MIG-23 Flogger na leteckej základni amerického námorníctva Fallon v Nevade
Aktuality, História, Letectvo,

Pilot amerického letectva prehovoril o tajných výcvikových súbojoch so stíhačkami MiG-23

USA, 24.október 2020 (AM) – V Spojených štátoch sa vykonávali tajné výcvikové vzdušné súboje so sovietskymi stíhacími lietadlami. O svojich dojmoch prehovoril účastník týchto cvičení, ktorý pilotoval F-15 a postavil sa proti MiG-23.


 

Ako píše server Popular Mechanics, počas studenej vojny americké letectvo získalo niekoľko sovietskych stíhacích lietadiel na výcvikové účely. V 60. rokoch minulého storočia si ich CIA zakúpila, alebo požičala od takých krajín, ako sú Izrael, Čína, Egypt a Indonézia. Potom sa lietadlá prevelili do amerického letectva. Odborníci preložili prevádzkové pokyny a vyškolili najlepších pilotov na obsluhu neznámych strojov. Malá flotila sovietskych stíhačiek bola dokonca spojená do samostatnej letky v štáte Nevada.

Keď piloti zvládli lety na týchto lietadlách, začali sa zúčastňovať výcvikových bojov s americkými stíhacími lietadlami. Cieľom potom bolo súčasne naštudovať sovietske lietadlá v akcii, identifikovať ich výhody a nedostatky a nájsť spôsoby, ako ich poraziť. A práve takého výcviku sa zúčastnil bývalý pilot F-15 Paul Woodford. Ten prehovoril o tom, že bojoval vo vzduchu s MiG-23, ktoré označil za “prekvapivo vrtké a drsné lietadlo”. Sovietske lietadlo sa tiež ukázalo ako veľmi nenápadné kvôli malej veľkosti. Ťažké bolo pre amerického pilota tiež zacielenie.

 

Podľa slov amerického pilota mohol MiG-23 letieť na prídavné spaľovanie asi dvadsať minút. “Bolo to napätých 20 minút,” zaspomínal Woodford. Pre amerických pilotov nebolo úplne jednoduché na MiG-23 lietať. Sovietske stíhačky mohli efektívne vykonávať vysokorýchlostné útoky pod veľkým uhlom, a potom veľmi rýchlo odletieť.

“Odletel od nás tak ako nič iné, čo som predtým a ani potom nevidel. Ak máte raketu, je lepšie ju vypustiť rovno, pretože za sekundu zrýchli a opustí cieľovú oblasť, a myslím si, že to bola tá hlavná lekcia. Na svete nebude nikdy dosť paliva, aby sa podarilo dobehnúť MiG-23, ktorý odlieta, “dodal.

MiG-23 je sovietske prúdové stíhacie lietadlo s meniteľnou geometriou krídel. Lietadlo bolo aj prvým sovietskym lietadlom so schopnosťou “look-down / shoot-down” (možnosť útočiť z výšky na ciele proti pozadiu zeme) a jeden z prvých sa schopnosťou vzdušného boja za hranicou viditeľnosti. Výroba sa rozbehla v roku 1970 a bolo vyrobených viac ako 5 000 lietadiel, tým sa stalo najviac vyrábaným stíhačom s meniteľnou geometriou krídel na svete.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov