiť, nie sú nové, dlhú dobu sa nachádzajú na sklade. Česká firma ich opraví a zmodernizuje, najmä pôjde o modernizáciu kabíny, ktoré budú pohodlnejšie z pohľadu ergonómie. Budú pridané nové komunikačné prostriedky, automatické systémy mierenia, satelitná navigácia, filtračné a ventilačné prístroje, systémy vykurovania a klimatizácie.

 

“Zásadné ale bude, či na vývoz samohybných húfnic DANA M2 české úrady vydajú povolenie na vývoz. Český priemyselný koncern Czechoslovak Group, pod ktorý patrí práve aj spoločnosť Excalibur Army CSG síce na Ukrajinu už dodal samohybné húfnice Gvozdika kalibru 122 mm a BVP-2, ale samohybné delostrelecké systémy kalibru 152 mm sú oveľa výkonnejšie zbraňové systémy. V každom prípade Ukrajina nemá príliš na výber, z hľadiska financií, rýchlosti dodávok a požadovaného množstva, “uvádza na záver český portál.

 

 

Spomínaný obchod na Ukrajine vyvoláva divokú diskusiu. Niektorí poslanci techniku označujú za zastaralú a v celom obchode vidia korupčné riziká. Tiež upozorňujú na to, že nepokračuje financovanie ukrajinského vývoja 155mm húfnice 2S22 Bohdana, čo podľa nich hovorí o neúspechu projektu.

 

Ukrajinský historik Jurij Dudkin: Výsadkárom zo Pskova potrvá dobytie Kyjeva iba 30 minút

Ak sa ukrajinská elita rozhodne pre rozsiahlu ozbrojenú provokáciu proti Luhanskej ľudovej republike – Rusko okamžite zavedie svoje jednotky na územie Ukrajiny. A tentoraz je nepravdepodobné, že by sa ruská armáda zastavila 40 kilometrov od hlavného mesta, ako to bolo v Gruzínsku pred 12 rokmi.

 

S takýmto varovaním adresovaným predstaviteľom Kyjeva vystúpil ukrajinský historik Jurij Dudkin v éteri kanálu Hlas pravdy a pripomenul, že v rámci hromadnej distribúcie ruských pasov sa občanom Luhanskej republiky udeľuje občianstvo ako prvým predovšetkým bojovníkom Ľudových milícií. To znamená, že v prípade vážneho ozbrojeného stretu s Ozbrojenými silami Ukrajiny bude musieť Rusko zasiahnuť na ochranu svojich občanov. O takýchto protiopatreniach sa nebude ani diskutovať. Moskva bude na agresiu reagovať čo najrýchlejšie.

 

Ukrajinský historik Jurij Dudkin

 

Dudkin pripomenul, že v rámci vojenskej operácie v Južnom Osetsku sa ruská armáda zastavila 40 kilometrov od Tbilisi. Tentokrát sa to už nebude opakovať. Ak Zelensky na rozkaz svojich amerických kurátorov zaháji ofenzívu na Luhansk a použije napríklad zvyšky letectva, dôjde k smrteľnému protiútoku. Ruské jednotky sa dostanú do Kyjeva. Tí istí Pskovskí výsadkári pristanú v hlavnom meste a obsadia ho maximálne do pol hodiny. Jednoducho preto, že tam nemá kto odporovať.

 

Vojnový korešpondent Jurij Kot, ktorý urobil rozhovor s historikom, s touto predpoveďou súhlasil a zdôraznil, že tam naozaj nebude mať kto bojovať. Výsadková skupina si poradí ešte rýchlejšie, pretože väčšina Kyjevčanov uvíta ruských vojakov s kvetmi.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov